Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tatuaż po operacji zastawki aortalnej

Gość Tattoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponad rok temu miałem operacje zAstawki aortalnej. Na początku października chce sobie zrobić tatuaż. Czy powinienem w związku z tym na wszelki wypadek brać antybiotyk przed tym? Czy ktoś miał doświadczenia w tym zakresie? Proszę o informacje. Pozdrawiam

Osoby z protezami zastawek serca obowiązuje profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia (IZW). Trzeba wziąć jedną dawkę antybiotyku przed zabiegiem uszkadzającym tkankę (np. leczenie kanałowe zęba, wyrwanie zęba, usuwanie kamienia nazębnego, przekłucie uszu, tatuaż), a drugą kilka godzin po zabiegu. Generalnie ludziom po operacjach serca lekarze odradzają tatuaże, właśnie ze względu na ryzyko zakażenia. Najlepiej dopytaj swojego kardiologa lub lekarza rodzinnego.

Byłem wczoraj u internisty aby mi przepisał antybiotyk przeciw infekcyjnemu zapaleniu wsierdzia (IZW). powiem szczerze że nabrałem watpliwości bo lekarz wogole nie zdawał sobie sprawy że przed tatuażem nalezy przyjać antybiotyk i przypisał mi Zinnat500. Jak zapytałem jak mam to stosować tzn ile przed tatuażem i ile po zabiegu..jakie dawki... to odpowiedział ze nie wie...bo nigdy nie miał z tym doczynienia... wiec ja zastanawiam się czy to co mi przypisał będzie ok... i jak mam zastosowac dawki. Czy ktoś moze mi na to odpowiedzieć? Moze miał ktoś podobny przypadek z tatuzem, albo inna sprawę gdzie należalo zastosowac profilaktyke przeciw IZW?

Nie miałam nigdy Zinnatu, ale antybiotyk w profilaktyce IZW brałam wiele razy. Mnie mój kardiolog, jeszcze dziecięcy, wskazał amoksycylinę (znajduje się w wielu preparatach, np. Duomox), 2 g na godzinę przed zabiegiem, 1 g 6 godzin po zabiegu. Najlepiej spytaj swego kardiologa o dawkę i czas przyjęcia antybiotyku. Interniści mogą nie wiedzieć, bo zbyt rzadko mają takich wyjątkowych pacjentów, jak my, a poza tym nie przy każdej wrodzonej wadzie serca trzeba stosować profilaktykę IZW. A najprościej - zrezygnuj z tatuażu, bo nie jest on przecież niezbędny dla życia i zdrowia. Oszczędzisz pieniądze, no i nie będziesz się denerwował, czy wziąłeś odpowiednią dawkę antybiotyku. :-)

Nie zgadzam sie z Tobą, interniści powinni takie rzeczy wiedzieć. Nie konsultuje z nimi szczegółów mojej choroby a pytam jedynie o coś co powinni wiedzieć po studiach medycznych. Uważam ze to ich obowiązek aby takie rzeczy wiedzieć. Tym bardziej że przypisuje coś pacjentowi i chyba tylko po to aby mieć go z głowy. Jak lekarz możne nie wiedzieć jak dawkować lekarstwo które sam przypisuje pacjentowi? To już bardziej bym zrozumiał jakby mnie odesłała do kardiologa i przyznała sie ze siedzi tu przypadkowo i nie uważała i nie przykładała sie na studiach. Co do tatuażu to kardiochirurg który mnie operował nie miał nic na przeciwko tego abym robił sobie kolejne tatuaże. Może tatuaż nie jest potrzebny do życia wszystkim na tym świecie, i nie wszyscy muszą kumać o co chodzi z tatuażami. nie mam zamiaru tu teraz na ten temat rozprawiać bo tworzy się off topic i odchodzimy od tematu samej profilaktyki. Jeśli ktoś ma coś mądrego w tym temacie do powiedzenia to bardzo proszę o sugestie czy ten zinnat 500 jest odpowiedni do profilaktyki IZW.