Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Cechy nadciśnienia płucnego a niedomykalność zastawki mitralnej

Rekomendowane odpowiedzi

W wieku 4 lat zachorowałam na niedomykanie zastawki mitralnej b.często mdlałam i miałam krwotoki z nosa.Uznano że wada jest nabyta więc jak będę się rozwijać może dojść do cofnięcia się choroby i owszem mając naście lat wszystko ustąpiło. Obecnie mam 49 lat i ostatnio przeszłam 3 napady migotania przedsinków 2 przeszły samoistnie trzeci po podaniu 900mg amiodaronu. W badaniu echo wykazano poszerzona jama lewego przedsionka i mała niedomykalność zastawki mitralnej zmiany zwłóknieniowe i fala zwrotna II. Do tego od 10 lat leczę się na nadciśnienie tętnicze. Ale zaniepokoił mnie opis RTG klatki piersiowej *serce z przewagą lewego przedsionka,Cechy nadciśnienia płucnego.

Tym nadciśnieniem płucnym to bym się na Twoim miejscu nie przejmowała. Ja też jakiś rok temu dostałam wynik RTG z takim opisem, lekarz pulmunolog jeszcze mnie w tej diagnozie utwierdziła i potem panikowałam przez kilka miesięcy dopóki nie zrobiłam konkretnych badań i nie okazało się że to wszystko nieprawda. Nie można zdiagnozować nadciśnienia płucnego tylko na podstawie RTG. Często lekarz opisujący zdjęcie a niewidzący pacjenta może wysnuć mylne wnioski. U mnie np. budowa klatki piersiowej i położenie serca jest takie a nie inne i dlatego ktoś mógł sobie pomyśleć że to nadciśnienie płucne. Też mam niedomykalność zastawki mitralnej. Dla świętego spokoju musisz zrobić echo serca i porozmawiać z konkretnym kardiologiem. I nie przejmować się na zapas bo ja o mało nie nabawiłam się przez to kolejnych chorób. Powodzenia!