Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka mitralna Bicarbon a badanie rezonansem magnetycznym

Gość loginlogin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość loginlogin

Dzien dobry 10 lat przeszedlem operacje wszczepienia zastawki mitralnej BICARBON. Chcialbym wykonac badanie MRI, jednak jest ono kwestionowane z pewnych uwarunkowan min. rozrusznik serca, czy wlasnie sztuczna zastawka. Poszukalem w internecie, i zastawka BICARBON, jest wykonana z Tytanu. To material podobno dopuszczalny do badania rezonansowego. Przed zasiegnieciem fachowej porady, chcialbym Was spytac. Czy robiliscie badanie MRI, z sztuczna zastawka sercowa? Dziekuje

Hej bedziesz mial problemy podobnie jak ja mam tez tego typu zastawke ale aortalna i tylko mozna robic TK odpada rezonans magnetyczny nawet sa tez problemy z TK ale robilem juz podobnie jest z rehabilitacja typu jonoforeza itp. w necie nic nie znajdziesz nawet w wersji angielskiej . Ja nawet od jednego neurologa dostalem taki cytat trzeba jechac do Wloch i prosic producenta o opinie. A 10 lat temu zakladali te zastawki Typu BICARBON bo ja jestem juz po operacji 11 lat . Nawet kardiochirurdzy rozkladaja rece i nie maja pojecia jaki wplyw moze miec silne pole rezonansu magnetycznego na zastawke tego typu ale z tego co wiem to podobnie jest z innego typu zastawkami . Dzisiaj o ile wiem to wczepiaja Typ Jude. I kazden kardiolog czy tez kardiochirurug i neurochirurg nie powie ze mozna robic RM . Ja walcze juz 5 lat z bolami glowy i tez RM by sie przydal i spasowalem No jakos zyje tylko najwieksze jest utrapienie z tym cholernym INR . Teraz jestem na Warfarynie a ty ? Zycze Zdrowka i na co nazekasz ze chcesz robic RM?

Gość loginlogin

Dziekuje za odpowiedzi! Czytalem w internecie wypowiedzi ludzi z tytanowymi implantami, ktorzy mieli wykonywane to badanie. Czyli opinie sa rozbiezne. *Ponieważ tytan nie jest ferromagnetykiem pacjenci z implantami tytanowymi mogą być bezpiecznie badani tomografem MRI* - cytat z Wikipedii:--)

Czuję się dobrze. Od jakiegoś czasu nawet chodzę na siłownie ale nie ciężary a aeroby i lekkie ćwiczenia. Nawet lepiej się po tym czuje jak się trochę zmęczę. Poza tym niczego sobie nie odmawiam za bardzo jeżdżę na nartach, rowerem, kajakami, chodzę po górach. Oczywiście wszystko z głową nic ekstremalnie. INR mierzę aparatem. Biorę warfin. Do kardiologa 2 razy w roku. Echo średnio raz w roku. Cały czas pracuje ale nie fizycznie.Pozdrawiam.

Mam zastawke mechaniczna Bicardon wszczepiona w 2012 roku w implant aorty. Otrzymałem skierowanie od neurologa na rezonans. I schody. W pracowni nie zrobią bez zaświadczenia od kardiologa prowadzącego. Kardiolog nie chciał wystawić. Odesłał do pracowni rezonansu by Ci sprawdzili po typie zastawki. Tak też zrobili, sprawdzili i nadal nie wiedzieli. Wróciłem do kardiologa. Ten wystawił zaświadczenie. Podczas badania zaczęło mi się robić coraz bardziej słabo i odczuwalem coraz większe ciepło i pieczenie na sercu. Przerwano badanie. Stwierdzili że dobrze, że spróbowałem. Dzięki temu wiem, że rezonansu nie robić na zadna cześć ciała. Polecają tomografie, że bezpieczniejsze ale mniej dokładne. Pozdrawiam wszystkich tykajacych.