Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i kłucie w klatce piersiowej przy tachykardii zatokowej i zespole Gilberta

eVol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Moje problemy zaczęły się jakieś 3 tygodnie temu ... Podczas kładzenia się spać poczułem dziwny ukłucie w okolicy klatki piersiowej. Bardzo mnie to zaniepokoiło , gdyż odrazu pomyślałem , że to cos z sercem. Po tym zdarzeniu poszła lawina ... Codziennie sprawdzałem sobie serce czy bije prawidłowo , wydawało mi sie , że nie bije odpowiednio , nakręcałem się tak wtedy i serce zaczęło kołatać. Apogeum tego stanu było gdy miałem mecz. W trakcie meczu nic mi się nie działo , ale jak wróciłem do domu to wpadłem w panike ponieważ serce biło dalej jakbym biegał (150/min) Ten stan utrzymywał się bez przerwy przez 2 godziny. To juz było wystarczająco żeby jechać do szpitala. W szpitalu na EKG rzeczywiście miałem 150 uderzeń na minutę i lekarz stwierdził częstoskórcz komorowy i coś mi wstrzykneli na zwolnienie akcji serca (nie wiem co to było) Założyli mi holter najpierw bez leków wyszło , że mam wiodący rytm serca zatokowy ze średnią akcją 70/min i nie zarejestrowano zaburzeń rytmu przewodzenia. Na 2 holterze zrobili już na propranolu i poczułem większy komfort psychiczny , spokój. Echo sercawszsytko w normie według badań oprócz co mnie martwi zwiększona grubość podstawnego segmentu orzegrody międzykomorowej - 13mm Stwierdzili też że mam naiski potas , po otrzymaniu kroplówki poczułem się znacznie lepiej. Na karcie informacyjnej stwierdzono: - Tachykardia zatokowa i jakaś bezobjawowa (podobno) Hiperbilirubinemia zespól Gilberta , ale to już coś z wątrobą Czy to co mam jest w jakiś sposób grożne ? I tu mam pytania ... 1Czy to kołatanie jest niebezpieczne jak śpię , bo to ponoć jest napadowe 2 Po alkoholu 2-3 piwa i serce bije szybciej i to też mnie niepokoi Zalecono mi witaminy głównie magnez i potas i dorażnie propranolol jakby coś się zaczęło dziać. Nie wiem czy przypadkiem nabawiłem się jakiejś nerwicy serca pilnuje przez niemal cały dzień czy bije prawidłowo ...

Wiesz,moj taki atak zaczął się w sierpniu ubiegłego roku,noce nieprzespane,i mprezy,i przy schylaniu czułam dodatkowe pulsowanie,lekarz zrobiił ekg,dostalam dożylnie zastrzy,i miałam brac,magnez, potas i cocncor cor,teraz znowu to mam,ale jeszcze gorzej,do tego panika,ale też sprawdzałam puls,wpadłam w nawyk

Witam, niestety zaburzenia bicia serca bardzo często prowadzą do lżejszej lub cięższej nerwicy. Ciągłe sprawdzanie pulsu jest już takim objawem, później lęk i kołatanie serca, i robi się błędne koło z którego często trudno wyjść. A jeżeli chodzi o alkohol to wiadomo, że rozrzedza krew *wypłukuje* magnez z organizmu. Po alkoholu to normalne, że serce przyspiesza.