Gość Pablo76 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Witam serdecznie. Mam 36 lat i od ok. roku mam bóle karku lewego barku oraz wrażenie osłabienia siły lewej ręki. Byłem 4 m-ce temu u chiropraktyka który mnie poustawiał i wszystko było OK. Od ok. tygodnia mam ponownie bóle karku i szyi oraz lekkie zawroty głowy. Rok temu miałem robione MRI odcinka szyjnego kręgosłupa. Poniżej wynik : Lordoza szyjna zniesiona z tendencją do wtórnej kifozy w odcinku górnym. Krążki m-k odcinka szyjnego kręgosłupa z cechami zmian zwyrodnieniowych w postaci częściowego obniżenia sygnału. Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na tylno bocznych krawędziach trzonów i w stawach m-k. Centralna lateralizująca na prawo wypuklina krążka m-k C2/3 z modelacją worka oponowego i redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego. Towarzysząca ostofitozie okrężna wypuklina krążka C3/4 z modelacją worka oponowego, redukcją rezerwy płynowej kanału kręgowego i przewężeniem otworów m-k. Centralna wypuklina krążka C5/6 z niewielką modelacją worka oponowego. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych Ponieważ mój lekarz jest bardzo enigmatyczny nie mogę się od niego nic dowiedzieć. Mam pytanie jak bardzo jest źle z moim kręgosłupem. Czy mogę z tym pójść do kręgarza i czy to powinno pomóc ? Jakie są rokowania ? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zmiany w kręgosłupie są masakryczne w tym wieku .Idz do neurologa z wynikiem .Do terapeuty manualnego tez możesz iśc ale do sprawdzonego nie szarlatana i pokaż mu wynik żeby wiedział co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pablo76 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Aż tak masakryczne nie są przynajmniej tak twierdzi neurolog. Podobno w tym wieku większość ludzi ma zwyrodnienia. Po zastosowaniu maści rozgrzewających wszelkie bóle ustępują. Mam pytanie czy terapia manualna jest w stanie cofnąć te zmiany przynajmniej w części ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 No to ten neurolog chyba bardzo rozkoszny :)Jeśli bóle znikają po maściach to znaczy że problemem są napięte miesnie .Ja mam 40 lat i mniejsze zmiany a bóle prowadzące do samobójstwa prawie .Zmiany nie cofną się ale terapeuta może rozszerzyć okolice międzykręgowe żeby nie było nacisku na nerwy . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Iryska Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Chiropraktyka na pewno Ci nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie, może tylko pomóc, Tylko trzeba pamiętać, żeby trafić na fachowych lekarzy z uprawnieniami a nie tzw. kręgarzy-"znachorów". Moja mama chodziła do dobrej kliniki - Kręg-Clinic w Poznaniu, specjalizują się właśnie w bólach kręgosłupa. Są najstarszą kliniką chiropraktyki w Polsce. Podobno są najlepsi w tym temacie, przyjeżdżają tam pacjenci z całej Polski http://www.kreg.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi