Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnoio mialam dusznosci cos jakby zatkalo mi gardlo pogotowie zabralo do szpitala podali tlen leki,zrobili badania typu krwe tarczyca holter echo neurolog i wszystko wyszlo dobrze,jednak lekarz nie potrafil mi odpowiedziec jaka przyczyna tego byla w szpitalu znowu mnie zlapalo wtedy wystapil czestoskurcz leki i odlot na pare godz,do domu dali relanium tylko,zostal strach ze znowu moze mnie zlapac.prosze o porade do jakiego lekarza mam sie wybrac

Gość desdemona

Ewelina, być może miałaś chwilowy ale upierdliwy napad częstoskurczu Pytanie co za leki ci dali w szpitalu że odleciałaś? Psychotropy które uspiły cię? Mi je podano gdy pierwszy raz zemdlałam i ocknęłam się spanikowana w szpitalu więc mnie nimi faszerowali, do domu odwiozła mnie karetka, nie wiele pamiętam z tego, kilka dni po tych lekach byłam oszołomiona. Czy wypuszczając cię do domu, dali ci tzw wypis z informacją czemu tam trafiłaś, jakie leki podali itd, oraz czy dostałaś to ekg z częśtoskurczem? Powinni wszystko dać. Jeżeli masz to wszystko warto udać sie do kardiologa. Być może to było na tle nerwowym, wypłukanie z elektrolitów, upał, bądź napad częstoskurczu. Dlatego trzeba to wyjaśnić. Holter złapie coś gdy to występuje często, gdy to jest z byt rzadko to są holtery długoterminowe i inne sposoby na wyłapywanie tego dziadostwa. Mam koleżankę która miała takie napady 2-3 razy w roku i nigdy nie złapała tego na holterze, tylko raz na ekg, na tej podstawie lekarz kardiolog zobaczył że być może w sercu jest ognisko arytmogenne. Skierowano ją na badanie elektrofizjologiczne, wywołano dokładnie tem sam typ czestoskurczu i od razu zrobiono ablację, od 5 lat nie miała już żadnego ataku. Zatem jeżeli masz to ekg, idź z tym do kardiologa, jeżeli nie to nie ma z czym iść. Być może wiecej nie będziesz miała takich atrakcji, a być może to początek i po latach będzie częściej się powtarzać

Artur46 no z tymi poradami od pereza to jest masakra. Dziwię się że administracja z tym nic nie zrobi, przecież on tu sieje zamęt, wprowadza nieświadomych zagrożenia ludzi w błąd, poza tym albo robi to dla żartów albo ma poważne problemy psychiczne. Pamiętam jak jakaś laska pisała że ma chyba długie pauzy w biciu serca i że się boi a on jej napisał *co się przejmujesz, padnie Ci rytm zatokowy to włączy się rytm zastępczy*..... gdyby był choć trochę bardziej doinformowany to wiedziałby że rytm zastępczy nie zawsze musi się *włączyć* a poza tym jest to niestabilny rytm który w każdej chwili może się *wyłączyć* lub powodować omdlenia itp. A być może ta laska przyjęła sobie rade pereza do serca i przestała się interesować swoim sercem a tu może się okazać klops. Mam nadzieje że to tylko najgorszy scenariusz ale zawsze trzeba taki też wziąć pod uwagę. Dlatego uważam ze ktoś powinien go zablokować.

Gość desdemona

Nie trudno wpaść w hiperwentylacje przy nagłym napadzie częstoskurczu, zwłaszcza gdy jest bardzo szybki. Z tym wszystkim co będziesz miała koniecznie idź do kardiologa, ale do takiego co zajmuje się zaburzeniami rytmu, nie do zwykłego. Być może uda się złapać ten częstoskurcz na ekg, ew na holterze, jeżeli nie to podczas badania elektrofizjologicznego. Widać coraz częściej cię to napada, więc być może się jeszcze nasili. trzym się :)

Gość desdemona

Dobry kardiolog, oczywiście, tylko problem polega na tym, że nie każdy kardiolog jest specjalista od zaburzeń rytmu :) Serce organicznie masz zdrowe, nie masz WPW czy inny widocznych zmian na ekg - stale widocznych, więc nic nie może zobaczyć. Czasami jest tak że np ekg jest idelane, ale tylko coś widać w momencie ataku częstskurczu. Jak nie złapiesz tego na ekg to kardiolog powie że wszystko jest ok - bo będzie na ten monet, do póki znów nie pojawi się napad. Spec od zaburzeń rytmu zacznie szukać, przynajmniej powinien a tym bardziej gdy będziesz miała chociaż jedno ekg z częstoskurczem. Być może masz gdzies ognisko arytmogenne a być może tylko wina pogody (jest duszno i gorąco), wypłukania z elektrolitów itd, oby to drugie ale aby się upewnić trzeba wykluczyć wszystko :)

Desdemona a możesz napisać jak takiego specjalistę znaleźć? miałam już do czynienia z kilkoma kardiologami - nigdy nie widziałam u żadnego specjalizacji z zaburzeń rytmu, leczę się również w Zabrzu - również się tam z czymś takim nie spotkałam, kardiolog to kardiolog jeśli nie zna się na zaburzeniach rytmu to nie może być kardiologiem, więc nie wiem jak można szukać kardiologa od arytmi - przecież to logiczne że tym właśnie zajmuje się kardiolog.

Są kardiolodzy, którzy zajmują się tylko zaburzeniami rytmu. Trzeba się rozeznać. Ja wcześniej chodziłam do *zwykłych* kardiologów teraz mam samych od zaburzeń. W Zabrzu świetnym specjalistom od zab.rytmu jest dr Oskar Kowalski.

Gość desdemona

Dokłdnie jak pisze martaK są kardiolodzy którzy zajmują sie tylko i wyłącznie zaburzeniami rytmu i ich wiedza w tej dziedzinie ejst znacznie większa aniżeli zwykłego kardiologa. Kardiolodzy którzy zajmują się tylko konkretną dziedziną stale pogłębiają swoją wiedzę, piszą prace naukowe i zazwyczaj są wykładowcami na uczelniach medyczny. Zwykły kardiolog od wszystkiego, jest jakby od niczego ;), nie skupia się tylko na jednej dziedzinie i często już jego wiedza zdobyta jest wyłącznie na zjazdach, tą wiedzę zdobywa właśnie od kolegów zajmujących się badaniami naukowymi itd. Wszystekie tego tupy poradnie można znaleźć przy szpitalach, zwłaszcza tych większych, i w Zabrzu właśnie są takie poradnie przy szpitalu. W nim również wspomniany kardiolog, którego wymieniała martak, wspaniałay facet i również go polecam :)

23Zalamana23 a skąd jesteś? Jeżeli leczysz się w Zabrzu to nie aż tak daleko masz do Wrocławia, mogłabym podać Ci namiary na moich kardiologów od zaburzeń rytmu. Są na prawdę świetni, oddani pacjentowi. Wiem, że mogę na nich liczyć o każdej porze dnia i nocy.