Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hania72

Witam Moj tato w poniedziałek trafił do szpitala,kazał zawieźć się tam po wymiotach jakie zaatakowały go nad ranem.Ale zanim tam trafił to z odrętwiałą prawą str. ciała chodził 2 tyg w koncu udalo sie go namówić na wizytę u lekarza.Pan doktor zbadał,zapisał ketonal,a na pytanie ojca co mu dolega odpowiedział * nie wiem* Obecnie leży na neurologii, odzyskał czucie w ustach,wstaje- już w zasadzie nie, bo ma całkowity zakaz podnoszenia się ( to nic bo pomimo zakazu na badanie tentnic wysłali go na piechotę).Mówi wyraźnie i rozumie co się do niego mówi. Nie stracił przytomności jednak lekarz powiedział że istnieje zagrożenie życia.W tytule napisałam że do pnia jest krwawienie,gdyz info mam od mamy a ona nie mogła sobie szybko przypomniec co jej powiedział ordynator i powiedziała ze jest to krwawienie do części mózgu odpowiedzialnej za funkcje życiowe.Ojciec ma bardzo wysoki cukier oraz ciśnienie 190/150 zbili do 150/130,oraz zaburzenia widzenia ( podwójne widzenie) na prawe oko. Bardzo się martwię o niego,jest tu ktoś na forum kto miał w rodzinie taki przypadek ? Proszę napiszcie.Już nie wiem co mam myśleć.Rozmawiałam dziś z ojcem przez tel,po głosie odniosłam wrażenie że jest pogodniejszy niż wczoraj i że samopoczucie lepsze.Jednak dzisiejsze info od mamy, po rozmowie z ordynatorem znów wzbudziło we mnie niepokój

Witam, Nadciśnienie tętnicze może przez wiele lat nie dawać dolegliwości, natomiast może dawać poważne powikłania, między innymi uszkodzenia centralnego układu mózgowego - udary mózgu. Zawsze warto dbać do prawidłowe wartości ciśnienia, podobnie jak warto dbać o właściwe poziomy cukru we krwi, jeżeli ma się cukrzycę. Po udarze mózgu również warto dbać do dobre wartości ciśnienia tętniczego. W ten sposób zapobiega się ewentualnym nawrotom udaru mózgowego.