Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zakładania bajpasów i wymiana zastawki

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aneczka82

Witam Chcialam zaptac czy ktos mial moze powtorny zabieg szycia rany pooperacyjnej moja mam przeszla operacje miesiac temu nadal lezy w szpitalu bo serce slabe jeszcze a na dodatek rana sie nie chce goic(cukrzyca) no i ma wysieki z niej nie wiem czy to ropa czy nie mam ptanie zcy ten zabieg jest w znieczuleniu ogolnym ??

Witam! Na początku czerwca odbyłem rutynową wizytę kontrolną u mojego lekarza. Mam lekkie nadciśnienie i podwyższony cholesterol. Czuję się świetnie i nie odczuwam żadnych dolegliwości . Mam 53 lata. Wyniki badań krwi w normie. Zażywam regularnie cztery lekarstwa.Lekarz namówił mnie na EKG wysiłkowe i zaczęło się.Jakiś podwójny spadek czy coś w tym rodzaju,natychmiastowa koronarografia i diagnoza:trzy a właściwie cztery żyły zapchane,nieudana próba przepychania i skierowanie na bypassy . Jechać??? Czy po tym żyje się czy wegetuje??? Czy da się pracować fizycznie??? Odezwijcie się bypassowcy

Witaj Józek Ja mam 77 lat i jestem 7 lat i 4 miesiące po by-pass i 3 lata po wymianie zastawki aortalnej. Z uwagi na znaczną różnice wiekową nie mogę się porównywać w zakresie kondycji fizycznej. Ja wiem jedno- bez tych operacji nie było by mowy o moim życiu. Ogólnie jestem w dobrej kondycji. Pracuje na działce, prowadzę samochód, zbytnio nie męczę się, jednym słowem jest dobrze. Choroba wieńcowa to poważna choroba, która może kończyć się zawałem, a nawet śmiercią. O sposobie jej leczenia powinien decydować lekarz kardiolog lub kardiochirurg. Ja osobiście nie miałem żadnej wątpliwości co do wykonania obu wspomnianych operacji. Jestem gotowy na udzielenie dalszych odpowiedzi tu na forum, lub na pocztę internetową. Pozdrawiam- Stanisław

Uff! Dzięki Stanisław! Nie masz pojęcia jak bardzo potrzebowałem takiej odpowiedzi! Oczywiście ,że chciałbym uzyskać od Ciebie wiele informacji i będę szukał takiej możliwości. Szczególnie interesuje mnie okres od operacji do momentu kiedy przestaje się być ciężarem a zaczyna się być pożytecznym dla innych. Pozdrawiam serdecznie

Witaj Józek! Cieszę się, że moja wypowiedź była pożyteczna. W obu przypadkach po 8 dniach po operacji byłem wypisany z Kliniki i przewieziony karetką szpitalną na dalsze leczenie. Po by-pass z Kliniki w Lublinie do szpitala w moim miejscu zamieszkania. W miejscowym szpitalu byłem 8 dni i do domu. Później pojechałem do szpitala-sanatorium na 3 tygodnie. Pobyt w sanatorium zlecała Klinika. Po 3 miesiącach od operacji prowadziłem samochód. Wymianę zastawki aortalnej miałem w Klinice JP2 w Krakowie. Po 8 dniach Klinika Karetką zawiozła mnie na dalsze leczenie,a właściwie na rehabilitacje, do szpitala sanatorium w Rymanowie. Po 3 tygodniach do domu. Jeśli masz dalsze pytania to jestem do Twojej dyspozycji. Serdecznie pozdrawiam- Stanisław

W dniu 2.07.2013 o 10:40, wstanislaw napisał:

Witaj Józek Ja mam 77 lat i jestem 7 lat i 4 miesiące po by-pass i 3 lata po wymianie zastawki aortalnej. Z uwagi na znaczną różnice wiekową nie mogę się porównywać w zakresie kondycji fizycznej. Ja wiem jedno- bez tych operacji nie było by mowy o moim życiu. Ogólnie jestem w dobrej kondycji. Pracuje na działce, prowadzę samochód, zbytnio nie męczę się, jednym słowem jest dobrze. Choroba wieńcowa to poważna choroba, która może kończyć się zawałem, a nawet śmiercią. O sposobie jej leczenia powinien decydować lekarz kardiolog lub kardiochirurg. Ja osobiście nie miałem żadnej wątpliwości co do wykonania obu wspomnianych operacji. Jestem gotowy na udzielenie dalszych odpowiedzi tu na forum, lub na pocztę internetową. Pozdrawiam- Stanisław

Witam serdecznie panie Stanislawie Mam na imie Irena i to wlasnie moj tata ma przejesc operacje wszczepienia beipasow Ma 77  lat Ma tez mic przy okazji wymiane zastawki .Ja sie bardzo boje tej operacji Boje sie ze nie przezyje bo cale zycie duzo palil papierosow .Pozatym jest w zlej kondycji Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze ale bardzo bardzo sie boje Mam do pana kila pytan i bardzo pana prosze o otpowiec .Czy po hospitalizacji odrazu ze szpitala sie jedzie do sanatorium Czy dlugo sie lezy w szpitalu Czy bardzo boli W jakim sie jest stanie kiedy sie wraca po szpitalu do domu Czy tata bedzie wymagal opieki przez 24 h Czy bedzie sie mogl sam myc Ja mi

eszkam w niemczech i jade do taty przed operacja Tak sie zastanawiam ile mam sobie zarezerwowac czysu dla taty Jak dlugo bede musiala zostac w polsce by byl na tyle sprawny zeby mogl sobie sam radzic Jak przepraszam ze tyle pytam ale nie mam zadnej wiedzy na ten temat Bardzo pana pozdrawiam i zycze duzo zdrowia