Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe i krótkie pulsowanie żyły na szyi

Gość pawelnmk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawelnmk

Od czasu do czasu zdarzało mi się czuć, wydawało mi się, że pulsowanie tętnicy szyjnej. Lekarz stwierdził, że to nerwy. Byłem u kardiologa, zrobiłem EKG, parę badań krwi i kardiolog stwierdził, że wszystko ok (zastanawiałem się czy nie powinienem leczyć się na nadciśnienie, mam ok ~145-150/70-80). Parę dni temu i dzisiaj zdarzyło mi się to gdy opierałem głowę na ręce. Gdy to poczułem dotknąłem szyi w tym miejscu i okazało się, że to nie tętnica (po lewej stronie, obok krtani) tylko coś bardziej na lewo. Poszperałem po internecie i dowiedziałem się, że jest tam jakaś żyła. Tętnica zdawała się bić normalnie a w każdym razie nie czułem jej podskakiwania, tylko żyła (?) mi podskakiwała. Zawsze trwa to krótko i parę sekund (może dwie). Zaraz po tym poczułem lekkie i bardzo krótkie (ułamek sekundy) pulsowanie w lewym oku. No i jeśli miałbym iść do kardiologa znowu to niestety pewnie prywatnie. Mam się o co martwić? Zamiast tętnicy także i żyła może czasami tak pulsować?

Przeczytaj: ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia.**.TZapisuj ciśnienie ,mierz przez kilka dni dwa razy dziennie i pokaż lekarzowi.Nieznacznie ciśnienie może obniżyć picie jemioły,w aptece jest w buteleczce jak syrop.Choć uważam,że twe cisnienie jeszcze do leczenia się nie kwalifikuje.Samodzielnie możesz je obniżyć.Co do pulsowania ,to się nie wypowiadam.Jest takie badanie-bad.. przepływów w naczyniach szyjnych.Może to by cos wyjaśniło...kto wie...

Gość pawelnmk

Dziękuję za szybką odpowiedź, postaram się zastosować. :) Tylko nadal nie wiem czy mam o co się martwić w związku z tym pulsowaniem. Przed chwilą zdarzyło się to ponownie tylko pulsowało słabiej, trwało króciutko, krótka przerwa i znowu króciutko. Czyli mam szukać ośrodka który zrobiłby mi USG tej żyły? Bo wyczytałem, że przez USG sprawdza się czy wszystko ok i że ewentualnie można żyłę *przeczyścić*. Tylko nie wiem jak z żyłą na szyi...