Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie w Holterze chodzi o to abyś robiła wszystkie możliwe rzeczy : biegała, spała, gotowała, odpoczywała.. aby mógł zarejestrować pracę serca w każdej sytuacji. Jedyne czego robić nie możesz, to MYĆ SIĘ. Mogłoby to uszkodzić rejestrator no i poodklejać diody. Najlepiej zapisuj sobie co robiłaś w danej godzinie i dołącz do zapisu gdy będą Ci go zdejmować..

Myć sie można, tylko nie kąpać. Umyć paszki np nawilżającą histeczką, od pasa w dół można sie podmyć, umyć itd, byle uważać z chlapaniem Pamiętaj aby wszystko dokładnie zapisywać co robisz i ew gdy źle sie czułaś też to zapisuj. np, 12:13 - specer, czy wchodzenie po schodach itd 13:27 - posiłek 17:17 - wypróżnianie ;) 23:54 seks 24-06 sen itd może to wygląda głupio, ale tylko dokładny *dzienniczek* pozwala trafnie ocenić co wystapiło i o której godzinie. Każdy ruch, emocje, czasem posiłki, powodują naruralne przyspieszenie tętna, gdy się tego niezanotuje, lekarz mając niepełną informację, wszystko wpisze jako napadowe tachykadie/częstoskurcze itd. Na takiej niepełnej inforamcji i błędnej interpretacji, można postawić nietrafna diagnoze i ew niepotzrebnie faszerować pacjenta lekami.

A ja właśnie słyszałam od lekarzy i pielęgniarek pracujących w centrum kardiologii, że nie trzeba tak dokładnie opisywać. Jeżeli nawet w trakcie spaceru nic się nie dzieje, to nie ma sensu tego pisać. Chodzi o to, aby zapisywać kiedy występowały sytuacje nietypowe.

Ja też spotykałam się z różnymi opiniamii, jednakże mój kardiolog właśnie tego wymaga, dzieki temu unika się błędnej interpretacji. Gdy spacerujesz serce bije nieco szybciej niż sobie siedzisz, gdy szybciej idziesz jeszcze szybciej przyspiesza i najczęściej nagle, nie wspomnę o wchodzeniu po schodach, dźwiganiu czy zdenerwowaniu - wychodzi tachykardia/częstoskurcz, albo stopniowo nasilająca sie albo napadowa, skąd lekarz opisujący ma wiedzieć ze np ta tachykardia wystąpiła w trakcie aktywności fiz czy w spoczynku jeżeli nie ma tzw dzienniczka pacjenta? Wszystko zliczy automat, natomiast gdy lekarz wie co i kiedy, to opisując holtera wpisuje że przyspieszenie nastąpiło w czasie zwykłej aktywnosci fiz, większej aktywności fiz - i to będzie normą, a gdy nic nie wpisze to wychodzi na patologiczne przyspieszenie. Spora różnica Niestety wielu kardiologów jak i pielęgniarek zakładajacych holtera dzisiaj o tym mało wspomina, stąd tyle osób niepotrzenie łyka betablokery. Ten przykład dotyczy osoby która nie ma żadnych problemów z sercem a błędnie jej przypiszą różne atrakcje, dodatkowo faszerując lekami.

Gość Kryspian

Jest też inna metoda badania serca w domu - za pomocą Cordium. Od Holtera różni się tym, że człowiek bada się w momencie, jak wystąpią jakieś dolegliwości. (Dopiero, gdy pojawia się jakiś problem człowiek podłącza się do aparatu)

KRYSPIAN : A jak nie zdąży ? Przecież sytuacja nietypowa występuje nie jednokrotnie bardzo krótko , zakołacze , zastuka i wraca do normy ew. zrobi sobie przerwę dłuższą niż zwykle . A jak podczas snu ? Poza tym mankamentem dobra jest szybkość reakcji lekarza który jest po drugiej stronie. Jak wiemy czasami liczą się sekundy .

Badanie holterowskie nie jest jakieś uciążliwe, a każdy się tego boi. W mojej przychodni odbyłem takie badanie i różni się ono od normalnego EKG, bo rejestruje naszą pracę serca na dłuższą metę co za tym idzie jest bardziej dokładne, bo sprawdza Twoje ciało nie tylko w spoczynku ale i w ruchu gdzie wiadome wysiłek jest większy. Na początku nic nie wiedziałem o tych urządzeniach ale sporo dowiedziałem się na stronie, którą poleca PUNIK - https://kredos.pl/holtery-ekg.