Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie centralnej części przedniego płatka zastawki militarnej

Gość bunka

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiaku z przewlekłym kaszlem i szmerem nad sercem zostałam skierowana do kardiologa a ten skierował mnie na echo serca: wymiar lewej komory: rozkurcz 44mm skurcz 25mm grubosc tylnej sciany lewej komory 9mm/ 13mm grubosc przegrody miedzykomórkowej 9mm/ 14mm wymiary lewego przedsionka 31 mm wymiary prawej komory 24 mm wymiar aorty: 25 mm FS 36 EF 67% kurczliwosc prawidłowa zastawka aortalna prawidłowa doppler G max 11,20mmHg G śred 6,80mmHg fala zwrotna - zastawka militarna wypadanie centralnej czesci przedniego płatka zastawki militarnej doppler G max 5,50mmHg G śred 2,10mmHg fala zwrotna + zastawka trójdzielna prawidłowa doppler G śred 1,00mmHg fala zwrotna + INNE OBSERWACJE: osierdzie bez płynu Wnioski: Wymiary jam serca i grubośc m. LK prawidłowa. MVP, MI(+), IT(+). Kurczliwosc prawidłowa EF w normie. o co chodzi z ta zastawka i falami zwrotnymi

Witam, Wypadanie płatka zastawki mitralnej ( nie- militarnej) nie jest bardzo groźną sytuacją kliniczną. W Pani przypadku jest powiązane z niedomykalnością mitralną na jeden plus, czyli niewielką. Warto unikać przeziębień. Być może szczepienie przeciwgrypowe w okresie wczesnej jesieni okaże się przydatne. Warto wrócić do swojego lekarza i przedstawić mu wynik echa serca.