Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak krzepliwości krwi po operacji zastawki aortalnej i wstępującej serca

madox91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 32 lata. Jestem po operacji serca - zastawka aortalna + aorta wstępująca. Biorę lek o nazwie acenocumarol. Po ostatnim badaniu krwi stwierdzono, że krew nie krzepnie w ciągu godziny badania. W związku z czym kazano mi przyjść na powtórzenie badania oraz powiedziano, że za dużo biorę acenocumarolu. Moja dzienna dawka acenocumarolu to 2 tabletki, czyli 8 mg leku dziennie. Ile powinienem wziąść tego acenocumarolu teraz? Czy badanie krwi trzeba zgłosić się bezwłocznie? Co to oznacza, że krew nie krzepnie?

Tak, mam określony wskaźnik INR, waha się pomiędzy 2,5 - 3,5. Dobrze wywnioskowałeś, nie może ale na pewno mam przekroczony INR jeśli krew nie krzepnie. No to jak napisałem wyżej, cytuję: *Po ostatnim badaniu krwi stwierdzono, że krew nie krzepnie w ciągu godziny badania*. - to jest wynik ostatniego badania. Nie wiem jak się mam teraz zachować. Pierwszy raz widzę taką sytuację, i jestem pewien, że tu na forum są takie osoby, które miały taką sytuację i liczę na to, że tu znajdę odpowiedź

Witam ponownie... W moim przypadku mam określony (zalecany) pomiędzy 2 a 3...Na początku roku jak miałem uraz kolana i dostałem leki przeciwzapalne wskaźnik skoczył na prawie 6 ..więc szybko zmniejszono mi dawkę leku (ja biorę warfin -coś takiego jak acenocumarol..).. Moim zdaniem musisz się udać niezwłocznie do lekarza aby on skorygował Twoje leczenie... pozdrawiam:)

Z acenucumarolem mialem do czynienia przez 13 lat (sztuczna zastawka). Ja przy wadze około 75 kg brałem 5 mg. Każdy organizm jest inny i dawkę dobiera się indywidualnie. Na to wygląda że wskaźnik INR jest przekroczony i to znacznie. To bardzo ważne żeby utrzymywać wskaźnik w granicach. Duże przekroczenia są nawet groźne dla życia. Ja bym tego nie lekceważył. Obecnie biorę warfin bo się lepiej sprawdza.

Witam Jestem 10 lat po operacji zastawki i aorty wstępnej 2 lata po wszczepieniu kardiowertera defibratora.biorę cały czas acenokumarol moja dawka to 2 mg. i 3 mg. co dziennie na zmianę .po operacji przyjmowałem 3,5 mg. i 4 mg. zależy to między innymi od wagi ciała gdyż po operacji miałem wagi 75-80 kg teraz mam 100:( radzę się wybrać do lekarza gdyż można dostać albo wylew albo zakrzep :( Pozdrawiam

Jeżeli nie sikasz krwią to nie jest źle. nigdy się nie bierze codziennie tej samej dawki leku zawsze inna ja jestem na warfinie wiec inaczej. Co znaczy nie krzepnie? Na pewno podali ci jaki masz inr?! Jeżeli jest duży to proste odstawiasz lek na kilka dni lub zmniejszasz diametralnie dawkę i co 2 do 3 dni robisz kontrole,łapiesz normalny inr i już dawki dam sobie dozujesz. Nie rozumiem latanie do lekarzy bo za duży inr co robić? W szpitalu na pewno uczyli jak sobie radzić i co robić.

Jarek -witam...wszystko ładnie pięknie opisałeś -tylko -ktoś mu musi to zlecenie na badanie współczynnika wystawić; (chyba że będzie prywatnie śmigał..) ;no i co najważniejsze jak piszesz że powinni go nauczyć jak sobie regulować...ale my żyjemy w Polsce i rozumiesz chyba że między *co powinni* a *co robią* -jest kolosalna różnica...Dlatego moim zdaniem konsultacja lekarza w tym przypadku jest konieczna...bo co dla Ciebie (dla mnie również) jest oczywiste to dla innych może być czarną magią... pozdrowionka d

Serio to nie wiem jak jest z tymi skierowaniami bo ja chodziłem po operacji prywatnie co kilka dni później to wydłużałem do tygodnia i do 2 a później kupiłem tester i teraz nie mam problemu w każdej chwili. Myślę że w szpitalu go uczyli tylko trzeba było słuchać a nie myśleć co teraz będzie (jak ja sobie poradzę)?. Oczywiście że myślę lepiej iść do lekarza niż sobie nawywijać. Tylko że tego inr nie można się bać i pieść. Np. w piątek mierzyłem INR miałem 1.6 (łapało by się już pod heparyne), klika większych dawek i dziś już 1.8 już można spokojnie spać. No i jeszcze raz napisze nie bierze się ciągle tej samej dawki bo tak inru się nie utrzyma.