Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie ze sztuczną zastawką aortalną

tomek6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin UK

dlugosc pracy zastawek biologicznych zalezy od wieku pacjenta, pozycji zastawki np  aortalna czy mitralna ... 

jak tryb zycia sie prowadzi..   Kazda zastawka biologiczna ma swoja trwalosc ... liczbe uderzen ktore moze przepracowac. Czyli jesli ktos bedzie uprawial sport intensywnie np silownia, bieganie byc moze czas pracy zastawki bedzie troche krotszy. Ale musze powiedziec ze ja cwiczylem na silownii, bieaglalem troche i 13 lat zastawka wytrzymala. Zawsze prowadzilem aktywny tryb zycia. Mozna zyc calkiem normalnie ze sztucznymi zastawkami. Tylko trzeba uwazac na te infekcje....

Witam Marcin UK . Na wstępie bardzo dziękuję Ci za info , a pytam dla tego ile wytrzymała zastawka biologiczna ponieważ na 99% będę musiał poddać się reoperacji zastawki aortalnej mechanicznej ( po 20 latach )z powodu zbyt małej średnicy (19) i tak właśnie zastanawiam się nad zastawką biologiczną . Możesz mi jeszcze powiedzieć - polecić kardiochirurga który Cię operował , bo nie wiem za bardzo gdzie to robić ponieważ naczytałem się że ryzyko jest dość duże ? 

Witam Marcin UK . Na wstępie bardzo dziękuję Ci za info , a pytam dla tego ile wytrzymała zastawka biologiczna ponieważ na 99% będę musiał poddać się reoperacji zastawki aortalnej mechanicznej ( po 20 latach )z powodu zbyt małej średnicy (19) i tak właśnie zastanawiam się nad zastawką biologiczną . Możesz mi jeszcze powiedzieć - polecić kardiochirurga który Cię operował , bo nie wiem za bardzo gdzie to robić ponieważ naczytałem się że ryzyko jest dość duże ? 

Gość marcin UK

Czy ryzyko 2 zabiegu jest duze? to zalezy jaki masz obecny stan zdrowia i w jakim wieku jestes. Sa osoby ktore maja wymieniane zastawki nawet 3 krotnie w ciagu zycia i normalnie zyja. Ja mialem wamieniana zastawke aortalna 2 razy. Zawsze reoperacja jest bardziej ryzykowna niz pierwszy zabieg ale ja to przeszedlem i wiele innych osob tez. Najlepiej Pogadaj z kardiochirurgiem bo to sprawa bardzo indywidualna. Jesli mieszkasz w miare blisko Warszawy to Anin polecam, ja mialem tam 2 operacje robione.  Mnie operowal profesor Kusmierczyk. Doktor przyjmuje tez prywatnie w Legionowie. Wiem ze obecnie koszt konsultacji to 400 zl, profesor przyjmuje w klinice Mediq. Zdecydowanie ci polecam konsultacje z kardiochirurgiem przed zabiegiem. Przyjmuje. sie ze prawidlowa praca biologicznej zastawki aortalnej nie przekracza 15 lat. Ale to srednia bywa ze krocej bywa ze dluzej.  A  jak ci sie zylo 20 lat z zastawka mechaniczna? czemu chcesz zmienic na biologiczna?

A czy jest roznica w samopoczucie po wymianie zastawki aortalnej... zdecydowanie powinna byc. Ja 2 razy mocno to odczuwalem. Zalezy w jakim stanie jestes przed zabiegiem. Ale jak ktos jest kwalifikowany do zabiegu to znaczy ze stan jest dosc powazny..

Gość marcin UK

Powiem ci jeszcze cos... moze byc tak ze wszczepienie zastawki biologicznej moze byc trudniejsze niz zastawki mechanicznej. U mnie tak bylo... Mnie lekarza pytali czy swiadomie chce miec trudniejszy zabieg. Najlepiej pogadaj z kardiochirurgiem to ci wszystko powie co i jak.

