Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Diagnostyka choroby wieńcowej w badaniu EKG

Gość ala

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje porady ,mam kołatanie serca od ok 3 miesiecy , lekarz rodzinny po badaniu Ekg stwierdził że mam chorobe wieńcową , poprosiłam o konsultacje u kardiologa ( termin dopiero na marzec), biorę akard i bisokard, kołatania mam nadal , cisnienie spadło mi do 100/70, badanie cholesterolu w normie
Gość stracatella
Z tego co gdzieś wyczytałam w niektórych przypadkach może sugerować np. obniżone ST i inne. Nie można zdiagnozować w 100% na podstawie wyłącznie EKG, ale można z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać patrząc na pacjenta, robiąc wywiad i czytając wynik EKG. pozdrawiam s.
rozpoznanie choroby wieńcowej tylko na podstawie zapisu ekg to duża sztuka... w ramach poszukiwania przyczyn kołatania serca proponuję zrobić podstawowe badania: morfologia, OB, badanie ogólne moczu i sprawdzić funkcję tarczycy (TSH); potem można powędrować do kardiologa (myślę, że wykona badanie usg serca). A papierosy szanowana pani pali?, a jak z kawą ? - i jedno i drugie może być przyczyną kołatania serca. do acardu i bisocardu dołączyłbym jeszcze jakiś preparat Magnezu (np. Magne-B6). pozdrawiam