Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Biorę ten lek w tej dawce od listopada zeszłego roku, razem z dwoma innymi lekami na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Nie narzekam, ciśnienie spadło. Tertensif SF jest ponoć lekko moczopędny, ale ja tego nie czuję... Dlaczego boisz się tego leku?

Gość Czokolwiek

Pytanie, w jaki sposób i czym przeprowadzasz pomiar ciśnienia. Najpopularniejsze chyba w domach ciśnieniomierze elektroniczne nadgarstkowe potrafią pokazywać takie bzdury, że szok - najlepiej chyba zrobić kilka pomiarów w odstępie kilku-kilkunastu minut i wyciągnąć z tego jakąś średnią..

Gość anestezjolog

Mowiła jedna pani drugiej pani w kolejce, a żadna nie ma pojecia oczym mówi. Nadciśnienie to choroba złożona, wieloprzyczynowa i leki w nim stosowane to nie cukierki wg smaku. Na całym cfywilizowanym świecie nadcisnienie za czyna sie leczyć wg zasad i standardów. Podstawową rolę w rozpoczęciu leczenia ma szeroka diagnostyka kardiologiczna i lekarza rodzinnego w systemie zachodnim. W Polsce żadnego lekarza rodzinnego nie widzę na szkoleniach kardiologiczno-angiologicznych, jego *leczenia nie kontroluje żaden ubezpieczyciel, bo w naszym kraju monopolista ZUS istnieje sam dla siebie. Trzeba samemu pójść do dobrej- wieloprzyrządowej prywatnej najczęsciej przychodni kardiologicznej. Sam tam wysyłam pacjentów. Lekarz rodzinny w naszym kraju to pomyłka, najczęściej prawdziwą naukę zakończyli na dyplomie 30 lat temu, więc cofaja sie. Oj naiwni ludzie...

Gość reanimator

Anestezjolog masz w 100% rację, że lekarze rodzinni to wielka pomyłka, oni nadają się leczyć tylko dziadków po 70-ce i starszych. U mnie w przychodni odradzają leczenia u nich, bo mówią, że to lekarze dla starych ludzi. Znalazło potwierdzenie, bo mam 50 lat a wypisuje mnie leki dla osób powyżej 80 roku życia i farmaceuci się śmieją, bo ich nie mają w aptece. ale mam ubaw wtedy.

Gość Pacjentka po 70

Nie pisz bzdur ,ze lekarze rodzinni to dla starcow. Mam tez zle zdanie na ich temat,,sama doswiadczylam .Ale czlowiek im starszy ,tym bardziej potrzebuje dobrego lekarza. Mnie doprowadzila do powiklan po zlym leczeniu nadcisnienia,,, Nabylam powaznych dolegliwosci. Zgadzma sie w pelni z opinia o niewiedzy ,,tylko denerwuje mnie zdanie ,ze to dla starcow.. Po prostu dla nikogo..

No tak reklama prywatnych gabinetów ,różni są kardiolodzy i lekarze rodzinni.To lekarz domowy skierował mnie do szpitala w celu szczegółowego zdiagnozowania mnie.Leczę się na nadciśnienie i niewydolność serca od 20 lat. Zanim ustawiono mi leki upłynęło sporo czasu ,bo różnie reagowałam. Lekarz domowy nigdy nie odmówił mi pomocy gdy bywało źle .Obecnie też zaczyna się coś dziać ,obrzmiewają mi i bolą nogi.Kardiolog wyznacza wizytę raz na pół roku ,to do kogo mam iść ,a może dzwonić po pogotowie .