Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Strach przed badaniem EKG

Gość Grty

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma alternatywy .Chyba że strach jest przed miejscem wykonania badania -placówka służby zdrowia a nie przed samym badaniam .Jes,li tak zawsze można wezwać pogotowie do bólu w klatce ,powinni zrobic EKG na miejscu w domu ,ale nie gwarantuje czy lekarz nie dostanie szału :)

Gość desdemona

Ekg nic nie boli, nie ma nawet dyskomfortu poza lekko zmoczonymi miejscami na klatce, nogach i rękach. Jeżeli to jakaś forma fobii czy poczucia wstydu to na ekg wyjdą bzdury ze strachu, zatem nie robić skoro ktoś się boi. Co za różnica czy zrobi w przychodni, szpitalu czy w domu, Można do domu zawezwać sobie lekarza z wizytą domową i ekg domowym, ale to kosztuje i to nie mało.

Ja mam nerwice i temu sie boje zwlaszcza ze mam jazde ostatnio na serce .. ja sie nawet zwyklego cisnieniomierza boje raz mnie glowa bolala musialam zmierzyc to ze strachu puls mialam 150 ! ... sekunde po zmierzeniu zaczal opadac i spokoj jak schowali cisnieniomierz ....

Miałem to samo, przed badaniem EKG czułem, że mam podwyższony puls, a w trakcie to już masakra, około 140 uderzeń na minutę i szło coraz wyżej, nie wiem przed czym to strach, chyba przed wynikiem i tak samo jak u Ciebie serce zwolniło kiedy zabrano mi to zimne ciało obce z klatki piersiowej. Dostawałem wtedy zalecenie od lekarza aby łykać Mg i to wszystko. Kilka głębokich wdechów przed i w trakcie powinno Ci uspokoić serce na tyle abyś mogła wykonać badanie.

Gość desdemona

To nie rób tego badania i nie mierz RR, bo zawsze będą ci wychodzić fałyszwe wyniki, chyba że zrobisz je będac na lekach uspokajających ale wtedy wynik też będzie fałszywy. Holter tak samo u ciebie zadziała a do tego mega wkurza jako urządzenie, wielu ma uczulenie na plastry, wkurza być obklejonym cała dobę więc u takich panikarzy wyniki wyjdą również fałszywe, czas porządenie leczyć głowę a nie szukać sobie innych chorób ;)

Gość desdemona

Strach przed tak banalnym badaniem to nie nerwica, ale coś znacznie poważniejszego i to trzeba naprawdę leczyć, nerwicę to na pewno masz ale to niczym fobia albo jeszcze coś gorszego, nie ma logiczego uzasadnienia bania się badania RR czy ekg, nawet w nerwicy lękowej bo to badanie nie boli i nie jest nieprzyjemne. Bać to by się faktycznie mogły osoby które mają bardzo chore serce i monitoruję postepujące zmiany, ale nie boją się samego badania a jedynie pogorszenia wyniku... Jeżeli lekarz ci powiedział że nia ma potrzeby robić tego badania to sobie daruj i naprawdę się lecz bo za chwilę zaczniesz się bać jeść, wydalać itd...

Desdemona co ty z tym fałszywym wynikiem ?Jak ktoś ma zawał i mu robią EKG to też wyjdzie fałszywy bo akurat ma zawał ?Po prostu tak jak wyjdzie w danej chwili tak wyjdzie ,wyjdzie przyspieszony puls ale załamki i inne cuda wyjdą rzeczywiste tak jak jej serce pracuje .Tylko ona nie dośc że nie ma zaleconego to jeszcze wymysla .

Gość desdemona

Fałszywy wynik - mam na myśli nagłe przyspieszenia, inne poziomy ST - bo bardzo szybki rytm też ma wpływ na ich wysokość, niektóre załamki przy bardzo szybkim tętnie potrafią się na siebie nakładać i można uznać że brak załamka... (np w tachykardii zatokowej ok 150-160/min), dodatkowo gdy zacznie przyspieszać w trakcie badania coraz szybciej to uznają za napodowe częstoskurcze, czego najprawdopodonniej autorka nie doświadcza bez przerwy a najczęściej jedynie ze strachu, np w trakcie tego badania. Ktoś kto potem to ogląda (najczęściej lekarz) oceni to co zarejestrowało urządzenie, ale to będzie taki rytm w danym momencie a nie utrwalony czy napadowy z innych powodów, i można błędnie komuś przypisać że ma np arytmie itp. Gorzej jak jakiś nawiedzony na podstawie takie zapisu z takiej paniki zacznie przepisywać np betablokery osobie która w warunkach zdala od służby zdrowia ma normalne tętno, co może skończyć sie bradykardią różnym konsekwencjami... nie mówimu tutaj o dodatkowej drodze przewodzenia - która wyjdzie, czy zmianach po zawale czy innych organicznych chorobach serca tylko o panice która może wprowadzić kogoś w błąd...

