Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca przy nadwadze

Gość Patryk93

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryk93

Chodzi o to że od dłuższego czasu, ciągle odczuwam kołatanie serca, szybkie i mocne bicie , nawet gdy leże , a nie wspomnę już o szybkim ruchu , to już w ogóle powoduje straszne kołatanie ! mam sporą nadwage, około 35kg ale nigdy wczesniej tak nie bylo, to mi przeszkadza w funkcjonowaniu , w normalnym zyciu, ciagle czuje bicie swojego serca, mocne i szybkie uderzenia podczas ruchu , a gdy wstaje z łóżka od razu odczuwam kołatanie ! Lekarze robili 2x. EKG , pobierali krew , powiedzieli że wyniki są dobre , że serce mam zdrowe, za kilka tygodni mam mieć ECHO , ale to dopiero za kilka tyg a ja teraz bardzo się męczę , bo nie moge normalnie funkcjonować , błagam doradźcie !

Gość Patryk93

Byłem wczoraj w szpitalu, mieszkam w Holandii , tutaj nie jest to kwestią 100zl... płace ubezpieczenie co miesiąc 130 euro , w szpitalu powiedzieli ze jeśli ekg nic nie wykryło to niema sensu robić od razu echo i że za kilka tygodni zrobią echo.... Powiedział że to może być przyczyną nerwicy , ale nerwica chyba nie jest non stop , nie trwa każdego dnia , i gdy tyko wstaje z łóżka albo zmieniam pozycje mam mocne i szybkie kołatanie....... Co mam robić .. mam dopiero 18 lat...........

Gość Patryk93

Jeżeli lekarz powiedział że serce mam zdrowe , po badaniach ekg i badaniach krwi , to mogę być tego pewny ? Powiedział to kardiolog , czy ekg jest wiarygodne ? ... Przeciez echo wlasnie chyba bardziej moze pokazac wszystko i wykluczyć ... Całe życie mi się zmieniło ...

Patryk , spoko , spoko, baaaaaaaardzo wiele osób słyszy bicie swojego serca , to chyba dobrze co......................gorzej by było jakbyś go nie słyszał. Poczytaj trochę forum i zobaczysz jak wiele ludzi ma takie objawy i żyje. Patryk nie nakręcaj się i nie zachowuj się jak dziadek . W starszym wieku to może by było szkodliwe , ale właściwie z jakiej racji , tylko się cieszyć z mocnego bicia serca!!!!!!!!!!!!!!!!! P.s. może w końcu nadwaga dała o sobie znać , postaraj się schudnąć.

Gość Patryk93

Dobrze, dziękuje za odpowiedzi przede wszystkim... Jesteście starsi, i na pewno też dużo więcej wiece... Oby przeszło, bo nie da się z tym normalnie żyć ;( i boje się że tak będzie do końca życia, a to wstawnie i od razu kołotanie już mnie przeraża.. boje sie rano wstawać....

Gość Patryk93

Jeżeli ekg mi nic nie wykryło aż 3 , i badanie krwi , i lekarz mi powiedział że moje serce jest zdrowe (kardiolog) to jest to pewne ? Też mam do tego wątpliwośći i bardzo się boje ! Bo wszyscy wookół wmawiają mi że to nerwica, ale ja w stanie spoczynku czuję się w miare dobrze, a gdy tylko zaczne chodzić , ruszać się , wstane z krzeszła, od razu serce zaczyna mi kołotać , mój puls w spoczynku zazwyczaj waha się od 75-90 .... Tutaj w tej Holandii jest strasznie popieprzony system !

Jasne echo serca jest podstawą do stwierdzenia prawie na 100% czy to jest nerwica. Na narkotyki i inne świństwa cywilizacyjne trzeba niestety uważać a szczególnie w Holandii!!!!!!!!!!!!bo tym można sobie naprawdę wielką krzywdę zrobić i wtedy czasami nie ma już odwrotu, ale myślę Patryk ,że jesteś rozsądnym młodym człowiekiem i nic głupiego nie robiłeś!!!!!!!!!! Powtórzę to jeszcze raz , musisz schudnąć.

Pisałem o ekg holterowskim czyli takim 24h. Też miałem normalne kilka razy i nic nie wykryło, a zrobiłem ekg holterowskie 24h i wyszło blisko 2 tyś. dodatkowych skurczy, czyli ok. 2 na minute. Az dziwne, wiec, ze zwyklym ekg nie trafilem tych skurczów. poczytaj o tym i juz tu nie marudz

Gość Patryk93

Nie wiem czy miałem robione badanie cukru, wiem że cholesterol był w normie, aczkolwiek wątpię że to cukier, bo robili mi badania krwi, a ciśnienie chyba strasznie spada gdy ma się cukrzyce , a ja mam zazwyczaj 120/60 do 140/70 ... martwi mnie to że lekarz rodzinny za każdym razem mówi mi że mam być spokojny jak to się dzieje, cholera jak mam być spokojny kiedy to mi normalnie funkcjonować nie pozwala......

Gość Patryk93

Nie chce czytać bo tylko się nakręcam.... podczas ataku przyjechała karetka i zrobili mi natychmiastowo EKG ostatnio , i nic nie wykryło , tarczyca wykluczona ... Nie marudze , ja mam dopiero 18 lat a moje zycie zmieniło się o 180 stopni , już nie ogarniam !