Skocz do zawartości
kardiolo.pl

1Magda1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Dwa tygodnie temu mój tata miał zawał. Po zabiegu udrożnienia żył i 10 dniach w szpitalu, został wypisany do domu. Jego stan został uznany za stabilny, ale lekarze zapisali go na koronografię za dwa miesiące. Jednak po kilku dniach tata dostał ostrej niewydolności serca i obrzęku płuc i z powrotem trafił do szpitala. Mam w związku z tym kilka pytań: 1. Czy ostra niewydolność różni się od zawału serca? Jakie są jej skutki? 2. Co mogło być przyczyną tak szybkiego nawrotu choroby po wyjściu ze szpitala? Lekarze podczas pierwszego pobytu taty w szpitalu stwierdzili, że jego kondycja jest bardzo dobra, a stan stabilny 3. W jaki sposób można uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości? Czy da się w ogóle przewidzieć zbliżającą się niewydolność? 4. Czy silne zdenerwowanie może być objawem niewydolności? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam, Magda

Witam, Ostra niewydolność serca - prawdopodobnie lewokomorowa (obrzęk płuc) - oznacza, że serce źle pracuje jako pompa. Zazwyczaj występuje w przebiegu świeżego zawału serca, ale może pojawić się również w innych sytuacjach złej pracy serca - bez zawału. Silny stres emocjonalny może być nadmiernym obciążeniem dla serca, szczególnie we wczesnym okresie po zawale. Dlatego należy unikać nadmiernych wzruszeń emocjonalnych - zarówno negatywnych, jak i pozytywnych. Jeżeli ktoś palił papierosy przed zawałem, wówczas całkowita rezygnacja z palenia może chronić pacjenta przed wystąpieniem powtórnego zawału i zawsze warto podejmować próbę rezygnacji z palenia papierosów. Stosowanie leków obniżających cholesterol należy do tych działań, które mają zapobiegać wystąpieniu ponownego zawału. Oczywiście, należy stosować leki, które przepisał lekarz przy wypisywaniu ze szpitala. Jeżeli tętnice wieńcowe były udrażniane i być może był zakładany stent lub kilka stentów, wtedy stosowanie leków przeciwpłytkowych, które zmniejszają tendencję krwi do powstawania zakrzepów, należy do podstawowych zasad profilaktyki przed powtórnym zawałem serca.