Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia komorowe w ciąży

Gość Gosc5

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w 29 tygodniu ciąży i od 3 tygodni męczy mnie potykanie serca-praktycznie przez całą dobę. Jonogram w normie,tarczyca ok pod kontrolą endokrynologa, USG serca w normie, naomiast w wyniku holtera zaniepokoiły mnie: pobudzenia komorowe 654 pojedyńcze o raz 3 pary, oraz 912 tachykardii (to kaurat z powodu nerwów, holtera i tego, że serce mi się potyka). Kardiolog powiedział, że nia ma czym się przejmować na razie, ale ja się bardzo martwię-wcześniej nie miałam takich problemów, boję się, że serce może nie dać rady podczas porodu. POza tym te palpitacje serca nie dają normalnie funkcjonować. Czy ten wynik rzeczywiście nie jest taki straszny?

Witam, W ciąży należy ograniczyć stosowanie leków do niezbędnego minimum. Niezależnie od ciąży, nie wszystkie zaburzenia rytmu wymagają leczenia. Opisywane zaburzenia rytmu są liczne, ale nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla życia. Oczywiście, są przykro przez Panią odczuwane, dlatego stanowią problem. Niekiedy stosowanie magnezu doustnie, który można zażywać w ciąży, bywa pomocne w zaburzeniach rytmu. Po przetrwaniu ostatnich tygodni ciąży i po porodzie, można zająć się intensywniej diagnostyką i ewentualną terapią komorowych zaburzeń rytmu. Warto dodać, że w opisywanej sytuacji lepiej jest, żeby poród odbywał się w szpitalu, w którym jest oddział kardiologiczny z intensywną terapią.

Ja w ciąży miałam mnóstwo skurczy, pełno gromadnych , serce szalało jak chciało i nawet w czasie porodu .....urodziłam i nic mi się nie stało a miałam te same obawy co Ty. Oczywiście nie wszystkie zaburzenia rytmu są identyczne ale skoro lekarz mówi Ci, że nie ma problemu to myślę, że możesz mu zaufać ewentualnie iść po poradę do kolejnego kardiologa