Gość marcin UK

Ja dostalem zastawke od zmarlej osoby czyli tzw homograft aortalny. Ciekawa sprawa ze wielkosc mojego hograftu to 25mm a poprzedniej zastawki biologicznej to 29 mm. I musisz wiedziec ze wszczepiane sa glownie zwierzece zastawki biologiczne. Z tego co pamietam ludzkie zastawki biologiczne od innej osoby to tylko 3 % wszczepianych wszystkich zastawek biologicznych. A czy lepsze sa zastawki biologiczne zwierzece czy ludzkie, nie wiem czy jest jednocznaczna odpowiedz. Na pewno jest malo dostepnosc homograftow aortalnych i wiem ze jest tez problem z odpowiednimi rozmiarami.  Pogadaj o tym z profesorem on jest specjalista od zastawek:)

,, W latach 1991-2004 w I Klinice Kardiochirurgii Instytutu Kardiologii w Warszawie homograft aortalny wszczepiono 50 pacjentom (14 kobietom i 36 mężczyznom) w wieku 15–72 lat (śr. wiek 37,5 roku). "" Czyli bardzo malo jak na Anin 50 homograftow na 13 lat. Wychodzi na to ze ja jestem jakis wyjatkowy ze wszczepili mi homograft aortalny. Byc moze powodem byla ta infekcja ktora mialem pol roku wczesniej. Mi kiedys kardiolog powiedzial ze nowe zastawki biologiczne zwierzece maja wytrzymywac juz te 20 lat.

Odnośnie wymiany mojej zastawki , to ja muszę ją wymienić ponieważ jak Ci wcześniej napisałem wszczepioną mam 19 a powinienem mieć 22 - 23 i z tego powodu tworzy mi się b. duży gradient . Co do życie z tą zastawką nie miałem żadnego problemu jest to dobra zastawka ( St Jude Medical ) ale niestety dla mnie już za mała . Po tych 20 latach zwiększyła się masa ciała i zaczęły się ograniczenia wysiłkowe. Jedyną uciążliwością jest przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych , ale odzie to przeżyć . 

Hej a ja mam pytanie odnośnie INR - jestem świeżo po operacji i nie za bardzo wiem co ile na początku sprawdzać INR. Mówiono mi, że optymalnie jest co tydzień.

I jeszcze jedno pytanie - cz jest coś (oprócz infekcji) na co trzeba uważać przy zastawce mechanicznej? Jakieś sporty etc? 

Witam, mam wszczepioną zastawkę mechaniczną - operacja Bentalla , od kwietnia 2009 roku .Operację wykonano w Aninie.Mam w tej chwili 46 lat ,pracuję zawodowo na 3 zmiany . Na początku cykanie mnie denerwowało nie mogłem spać, ale teraz żyję normalnie tj.pracuję fizycznie, uprawiam sport: bieganie, jazda rowerem. INR robię raz na kilka miesięcy jak sobie przypomnę, echo serca kontrolnie raz w roku i żyję nie myśląc o tym, że mam to coś w sobie. Pozdrawiam cykających. Robert.

Jak się cieszę ze zajrzałaś na forum 🤗 Prosze cię ocen życie po operacji związane ze zdrowiem czy odczuwasz pogorszenie typu (wysokie ciśnienie ,większy puls ,kołatania serca itp)?jakie przyjmujesz leki . I czemu miałaś wymieniona zastawkę ,i czemu na mechaniczna w tamtych czasach nie było jeszcze tych nowych biologicznych co maja 40lat wytrzymywać ?

O, Bet! Kopę lat! Mam nadzieję, że się dobrze czujesz. Ja w zasadzie też bez zmian, chociaż 3 lata temu dopadło mnie migotanie przedsionków i miałam elektryczną kardiowersję. Biorę od tamtej pory lek przeciwzakrzepowy, Pradaxę, więc nie muszę mierzyć INR.

Witam Was Ewa i Jan:)

Bardzo miłe przywitanie. Ja również cieszę się Was tu spotykać.

Oceń życie... hm.. takie samo jak wcześniej. Zawsze zdarzają się jakieś incydenty, ale nic w swoim funkcjonowaniu nie zmieniłam. Moje incydenty nie były jakieś "spektakularne", więc nie mam się czym pochwalić:) Zmiana leku na nadciśnienie, ale nie ma to nic wspólnego z moją operacją.

