Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysiłek fizyczny a niedomykalność zastawki mitralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 24 lata i chciałabym zasięgnąć porady. Mam niedomykalność zastawki mitralnej i hipokalemię. Niestety od niedawna musiałam podjąć pracę fizyczną (dźwiganie ciężkich skrzynek, praca manualna pod akordem, nieklimatyzowana hala). Zaczęły się krwotoki z nosa, uczucie ciężaru na klatce piersiowej, bóle okolicy serca, drętwienie lewej strony ciała, ogólne przemęczenie i omdlenia. Próbuję się wspomagać tabletkami z żeńszeniem choć wiem, że to nie jest dobre rozwiązanie. Wiem, że muszę zmienić pracę, ale do tego czasu muszę jakoś przetrwać. Co mogłabym zmienić w swoim życiu, aby objawy te nie były aż tak nasilone? Proszę o pomoc :( Pozdrawiam.

Miałam ostatnio wykonywane badania: morfologia krwi i poziom potasu. Morfologia krwi nie wyszła prawidłowo. Natomiast potas miałam poniżej normy i biorę odpowiednio leki. Problem polega na tym, że mam przeciwwskazania do tego typu pracy, ale muszę gdzieś pracować zanim skończę studia. Ostatnim razem podobne samopoczucie zakończyło się pobytem na oddziale kardiologicznym ze stanem przedzawałowym. Wiem, że problem ten nie jest zbyt ważny, ale wielokrotnie wielu tutaj ludzi pomogło w wielu sytuacjach. Napisałam, bo może mają jakieś swoje metody na radzenie sobie z bólem i zmęczeniem