maola Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Witam Mam 32 lata w marcu miałam operację usunięcia implantu amplatzera i zamknięcia ubytku przegrody międzyprzedsionkowej (zszycie szwem ciągłym). Otrzymałam informację od kardiologa że muszę brać kwas acetylosalicylowy do końca życia. Czy ktoś miał taką operację? I jakie leki braliście po operacji i jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza
Paulina1987 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Witam Wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowa i chciałabym sie dowiedzieć czy już ktoś z Was miał robioną korektę ubytku międzyprzedsionkową? Bardzo się boję tego zabiegu i chcę wiedzieć jak mniej więcej to wygląda żeby się uspokoić. Zabieg będzie w Krakowie w szpitalu Jana Pawała II . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Hej, Paulino! ASD II to wada prosta i najczęściej wykrywana wrodzona wada serca u osób dorosłych. Ja akurat mam inną, jestem po 3 operacjach tradycyjnych. Rozumiem, że czeka Cię korekta przezskórna, bez otwierania klatki? Jeśli tak, masz szczęście, bo to zabieg dużo mniej ryzykowny, niż operacja. Oczywiście, trzeba po nim przestrzegać pewnych zaleceń, ale można też zwykle uważać się za zdrową osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paulina1987 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam... W piątek wróciłam ze szpitala z Krakowa miałam robione wszystkie badania...Tak będę miała korektę przezskórną właśnie w Krakowie mnie do niej zakwalifikowali. mam czekać dwa tygodnie na ten zabieg. Ale jest inny problem cholernie się boję tego zabiegu ,a dokładnie echa przezprzełykowego które muszę mieć zrobione w trakcie zabiegu. Bardzo źle znoszę to echo i nie wiem jak ja wytrzymam na tym zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mar Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Witam moja 4 letnia corka ma miec zamkniencie ubytku miendzyprzedsiakowego w gdansku.czy ktos morze opisac na czym polega ten zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa33zToF Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Mar, nie podałaś ani rodzaju ubytku (ASD I czy ASD II), ani rodzaju korekty: czy to będzie tradycyjna operacja z otwarciem klatki piersiowej, czy zabieg przezskórny? Podczas operacji ubytek typu ASDII zamyka się specjalna łatą, a podczas zabiegu tzw. zapinką Amplatza (zwaną parasolką, Amplatzerem),czyli taką sprężynką, która w miejscu ubytku się rozkłada jak parasolka. Po jakims czasie zarasta błoną i już tam zostaje. O ile wiem, ASD I amyka sie raczej operacyjnie. Metoda korekty ASD II zależy od wiekości i położenia ubytku, a także tego, czy ma on tzw. rąbki,o które można zaczepić zapinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi