Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość blackcat18

Rekomendowane odpowiedzi

Gość blackcat18

Witajcie, mam 18 lat, jestem dziewczyną. Niestety mam już chyba problemy z sercem :( Moje objawy są następujące: napady szybkiego bicia serca, słabiutka tolerancja wysiłku, szybkie męczenie się, uczucie *przewracania się* czegoś w klatce piersiowej. Miałam robione Echo serca i wyszło ok, wyszła tylko niewielka fala zwrotna mitralna, trójdzielna i płucna. Miałam też holtera ale akurat wtedy jak się dobrze czułam. Nagrało się kilkanaście godzin (chyba około 18 godzin) i wyszło tylko kilka niemiarowych rytmów, 5 ektopowych pobudzeń komorowych i około 100 tachykardii. Byłam u kardiologa i ten zalecił jednak magnez oraz lek o nazwie Betaloc Zok 25 raz dziennie rano. Następną wizytę mam dopiero na jesień. Jeszcze nie zaczęłam brać tego leku. Braliście ten lek? Jak efekty? Mieliście skutki uboczne? Bardzo boję się przytycia ponieważ mam bardzo wolną przemianę materii :( A tak poza tym- około 100 tachykardii w przeciągu 18 godzin to dużo? Jak patrzyłąm na wyniku to podczas snu również miałąm skoki tętna. Jeśli chcecie to mogę wkleić wyniki. Pozdrawiam

Gość martak

A jaki miałaś największy puls? Jaka średnia dobowa? Piszesz, że miałaś 100 tachykardii, to jeszcze zależy jak wysokie one były. Ja w jednym z holterów miałam prawie 800 tachykardii średni dobowy rytm 120 a najwyższy 210/min. Betaloc jest bezpiecznym lekiem, 25mg to mała dawka. Spokojnie możesz go brać a te dolegliwości miną. Jak możesz to napisz cały wynik.

Hej Ja biore betaloc zok ale 50 mg, więc mocniejszy. Jak zaczęłam go stosować w zeszłym roku to trochę przytyłam jednak nie jest to lek taki,że zrobisz się jak beczka.Mi przybyło 2 kg i obecnie nie tyję już nic a biorę lek już rok i to dzień w dzień. Lek ten obniża też ciśnienie,wiec możesz mieć takie objawy jak zawroty głowy-głównie wtedy gdy zmieniasz pozycję z siedzącej na stojącą.Może ale nie musi tak być. Gdyby tak Ci się robiło to porozmawiaj z lekarzem i zgłoś mu to,wtedy pewnie zamiast całej tabletki będziesz miała zażyć tylko połówkę. Ja brałam rano całą tabletkę i było ok jak zwiększyli mi do połówki dodatkowo wieczorem to byłam jak po klielichu i teraz sama biorę tylko rano,bo ta dodatkowa połówka robiła ze mnie pijaka:) Jeśli chodzi o tachykardię to nie masz jej aż tak dużo. U mnie na dobę było w tysiącach tachykardii(22201)-to mój wynik. Nie martw się na zapas. Bierz leki a jak będzie coś nie tak po leku to zgłoś lekarzowi. Pozdrawiam

Gość blackcat18

No akurat nieźle się czułam jak miałam holtera, hehe:) Dołączam kilka linków do wyniku: http://zapodaj.net/9087af7d7c58.jpg.html http://zapodaj.net/fef665223181.jpg.html http://zapodaj.net/55e697cc06a6.jpg.html Najgorsze jest to,jak czasem serce się potknie i uderzy aż w gardle i w głowie poczuję, to jest bardzo nieprzyjemne. Przewracanie się serca w klatce piersiowej też jest dziwne. Kiedyś sobie spokojnie leżałam i poczułam takie przewroty co jakiś czas, to mama przyłożyła mi ręke dla klatki i powiedziała, że najpierw czuła normalny puls a potem poczuła *jakby coś się przewróciło* i znowu normalny puls... hehe...dziwne to...

Na tym 2gim zdjęciu to jest o ile się nie mylę dodatkowy skurcz komorowy;) też to u sienie widziałem kiedyś na holterze ...:) kiedyś jak mnie mocno telepało pojechałem na izbe pzyjęć......na zwykłym ekg wyszły 2-3 takie pobudzenia , na co pani doktor - to nic specjalnego ...i mam isc do domu; ) takze spokojnie ;) barrdziej martwi u Ciebie ta tachykardia....140-160 nie przy wysiłku to dużo...

Gość martak

Moich arytmii jest dużo i razem stanowią złożoną całość. Jutro idę do szpitala i będę podchodziła 4 raz do ablacji i oprócz tego mam wszczepiony stymulator. Choruję od dziecka. A te tachy masz rzeczywiście trochę duże i na jednym dodatkowy skurcz jak już ktoś napisał :) ale dodatkowe skurcze ma każdy człowiek. Leczy się je jeżeli wartości są w tysiącach.

