Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej a sport

MrPink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Po raz kolejny zwracam się z pytaniem tutaj, bo ciężko mi znaleźć u kogoś innego odpowiedzi, a może po prostu łudzę się, że ktoś będzie miał dla mnie bardziej optymistyczne wiadomości - wcześniej zawsze dostawałem tutaj pomocne odpowiedzi od mądrych i doświadczonych osób, więc próbuję i tym razem. Mam 20 lat i jestem po wymianie zastawki aortalnej już prawie 10 miesięcy, czuję się świetnie, z mostkiem nie mam żadnych problemów, ale rzecz w tym, że chciałbym uprawiać sport, który sprawia mi przyjemność i daje satysfakcję. Lekarze mówili, żeby chodzić na aerobik, biegać, spacerować, jeździć na rowerze...a co z innymi sportami jak np jazda na deskorolce? Wspinaczka? Dość energiczny taniec? Robiłem to wszystko przed operacją póki dobrze się czułem i chciałbym do tego wrócić..czy jest na to jakaś szansa? Bardzo mi na tym zależy, ale czy są jakieś przeciwwskazania co do tego? Poza tym kwestia mostka - czy muszę na siebie uważać jak na jajko? Nic mnie nie kłuje, nie boli, nigdy od operacji nie miałem problemów, mostek mam zadrutowany, więc czy jest jakaś obawa, że na przykład przy upadku ten mostek jest jakoś drastycznie narażony na uraz? Będę wdzięczny za odpowiedzi, bo na zewnątrz piękna pogoda, a ja czuję się jak ograniczony wrak :S

Sportów jest wiele. Może siłownia, może deskorolka. Ja sam jeżdżę na desi, ale nie jestem po operacji. Musisz sam wybrać co Cię jara! To chyba oczywiste. Ostatnio emitowany był program o motocrossowej ekipie Crusty Demons. Mieli oni wybrać spośród grona motocrossowców jednego członka ekipy, który będzie z nimi jeździł na pokazy freestyle motocrossu. Był tam taki gość, po 2 operacjach w dzieciństwie i powiedział, że musi na siebie uważać trochę mocniej, bo jakiś poważny upadek może się źle skończyć, ale jak sam wiesz jakie gleby występują we freestyle*u to możesz się domyślić jakie przeciążenia idą na kości. Musisz sam zdecydować jaki sport wybrać, a podpowiadając Ci powiem. Może fitness, albo kulturystyka? Armwrestling? Deskorolka:) taniec na 100 %. To zależy jak się czujesz, ja mam nadzieję na powrót po operacji do swoich dawnych profesji. Zobacz co osiągnęła Michelle Nazaroff po swojej operacji na otwartym sercu!!! Pozdrawiam serdecznie!

Gość perezz22882

Trzeba uważać na urazy klatki piersiowej czy to po upadku czy wywróceniu np. upadek z roweru, wywrotka na deskorolce. w sportach walki też np karate judo też trzeba uważać, jeden nieodpowiedni cios w niewłaściwe miejsce i może dojść nawet do krwotoku / uszkodzenia zastawki (jesli pięść lub kopniak poleciał w serce) pływanie rower deskorolka wspinaczka ( z umiarem) siłownia tez okej tylko wyciskanie sztangi *na klate* nie jest dobrym pomysłem. z reguły nie ma ograniczeń w uprawianiu sportu, jedynie zgrzyty są w sportach walki. nie można też przesadzić z wysiłkiem

Witam Budry, Proponuję omowić sprawę z kardiochirurgiem i kardiologiem prowadzącym. Problem jest bardzo indywidualny. Decyzja o powrocie do uprawiania sportów zależy od stanu wygojenia się rany pooperacyjnej i zrośnięcia się mostka; od stanu wydolności serca - czy nie będzie obrzęków; czy nie będzie gorączek i stanów podgoraczkowych. No, i oczywiście zależy od rodzaju uprawianego sportu. Np. strzelnictwo sportowe prawdopodobnie nie jest dobrym rozwiązaniem w okresie pooperacyjnym, z uwagi na możliwość pęknięcia mostka przy strzałach. Tak więc, problem należy omówić z lekarzem, który bedzie Pana prowadził w szpitalu.

Witaj, Sporty tak, ale dynamiczne i też na 2/3 możliwości powiedzmy, czyli trucht, lekkie bieganie. Siłownia niestety odpada. Niech zresztą wypowiedzą osoby *po* :) Rozumiem, że masz wadę wrodzoną? Dwupłatkowa zastawka? Pozdrawiam i życzę zdrówka!