Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki a latanie samolotem

Gość xDrJoint

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xDrJoint

Witam. Razem z dziewczyna, ktora choruje na niedomykalnosc zastawki planujemy na wakacje poleciec do Anglii. I tu nasuwa sie pytanie. Czy moze jej sie cos stac podczas lotu samolotem ?. Czy ktos dostal kiedys odpowiedz na to pytanie od kardiologa ?. Chodzi mi o odpowiedzi poparte czyjas wiedza naukowa, a nie tym ze np. *ja latalem i mi nic nie bylo*.

Gość Ewa30zToF

Hej! Najlepiej zapytać kardiologa, który ją prowadzi, czyli zna się na wadach serca. Ja leciałam samolotem do USA w wieku 8 lat, na pierwszą operację serca i czułam się dobrze, a miałam m. in. zarośniętą zastawke płucną i niedomykalne inne zastawki. 3 tygodnie po operacji wracałam do domu, też samolotem :-) Dwa i pół roku temu leciałam do Norwegii i czułam tylko lekkie zawroty głowy przy starcie i ladowaniu. Oczywiście każdy jest inny, ma dodatkowe problemy, np. nadciśnienie, albo bierze jakieś leki. Dlatego lekarz powinien jej powiedzieć, czy w jej przypadku może latać. Poza tym warto by było, gdyby ta dziewczyna poszukała dla siebie ośrodka kardiologicznego i kardiochirurgicznego, który by ją prowadził. Jeśli jej wada serca jest wrodzona, to trzeba dobrze poszukać, bo zwykły kardilog się na takich wadach zbytnio nie zna. Ośrodki dla GUCH-w(dorosłych z wrodzonymi wadami serca) są w Zabrzu, Gdańsku, Krakowie, Warszawie-Aninie, Katowicach-Ochojcu, Wrocławiu.

Gość xDrJoint

Dziekuje bardzo za odpowiedz ;d. wlasnie ona ma wizyte u kardiologa 20 czerwca a chcialem sie dowiedziec jak najwczesniej, bo trzeba bilety zarezerwowac.. mowila mi, ze ma takze niskie cisnienie. ale z tego co mi wiadomo to tylko przy nadcisnieniu nie jest wskazane latanie.

Gość Ewa30zToF

Jeszcze jedno! Niech ona wykupi dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne dla osób z chorobami przelwkłymi, na wypadek, gdyby jej stan się pogorszył za granicą. Niedomykalność III stopnia to już duża niedomykalnośc, więc trzeba uważać (brak dużych wysiłków fizycznych, nie dźwigać, nie szarpać , np. uchwytu okna w pociągu). Poza tym musi wiedzieć, gdzie sie znajduje najbliższy szpital z oddziałem kardiologii lub kardiochirurgii. Powinna mieć też ze sobą dokumentacje medyczną przetłumaczoną na angielski i nauczyć się nazwy swej wady po angielsku i znać substancje czynną leków, jeśli jakieś bierze.