Może ktoś z Was mi pomoże i napisze co oznacza na wydruku z echa serca: Ocena zastawek: Aortalna - Nieprawidłowa - pogrubienie brzegów płatków, zwapnienie w pierścieniu. Ocena przepływu: Pmax.-, Pmean-6, Fala zwrotna: PHT(ms)- Brak. Reszta ocen jest prawidłowa, fala zwrotna wszędzie brak. Wymiary serca: lVSDd 11 LVEDd 45 PWDd 10 RVOT 28 LA 31 Ao 30 Ocena kurczliwości: prawidłowa, EF-65%. Osierdzie: prawidłowe. Wnioski: Prawidłowy obraz struktur serca. Lekarz powiedział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Nie wiem co mam myśleć, przeoczył to, czy to po prostu nic nie oznacza, kazał mi iść do psychologa.

Cześć,

Widzę, że odgrzebuję stary wątek bo jednak z 2013. Może to i lepiej bo osoby, ktore pisaly o problemach z lękiem przed badaniami w szczególności EKG może znalazly już rozwiązanie tego problemu.

Otóż również zmagam się już wiele lat z nerwicą lękową. Mialem różne stadia. Ogólnie żyje intensywnie zawodowo i prywatnie. Mam wysokie stanowisko w korporacji udzielam się również w innych obszarach życia społecznego. To są kwestie dosyć powtarzalne i rutynowe, nie sprawiają mi trudności. 

Problem powstaje kiedy mam się ,,zmierzyć" z lekarzami, którzy mogą coś u mnie odkryć. Też mam epizody ,,nerwicy serca". W poczekalni do lekarza mam tachykardię. To dzieje się samo jakby niekontrolowane przez świadomość. Mialem badania okresowe w pracy tak się bałem, że mnie do niej nie dopuszczą, że coś mi znajdą, że na EKG miałem puls 160. Oczywiście znam już tą reakcję jak wszyscy się dziwią i  patrzą z niedowierzaniem w to urządzenie bo przecież facet leży na łóżku i jak może mieć 160. To dla mnie wstyd. Raz lekarz nie słuchając mnie, że mam ataki lękowe wezwał pogotowie. Dzięki Bogu trafiłem do młodego kardiologa. Anulował konieczność wykonania EKG zaprosił na spokojnie na ECHO serca. Powiedział, że wyszło wzorowo. Ogólnie jestem wysportowany i aktywny więc nie ma podstaw do chorób serca. W linii genetycznej też nikt nie ma z sercec problemów. W domu w pracy tętno  mam normalne jak u sportowca ok 60/minutę. Biegam, jeżdzę  na rowerze jest okej. 

Byłem u psychoterapeuty i u psychiatry. Niestety ani jeden ani drugi nie pomogli. Przy kolejnych badaniach okresowych ten sam epizod mimo, że byłem na alprazolamie, co zalecił przed badaniami psychiatra. Mam 30 lat i chciałbym pozbyć się tego problemu. Jeśli jest ktoś kto wie jak mi pomóc prosiłbym o kontakt. Może ktoś wyszedł z tego ,,dziwnego" lęku przed lekarzami/badaniami. 

Będę obserwował to forum z nadzieją na pomocny kontakt.  

Witaj Lękowy. Rozumiem, co czujesz. Czy kojarzysz, co dało początek tym lękom przed badaniem EKG? Jakieś przeżycia związane z leczeniem? U mnie tak właśnie było? Co stwierdził i zaproponował Ci psychiatrą, a co psycholog? Ja w sytuacji patowej dostałam lek, aby przetrwać najtrudniejsze chwile. Potem trochę pracowałam nad głową. Po latach została mi właśnie nerwicą lękowa. Boję się sytuacji, gdy mam się zmierzyć z diagnozą. U mnie echo jest wyzwaniem. Operacja i zbiegi medyczne również. Jest wiele sposobów, ale wymagają zaangażowania się. Trening Jacobsona czy Schulza. Uważność. Praca z oddechem. Ostatnio zaczytuję się w książce o stresie, który ma swoje źródło w ciele migdałowatym. Jest w niej sporo wskazówek jak sobie pomóc. Dziwię się, że psycholog nie pomógł. Ale moja samoterapia też ma braki, bo w sytuacjach kryzysowych mimo zrozumienia tematu zachowuję się, być może już nawykowo, lękliwie i ulegam panice. Może dlatego, że nie wystarczy zrozumieć tego co się z nami dzieje, ale trzeba to wdrożyć, a to mi słabo idzie.