Gość blackcat18

A jakie macie objawy? Czy takie skoki pulsu (tachykardia) jak u mnie to już jest arytmia? Niestety bardzo męczę się podczas wysiłku. Kiedyś próbowałam małymi kroczkami i powoli ćwiczyć sobie w domu by poprawić sylwetkę (tak jak mówiłam mam problemy z przemianą materii, jeśli chodzi o hormony tarczycy to wyszły bardziej w stronę niedoczynności tarczycy ale to się okaże dokładniej jak za kilka tygodni powtórzę badanie TSH i ft4) niestety bardzo szybko się męczyłam, słabłam. Pozdrawiam

Gość blackcat18

Wczoraj po raz kolejny miałam dziwną sytuację. W ciągu dnia poczułam ogromne zmęczenie i się położyłam (czułam jak troszkę serce mi przyśpieszyło) no i leżę sobie spokojnie i prawie była to już drzemka kiedy nagle poczułam taki bardzo mocny przewrót serca. Był on krótki ale bardzo mocny i wybudził mnie z tego *leżakowania* i drzemania. Dziwne uczucie...

Gość Kacha21

To nie musiało być objawem czegoś specjalnego, nie martw się:) Zresztą wczoraj też była taka pogoda niefajna, moje serce też wczoraj szalało i wystarczyla dodatkowa porcja potasu i leków. W takie upały łatwo się odwodnić, co może być przyczyną takich właśnie *atrajcji* Ja już się obawiam lata;/ 3maj się!

Gość Kacha21

Jeszcze dodam, że bierzesz bardzo małą dawkę betalocu, która nie musi koniecznie być dobra dla Ciebie. Ja z 25mg w ciagu roku mialam zwiększoną do 200mg która przez jakiś czas działała a potem przestała działać.

Po co byłaś u lekarza ,robiłas badania ,zawracałaś mu głowe jak nie bierzesz leków ?Następnym krokiem będzie pewnie inny lekarza ,następne badania i nastepna recepta .......A potem się dziwimy że kolejka do specjalisty trwa 6 miesięcy .Sory ale nie rozumiem .

Nie każdy może brać beta blokery typu Betaloc ZOK ...niestety jak się już zacznie trzeba je brać prawdopodobnie do końca zycia... Dla niektórych sa skuteczne na innych działają źle. Przede wszystkim nie moga ich brać astmatycy podobno mają również działanie diabetogenne moga powodować znaczne spadki ciśnienia nie można ich odstawiać bez konsekwencji - nagle odstawienie może doprowadzic nawet do zawału... ale z drugiej strony moga przedłużać życie osobie, która dobrze toleruje te leki... z beta blokerami jest jak z biustonoszami - muszą byc dobrze dobrane przez dobrego lekarza... Do blackcat 18jeśli leki te zapisał Ci lekarz to widocznie miał powód spróbować możesz o ile nie masz przeciwwskazań do ich stosowania (np bardzo niskiego ciśnienia, astmy etc. czyt. ulotka) osobiście znam osoby które wyśmienicie funkcjonują na tym leku od wielu lat, a ja sama niestety ich zażywać nie mogę... Moja jedyna alternatywa w tej chwili jest iwabradyna, której cena powala...Więc jak te leki na Ciebie podziałają to super, bo zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy a jakość i długość Twojego zycia może znacząco się zwiększyć - im serce bije wolniej tym lepiej (no może bez przesady ale 50-60 to jest mój ideal, bo na razie mam 80-90 czasem duzo, duzo wiecej nawet i ok 170). Nie jestem lekarzem ale z tego co wiem to trzeba sie do beta blokerów równiez nieco przystosować bo na początku żle się toleruje wysilek fizyczny i w ogole można trochę sie zle czuć, zanim lek *siądzie*. Co do tycia to ja po nim mialam raczej biegunke ale tu każdy reaguje inaczej:) A jeszcze jedno - beta blokery nie są zalecane w chorobie o nazwie angina prinzmetala i przy przyjmowaniu werapamilu. Jak masz wątpliwości to skonsultuj się jeszcze raz z lekarzem i zadaj mu parę pytań (masz prawo do informacji) bo po co masz sie niepotrzebnie stresować...

Gość blackcat18

Dziękuję za odpowiedź :) No właśnie nic dziwnego że mam obawy przed rozpoczęciem brania leku, ale po tym co mnie wczoraj spotkalo chyba muszę się leczyć :( Mianowicie wczoraj znowu miałam incydent z tym przeskakiwaniem serca.Zaczęło się popołudniu, czułam co jakiś czas przyśpieszenia serca, poczułam się bardzo zmęczona, więc się położyłam i trochę drzemałam. Z drzemki wybudzały mnie bardzo silne szarpnięcia i kopnięcia w klatce piersiowej. Były pojedyncze lub trwały kilka sekundek. Postanowiłam nie zwracać na to uwagi i czymś zajełam ale to i tak powracało. Czułam się bardzo, bardzo osłabiona.