Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagły skok ciśnienia i pieczenie w klatce piersiowej i w gardle przy nerwicy

joasik01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum. Chcę się zapytać czy ktoś z was miał taki objaw nerwicowy- nagły piekący ból od splotu słonecznego do gardła - czuje jakby szedł z dołu do góry - skacze mi wtedy ciśnienie ( normalnie mam ok.115/70) do 180/110 puls skacze z ok. 65 do 105. nie jest to związane z wysiłkiem. po jednym z takich ataków trafiłam na pogotowie dostałam tabletkę po język i metokard- pol tabletki najmniejszej dawki- ekg 2 razy ok, echo serca w tamtym roku ok. Zainwestowałam w ciśnieniomierz i okazało się że po metokardzie ciśnienie miałam 100/60 (mierzę 20 razy dziennie)- więc lekarz rodzinny nie kazał brac tabletek na nadciśnienie.miałam spokoj 1,5 miesiąca- dziś znowu miałam atak skoczyło mi ciśnienie do 159/99 puls 103- po 2 minutach sama opanowałam bez lekow do 126/70 puls 86. Dodam, ze biorę od 2 miesięcy citabax 30 jest to antydepresant. czy ktoś tak miał??? co robić przy takich skokach i pieczeniu jak przy zawale?? pomocy

Gość takosiamaczka

Ja mam częste skoki ciśnienia bo mam nerwice lekowa. jak mi skacze cisnienie to robię sie czerwona jak burak odczuwam jako uczucie goraca rozlewajacego sie w głowie i klatce peirsiowej plus uderzenie do glowy. jestem BARDZO EMOCJONALNA WIEC TO MI SIE DZIEJE NON stop a zwyczajnie mam tez nisze ciśnienie....wiec tez nie wiem po co brać tabletki na nadcisnienie... bralam kiedys cital i cisnienie mi rosło wiec u Ciebie pewnie jest to samo...czytałaś ulotkę>?

Dzięki za odpowiedz. Ulotkę czytałam, o skokach ciśnienia nie napisali. Lekarce ostatnim razem o tych skokach mówiłam to kazała zwiększyć citabax z 20 do 30 mg i w razie skoku captopril pod język i łyżka hydroxyzyny. Dodam że mam 32 lata. z nerwicą walczę od 2 lat - a antydepresanty biorę 2 miesiące.1.5 miesiąca było ok a teraz wróciłam do punktu wyjścia:((