Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i uczucie przeskakiwania w klatce piersiowej

Gość cditd

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam dziwne objawy to chyba tzw kołatanie serca raz na jakis czas jakby coś przeskakiwalo mi w klatce piersiowej. Do tego problemy z oddychaniem ale nie związane z wysilkiem poprostu jakbym zamalo powietrza nabierał przez nos i musiał odetchnąć ustami. Nie czuje się jakoś wyjątkowo słabo fizycznie. Co mo może być?

Hej ;) Tylko bez nerwów... Wiem że ta sytuacja jest na pewno dla Ciebie bardzo stresująca... przechodzilam to, na końcu wylądowałam w szpitalu a prawda jest taka ze nic złego się nie dzieje, to tylko nerwica... No ale ja z początku szukałam odpowiedzi w internecie na różnych forach no i na końcu każda choroba miała takie same obiawy jak miałam ja... Zaczęło sie dnia po sylwesrze gdzie mialam ból w klatce piersiowej (nerwoból) no i straszny lęk (nerwica) w połączeniu zaczęło mi kołotać serce i chlopak mnie szybko zawiózł do szpitala, to kołotanie nie ustępowało przez ok 25 minut mogłam mieć ze 160 uderzeń na minute... To było straszne myslałam ze umieram. Zanim zostałam przyjęta przeszło mi i lekarz na pogotowiu stwierdził ze nic mi nie jest skoro ja i tak dobrze wiedziałam ze cos mi jest no i przyszedł jeszcze większy stres i lęk no i takie sytuacje sie powtarzały i powtarzały, juz byłam w takim stanie ze nie wychodziłam wogóle z domu wszystkiego sie bałam... No ale pewnego dnia powiedziałam sobie *dziewczyno weź sie w garsc przeciez nic Ci nie jest* no i faktycznie, wyszłam do żywych zaczęłam dochodzic do siebie fakt faktem co jakis czas chodze na badania do kardiologa ale teraz juz na duszności nerwicowe, kołotania czy przeskakiwania serca nie zwracam uwagi i mam na to sposób, a mianowicie uspokoic sie bo przeciez nic mi nie bedzie. Najlepiej wogóle nie zwracać na to uwagi ;) Więc naprawde nie martw się tym tylko weź się w garść zrób badania a zobaczysz ze i tak okaze się ze wszystko jest oki !! No to miłego ;)

Gość moniaxxxxxx

Witam. Ja też mama z tym problem. Od około roku prześladują mnie *przeskakiwania* serca w klatce piersiowej, nierówne, mocniejsze skurcze serca. Ja już też żegnałam się z życiem i robiłam najróżniejsze badania. EKG nic nie wykazało, ECHO serca nic nie wykazało i całodobowy holter też nic nie wykazał. Oczywiście podczas badania holterem żadne przeskakiwania nie wystąpiły i pani kardiolog powiedziała mi, że serce mam zdrowe i mam się nie przejmować. Oczywiście to nie jest takie proste, żeby się tym nie przejmować. Po tych badaniach miałam spokój. Przeskakiwania występowały sporadycznie, pojedynczo i je ignorowałam. W tej chili jednak przechodzę bardzo dużą zmianę w życiu, zmieniam miejsce zamieszkania i pracę po 13 latach. I chyba to gdzieś bardzo mocno we mnie tkwi, bo wczoraj wieczorem to tak mi serce skakało, że aż się wystraszyłam. Szczególnie odczuwam to przy pochylaniu do przodu i leżeniu na boku. No wczoraj to zasnęłam z lękiem, czy się jeszcze obudzę. Wkurza mnie to, że tak to nade mną panuje i nie radzę sobie z tym. Oczywiście mam nadzieję, że to tylko nerwica, bo gdyby to była jakaś choroba serca, to wyszłoby to na holterze całodobowym. Ech.... ciężko z tym życ, ale wydaje mi się, że to nerwica i tyle.

No dokładnie w szpitalu tez mialam założony cholter i tez oczywiscie nic tego dnia mi sie nie dzialo a chwile po sciągnięciu mialam to cholerne uderzenie. No tez mam takie dni w zasadzie ze nic mi nie jest potem przez dłuzszy czas mi sie zdazaja te uderzenia i znowu spokuj. No ale naszczescie ustąpiła u mnie tachykardia która tez byla spowodowana nerwami. To jest okropne uczucie gdy serce wali jak młot 3 razy szybciej niz powinno. No ale trzymam sie tego ze to jest nerwica i ze nic mi nie bedzie bo w koncu mam dopiero 18 lat a raczej nie zdaza sie to zeby w tym wieku ktos tak nagle zaczął chorować na serce. A tym bardziej ze na badaniach nic nie wykryto.

Fajnie wam mówic ze nic nie bedzie ja nie daje juz rady mecze sie z tym już 16 lat i ciągle przezywam to samo ciągle paniznie sie tego boje ja juz dłuzej nie potrafie z tym zyć ...... badania wszystkie ze strony serca ok a dzis juz od 8 rano mnie szarpie w ercu serce bije i nagle jak szarpnie to mi sie ciemno robioe przed oczami i jesszcze nie zdąże dojśc do sibie to drugie takie tąpnięcie i natepne....ludzie ratujcie bo zgłupieje

Witam, Zbadajcie sobie koniecznie żołądek. Kłopoty z żołądkiem mogą powodować takie objawy. Szczególnie niedokwaśność, nadkwaśność czy zapalenia śluzówki.Jest to niedoceniany problem, który wpływa na cały organizm. można to zniwelować odpowiednią dietą i ziołami w około 3-6 miesięcy. pozdrawiam, Justyna

Gość Marticzka

Też od dwóch miesięcy mam takie kołatania i przeskakiwania w klatce piersiowej. Początkowo winiłam ciśnienie, ale po wizytach u kardiologa i ustabilizowaniu ciśnienia (teraz jest już książkowe 120/70 puls 70) objawy nie zniknęły. To znaczy są już rzadsze ale jednak. Zazwyczaj dokuczają wieczorami. Ciężki oddech, kołatanie i przeskakiwanie serca, do tego zawroty głowy dość duże, suchość w ustach i drętwienie kończyn. EKG i ECHO serca wyszły prawidłowe także niby mam 100% potwierdzenie,że wszystko jest ok ale i tak ciągle prześladuje mnie myśl,że rano mogę się nie obudzić. Doradźcie czy powinnam poszukać pomocy u psychologa?

Ja tez mam takie uczucie przeskakiwania i kolatania serca. Czy to leze czy stoje pojawia sie ono. Stwierdzono u mnie niedoczynnosc tarczycy i powiedzieli, ze to od tego. Z poczatku leczenia bylo dobrze, ale teraz znowu odczuwam te kolatania i to kilkanascie razy dziennie, najbardziej wieczorem. Z tabletkami na tarczyce biore propanolol ale nic mi nie daje. Do tego ten lek i strach, czy to moze byc od nerwow, nawet jak mam to uczucie w spokoju? .....

Witam. Od czterech dni mam w klatce piersiowej kołotanie i w tym samym czasie dziwne uczucie w jamie ustnej jak był miała jakiś kłębek włosów na końcu języka... 5 lat temu leczylam się na depresję i nerwice a od dłuższego czasu boję się wszystkiego...! Proszę o pomoc!