Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze serca na tle nerwowym a nerwica

Gość Zaniepokojona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zaniepokojona

Witam! Mniej-więcej od dwóch lat towarzyszą mi skurcze dodatkowe serca. Od razu, gdy poczułam to dziwne uczucie, wybrałam się z mamą do kardiologa. Po wykonaniu EKG, pani pediatra powiedziała, że są to właśnie te niewinne skurcze dodatkowe i powiedziała, że powstają na tle nerwowym. Zaleciła jakieś techniki relaksujące, pocie herbatek ziołowych i ewentualne dalsze badania, na które do tej pory nie poszłam, bo się boję. Skurcze czułam, gdy intensywnie o nich myślałam, nie miałam nic do roboty. Nasilały się przed snem, gdyż po prostu leżałam i bicie serca czułam. Przez pewien czas nic mi nie przeszkadzało, jednak objawy powróciły. Teraz zastanwiam się, czy to nie sprawa nerwicy. Mam prawdopodobnie nerwicę natręctw, pewne stadium fobii społecznej (nie, że jestem przesadnie nieśmiała. Po prostu cierpię na erytrofobię, boję się oceny ze strony innych.). Towarzyszy mi niezidentyfikowany lęk, a czasem napady paniki, w stylu *zemdleję, jest mi niedobrze, zaraz padnę*. Ponadto- hipochondria. Wmawiałam sobie, że mam raka. Po wizycie u specjalisty, badaniach, wyszło, że nic mi nie jest. Ale to nie koniec- wyszukuję innych chorob i teraz moje myśli ponownie zwróciły się w stronę serca. Teraz, podczas miesiączki, wszystko się nasiliło. Trochę się trzęsę. Proszę, powiedzcie mi, co ja mam w takiej sytuacji robić. Co mi jest? Bo wszyscy mówią, że gdyby moje serce było poważnie chore to by mnie bolało, robiłoby mi się słabo, mdlałabym. Od początku lekarz pytał się mnie o takie objawy, a ich nie miałam nigdy. Żyję w wiecznym stresie. Wszystkim się przejmuję, pomimo tego, że mam dopiero piętnascie lat. Czy to minie? :( Czuję ten dziwny rytm: bum-bum, bum-bum, bum-bum, bum-bum-bum. Tak jakby jedno uderzenie jest szybsze, tak jakby przeskakuje.

Niech rodzice pójdą z Tobą do kardiologa, zrób echo serca, bedzie wiadomo czy serce zdrowe, badanie holtera serca i wtedy jak wszystko sprawdzisz, kardiolog oceni to się uspokoisz, badanie tarczycy bo od tego też są sensacje z sercem. Może wizyty u psychologa też ci dużo pomogą, nie marnuj tak młodego życia tylko duż nerwicę w zarodku.