Jan ja bardzo dużo opisywałam o sobie i moim przypadku na  wątku, który założyłam - wymiana zastawki aortalnej i tętniak aorty wstępującej. Ponieważ ja zakładałam, to zwłaszcza na początku znajdziesz wiele informacji.

W skrócie - musiałam mieć operację, bo zamiast trzech płatków w zastawce miałam dwa. Konsekwencją tak działającej zastawki stał się tętniak. W pewnym momencie był sporych rozmiarów i dlatego musiałam poddać się operacji. Chciałam otrzymać zastawkę biologiczną, pomimo, że ich żywotność miała około 12 lat  z możliwością nałożenia na nią kolejnej po upływie czasu aż uległaby zniszczeniu. Jednak podczas operacji okazało się, że do mojego serca taka się nie nadaje i założoną mam mechaniczną.

Ewa współczuję Ci bardzo  migotania, podobno jest to bardzo niemiłe uczucie. Coraz częściej słyszę o tej przypadłości. Zauważam, że częściej występuje to wśród mężczyzn (o takich przypadkach przynajmniej ja słyszę). Fajnie masz z Pradaxą, ale nie dla wszystkich jest ona wskazana.

Jan, a jaka jest Twoja sytuacja?

Pozdrawiam wszystkich i zdrowakorony życzę:)

Bet

Oba płatki zastawki mitralnej wypadają z 1-2 niedomykalnością i płucna 3 stopień i w sumie czuję sie coraz gorzej osłabienie ,męczliwosć ,kołatania (zaczynam mieć takie dziwne uczucia serce bije niby normalnie czyli w wolnym tępie ale tak jakby w tym czasie jeszcze miało dodatkowe skurcze i potem sie zatrzymuje rusza i tak już różnie już nie równo bije przez jakiś czas 15-20min ) a arytmie mam też swoją drogą to znowy serducho bije szybko i nie regularnie ale to akurat jest mniej uciążliwe , no i ten okropny ból w klatce piersiowej rozchodzi sie raz na lewą stronę raz na prawą, nie długo wybiorę sie na powtórne badania bo gorzej sie czuję tylko ten virus . 

Jan:)

Niech wirus rządzi się swoimi prawami, a sprawy sercowe swoimi. Jasne..... trzeba przestrzegać zasad, jednak również trzeba pilnować swoich chorób.

Faktycznie, masz prawo źle się czuć i mieć wiele pytań w obrąbie swojego problemu. Przykro mi. Ale nie martw się - sercowych nikt nie pokona!!!  🙂

Ciekawa jestem planów leczenia Twoich lekarzy.

Jeśli zajedzie taka konieczność, to gdzie panujesz się oderwać?

Życzę pozytywnych myśli i energii, zdrowia i ...... nie daj się ! 🙂

Bet

Witam. Przeszedłem operacje zastawki aortalnej w wieku 19 lat, obecnie mam 24 niestety z niewiadomych przyczyn nabawiłem się izw przez co muszę mieć ponowna operacje za 3 tyg teraz mam dylemat z wyborem zastawki przy biologicznej komfort życia przez 4 lata był super w ogóle nie odczuwałem żebym miał operacje, teraz zastanawiam się nad mechaniczna ponieważ ryzyko kolejnej reoperacja jest znacznie mniejsze zastanawia mnie jak się żyje z tą zastawka jakąś specialna dieta? Jak utrzymać inr? Czy czegoś trzeba sobie odmawiać? 

Otto, w wątkuOperacja wymiany zastawki aortalnej i tętniaka aorty wstępującej dużo opisywałam o swoim przypadku. Proponuję abyś poczytał tam różne moje i innych informacje. Nie, że nie chce Ci odpowiedzieć na zadane pytania, wątpliwości, ale tam wiele osób się wypowiadało. Chyba nikt Ci nie odważy się doradzić Tobie. Ostateczna decyzja niestety będzie należała do Ciebie.

Pozdrawiam

Bet

Gość Bartosz

Witam, jestem po wszczepieniu dwóch mechanicznych zastawek, czy ktoś spotkał się z sytuacją zastąpienia Warfin lekami nowej generacji, gdzie nie ma potrzeby oznaczania INR i utrzymywania diety, w takim przypadku jakim jestem ja?

Pozdrawiam