justynka Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Hej, czy miał ktoś robione badanie chodzi mi właśnie o holtera. Ponieważ mam mieć to badanie niedługo i mam być z tym w domu. I chciałabym się dowiedzieć czy wczasie tego badania będe mogła robić to co na codzień, czy raczej nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Schiza77 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Właśnie w Holterze chodzi o to abyś robiła wszystkie możliwe rzeczy : biegała, spała, gotowała, odpoczywała.. aby mógł zarejestrować pracę serca w każdej sytuacji. Jedyne czego robić nie możesz, to MYĆ SIĘ. Mogłoby to uszkodzić rejestrator no i poodklejać diody. Najlepiej zapisuj sobie co robiłaś w danej godzinie i dołącz do zapisu gdy będą Ci go zdejmować.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kipsol Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Po to bierzesz go do domu zeby robic wszystko zwykle i sprawdzi to jak twoje serce sie zachowuje podczas tych czynnosci wszystkich itd w ciagu doby Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Vitica Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Myć sie można, tylko nie kąpać. Umyć paszki np nawilżającą histeczką, od pasa w dół można sie podmyć, umyć itd, byle uważać z chlapaniem Pamiętaj aby wszystko dokładnie zapisywać co robisz i ew gdy źle sie czułaś też to zapisuj. np, 12:13 - specer, czy wchodzenie po schodach itd 13:27 - posiłek 17:17 - wypróżnianie ;) 23:54 seks 24-06 sen itd może to wygląda głupio, ale tylko dokładny *dzienniczek* pozwala trafnie ocenić co wystapiło i o której godzinie. Każdy ruch, emocje, czasem posiłki, powodują naruralne przyspieszenie tętna, gdy się tego niezanotuje, lekarz mając niepełną informację, wszystko wpisze jako napadowe tachykadie/częstoskurcze itd. Na takiej niepełnej inforamcji i błędnej interpretacji, można postawić nietrafna diagnoze i ew niepotzrebnie faszerować pacjenta lekami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość martak Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 A ja właśnie słyszałam od lekarzy i pielęgniarek pracujących w centrum kardiologii, że nie trzeba tak dokładnie opisywać. Jeżeli nawet w trakcie spaceru nic się nie dzieje, to nie ma sensu tego pisać. Chodzi o to, aby zapisywać kiedy występowały sytuacje nietypowe. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Vitica Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Ja też spotykałam się z różnymi opiniamii, jednakże mój kardiolog właśnie tego wymaga, dzieki temu unika się błędnej interpretacji. Gdy spacerujesz serce bije nieco szybciej niż sobie siedzisz, gdy szybciej idziesz jeszcze szybciej przyspiesza i najczęściej nagle, nie wspomnę o wchodzeniu po schodach, dźwiganiu czy zdenerwowaniu - wychodzi tachykardia/częstoskurcz, albo stopniowo nasilająca sie albo napadowa, skąd lekarz opisujący ma wiedzieć ze np ta tachykardia wystąpiła w trakcie aktywności fiz czy w spoczynku jeżeli nie ma tzw dzienniczka pacjenta? Wszystko zliczy automat, natomiast gdy lekarz wie co i kiedy, to opisując holtera wpisuje że przyspieszenie nastąpiło w czasie zwykłej aktywnosci fiz, większej aktywności fiz - i to będzie normą, a gdy nic nie wpisze to wychodzi na patologiczne przyspieszenie. Spora różnica Niestety wielu kardiologów jak i pielęgniarek zakładajacych holtera dzisiaj o tym mało wspomina, stąd tyle osób niepotrzenie łyka betablokery. Ten przykład dotyczy osoby która nie ma żadnych problemów z sercem a błędnie jej przypiszą różne atrakcje, dodatkowo faszerując lekami. Cytuj Odnośnik do komentarza
justynka Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Dziękuje wam wszystkim ;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gigigg Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 I jak wynik ??? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kryspian Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Jest też inna metoda badania serca w domu - za pomocą Cordium. Od Holtera różni się tym, że człowiek bada się w momencie, jak wystąpią jakieś dolegliwości. (Dopiero, gdy pojawia się jakiś problem człowiek podłącza się do aparatu) Cytuj Odnośnik do komentarza
Chatka Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 KRYSPIAN : A jak nie zdąży ? Przecież sytuacja nietypowa występuje nie jednokrotnie bardzo krótko , zakołacze , zastuka i wraca do normy ew. zrobi sobie przerwę dłuższą niż zwykle . A jak podczas snu ? Poza tym mankamentem dobra jest szybkość reakcji lekarza który jest po drugiej stronie. Jak wiemy czasami liczą się sekundy . Cytuj Odnośnik do komentarza
Punik Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ogólnie badanie holterem to nic takiego :) można więcej poczytać tutaj [url]https://kredos.pl[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza
Gandy Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Badanie holterowskie nie jest jakieś uciążliwe, a każdy się tego boi. W mojej przychodni odbyłem takie badanie i różni się ono od normalnego EKG, bo rejestruje naszą pracę serca na dłuższą metę co za tym idzie jest bardziej dokładne, bo sprawdza Twoje ciało nie tylko w spoczynku ale i w ruchu gdzie wiadome wysiłek jest większy. Na początku nic nie wiedziałem o tych urządzeniach ale sporo dowiedziałem się na stronie, którą poleca PUNIK - https://kredos.pl/holtery-ekg. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi