Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś roku mam jakieś dziwne objawy w klatce piersiowej przy mostku ni stąd ni z owąd czuje jak by przez sekunde czy dwie serce sie zatrzęsło może jak by na chwilke staneło i zrywnie zaczeło bić ponownie i przez sekunde może dwie robi mi się słabo słodko w ustach ale nie odczówam żadnego bólu i po chwili rośnie tętno czuje zdenerwowanie strach i po kilkunastu minutach przechodzi przychodzi to z nienacka mówiłem o tym lekarzowi nic mi nie odpowiedział miałem robione echo ekg i wszystko ok jest to uciążliwe boje się że coś lekarz przeoczył miałem nadciśnienie biore valsacor i nebilet magnez z wit b6 ale zanim te leki zaczołem brac miałem takie obiawy więc to chyba nie od nich

Gość Jessica 18

Witam jestem dziewczyna w wieku 17 lat. Pewnego dnia w polowie maja gdy juz kladlam sie spać moje serca dwa razy tak szybciej zabilo i potem bilo juz normalnie nastepnie 20 maja na lekcji moje serce rowniez tak zabilo i tak sie wystraszylam i moje serce zaczelo walic jak mlot a moje nogi byly jak z waty. W nastepnych dniach tak sie stesowalam tym co mi sie stalo ze trafilam z duzym oslabieniem do szpitala gdyz z ciaglego stresu strasznie oslablam robilo mi sie duszno i slabo. W szpitalu zrobili mi badania tsh bylo dobre z krwi dobrze z moczu tez dobrze i rtg klatki piersiowej bardzo dobrze oraz moje serce i puls przez dwie doby monitorowano i ekg 5 razy robione tez dobre. Nastepnie bylam u kardiologa i echo tez bylo dobre ale od tatmego czasu caly czas mam te skurcze np 3 razy na dzien czasami i gdy klade sie spac tez je mam boje sie tego strasznie boje sie caly czas ze cos mi sie stanie ze umre ze serce mi stanie ze zemdleje czasami mam ataki paniki i cala sie trzese i serce jak mlot wali dodam rowniez ze straszna ze mnie panikara i wszystkiego sie boje i jestem zanipokojona tymi skurczamia jak bylam u kardiologa to powiedzialam ze mam kolotanie ktore trwa okolo 2 sekundy gdyz nie wiedzialam ze to sie nazywaja dodatkowe skurcze czasami rowniez jak sie wystrasze to moje serce super szybko wali i boje sie ze mam zawal albo wmawiam sobie ze go mialam pomocy prosze o pomoc bo jestem o krok od obledu i nerwicy a ja chce normalnie zyc i dodam jeszcze ze moja mama tez ma takie cos te skurcze i jak byla e moim wieku to tez je miala i jej brat rowiez wiec to moze byc rodzinne i cztery lata temu tez mi sie takie cos sporadycznie zdazalo a teraz bardzo czesto czy to moze byc od stresu bo zanim to dostalam mialam duzo sytuacji stresowych a teraz tym na okraglo sie stresuje i denerwuje i jestem umowiona juz na wizyte do neurola i do kardiologa we wrzesniu prosze o odpowiedz :(

Musisz sie jakos opanować z tym strachem, bo przecież byłaś dokładnie przebadana i NIC nie stwierdzono.Czyli twoja panika powoduje nasilenie zjawiska. Krótko mówiąc musisz może coś ziołowego brac na uspokojenie,Jakieś Magne B6, Na czczo pic miód rzepakowy lub malinowy.Do pół szklanki zimnej przegotowanej wody dodaje sie łyżkę miodu i zostawia na noc.Rano zamieszać i wypić.Można dodać sok z cytryny.Miód zawiera wiele cennych składników korzystnie działających na serce.Zamist zwykłej herbaty pij na stałe herbatę z głogu [ze sklepu zielarskiego ,,sypaną** nie w saszetkch].Głóg reguluje pracę serca.I nie pij żadnej koli i kolorowych napojów ze sklepu.Zamiast tego wode z cytryną,wodę z dodatkiem soku zrobionego w domu, bo bez konserwantów.Jest sezon na przetwory, więc można narobić na zimę.I to nawet za darmo,bo w sierpniu będzie dojrzały czarny bez i można narobić soku z owoców.Teraz z czarnych porzeczek.I nie pij napojów energetycznych w żadnym wypadku.Może kiedyś się napiłaś i po tym miałaś te sensacje?Pozdrawiam .I zachowaj spokój i nie ppanikuj.

Gość Jessica 18

Od niedawna biore leki ziołowe na uspokojenie i krople nervosol oraz validol do ssania i pije herbatę z melisy ale jak mam te dodatkowe skurcze to wtedy strasznie się boję i panikuje że coś mi się stanie właściwie cały czas o tym myślę i boje się nawet wychodzić z domu czy to kiedyś mi przejdzie gdyż teraz mam wakacje a potem znów będę musisla chodzic do szkoły i nie wiem co mam robić :(

Gość Jessica 18

Z góry bardzo przepraszam za interpunkcje ale pisałam to późno w nocy z telefonu i teraz jestem w takim stanie że mam na głowie moje zdrowie a interpunkcję i oczekuje porady odnośnie mojego postu a nie sposobu w jaki to napisałam jeśli nie chcecie udzielać mi mądrych porad to lepiej nic nie piszcie i wczujcie się w czyjąś sytuację bo nie jest mi teraz wesoło :(

Jessica nie zamartwiaj się na zapas. Również mam te zatrzy,mania a fachowo nazywają się dodatkowe pobudzenia serca ja akurat mam komorowe, są rónież nadkomorowe. ale zarówno te jak i tamte odczuwane są ta samo. Również występuje u mnie potworny lęk i ciagle myślę o sercu. Miałaś zakładanego holtera ekg?

Mnie taki atak skurczy złapał w 2013 roku gdy szedłem na szóstą rano do pracy,jest wtedy straszny lęk że umrzesz,czujesz że serce nie bije normalnie,nikomu tego nie życzę wiem o czym mówisz Jessica,to trwało z jakąś minutę albo i dłużej i było straszne!!!Od tamtej pory już rzuciłem palenie,ogólnie lepiej się prowadzę i takiego ataku do dzisiaj nie miałem,aczkolwiek czasami serce przeskoczy czy dziwnie zabije i jest to straszne uczucie.Ciekawe czym jest to spowodowane?,czasem jak tak zacznę o tym myśleć,to aż się boję zasnąć w nocy w obawie że się z rana nie obudzę...Jessica pozdrawiam i odwagi!! :D

Dziewczyno nie panikuj. Opisywane objawy znam z autopsji.Faktycznie poczułem strach przed śmiercią, ale przecież jeżeli to dodatkowe skurcze serducha to nie zatrzymanie akcji serca.Prawda?Zauważyłem u siebie te objawy w stanach pobudzenia oraz w nagłej zmianie wysokości (gdy kucam lub wstaję).Popieram wypowiedzi o uprawianiu jazdy rowerowej. Osobiście jeżdżę-teraz okres zimowy i brak mi tego sportu.Uśmiechaj się a wszystko wróci do normy i jutro będzie lepiej.Pozdrawiam serdecznie. jotc