Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć prosiłbym o interpretację moich wyników oraz jakąś diagnozę na dalsze leczenie co mnie ewentualnie czeka . Zastawka Aortalna V max 1,6 PG=11,2MMhg PHT 620 MS Ukg-Normalne Aorta Pierscien 27 Opuszka 37 Łuk w czesci srodkowej 27 Łuk w czesc proksymalnej 27  Rozwarcie Płatków 24 Lewy przedsionek 29mm Prawa Komora 31mm Lewa Komora 60 mm Przegroda Miedzykomorowa 11 Tylna sciana lewej komory 11 Kurczliwosc EF 58 % BEZ KURCZLIWOSCI ODCINKOWEJ UKG Przezprzełykowe LA-uszkodzona bez skrzeplin o V Max >50cm/s w LVPV S>D. IAS Ciagła. IVS ciagła IM Łagodna Zastawka aortalna dwupłatkowa pseudoraphe medzy NCC/RCC. lvot 23mm Opuszka 33mm ujscie 24mm ASC 30MM DESC 22mm IA jet-4-5mm.VC 1,5mm.W Ao desc bez przepływu diagnostycznego Badanie Wysiłkowe serca na bieżni ruchomej Próba wg protokułu Bruca.Docelowy Limit tetna 166/min osiągnieto na poczatku 3 etapu w 6min. 12s przy obciążeniu 10,3 METs.RR na szcycie wysiłku 180.65.W trakcie wysiłku obserwowano obniżenie ST o 1mm skosne w góre bez bólu w klatce piersiowej.Wynik próby ujemny

Szczerze nie wiem czytam tak po forach i czesto jest tak ze jak ktos ma dwupłatkowa zastawke aortalna to ma poszerzona aorte wstepujaca np twoje wyniki aorty sa w normie takze mysle ze poki co chyba bedziesz musial obserwowac co jakis czas .. czy bylo to twoje pierwsze echo serca w zyciu ?

Ja o swojej domniemanej dwupłatkowej zastawce dowiedziałam się 2 lata temu. Domniemanej, bo na moich badaniach echo ilość lekarzy sięgnęła ostatnim razem 4 osoby, a wszyscy mają jeden problem: z jednej perspektywy moja zastawka wygląda na zdrową, z innej na dwupłatkową. Badali nawet moją siostrę, bo myśleli, że to jakaś wada inna, ale genetyczna, ale u niej ok. Niedomykalność mam I/II. Co o tym myślicie? I czy normalne jest, że ekg przy takiej wadzie jest książkowe?

Uważam, że wynik echa jest poprawny. Zastawka dwupłatkowa zdarza się. Większość posiada trójdzielną. W dalekiej przyszłości zastawka aortalna dwupłatkowa może ulec zwapnieniu i zwłóknieniu. Tak było w moim przypadku. Proszę się nie martwić,bo ja mam 76 lat. Jestem już po wymianie tej chorej zastawki/ lipiec 2010 rok /. Jeśli chodzi o próbę wysiłkową to jej wynik jest dobry. Proszę pamiętać, że jedynie lekarz jest upoważniony do ostatecznej interpretacji wyników badań. To jest odpowiedź dla VIRUS-a. Serdecznie pozdrawiam-WSTANISLAW