Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie pomimo leków na obniżenie ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dwóch dni biorę nowy lek na obniżenie ciśnienia, nazywa się Tertensif SR, który nic mi nie pomaga. Wysokie wartości ciśnienia jak były tak są. Wcześniej brałem Lokren, który prawidłowo obniżał mi ciśnienie ale także i puls przez co byłem zamulony. Ten pulsu mi nie obniża ale i ciśnienia także. Bywają wartości 162/83 a biorąc lek chyba nie powinno tak być. Co wy na to? może on daje efekty dopiero jak ja go będę zażywał kilka tygodni? pozdrawiam schorowanych

Stałe stężenie leki jest po kilku a nawet kilkunastu dniach - opisane jest w ulotce leku. Teraz jest dziwna pogoda która również wpływa na ciśnienie. Porozmawiaj z lekarzem, może trzeba zwiększyć dawkę tego leku. Możesz sam spróbować np ćwiarkę tabl więcej brać, ew pół ale pamiętaj że robisz to na własne ryzyko, więc radzę lepiej przedyskutować to z lekarzem zanim zaczniesz sam kombinować. Ja sama sobie dobieram dawki, ale mam na to zgodę lekarza. Są dni że biorę więcej leków a są dni gdzie biorę znacznie mniej nież powinnam - zależy od ciśnienia atmosferycznego - mój organizm reaguje na pogodę, oraz od tego jak się czuję ;) Biorę Amlozek (15mg) w połączeniu ze Spironolem (200mg),