Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia

Gość Marta1234

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marta1234

Hej wszystkim. niedawno przeszłam zapalenie mieśnia sercowego i osierdzia.Po całej tej akcji lekko mówiąć moje zycia jest do bani. W tym roku miałam składać papiery do policji nawet zaczełam chodzić na dodatkowe zajecia aby polepszyc sprawnosc fizyczna, niestety po tej chorobie moge zapomnieć o policji , ale nie to jest najgorsze od dziecka grałam w siatkowke teraz nie moge nawet piłki odpić bo nie moge złapać odechu;/ dzieki tej chorobie nie wiem co robic daalej ze swoim życiem a mam przecież 19 lat. Dlatego pytam jak Wy sobie z tym radzicie,jak wygłada wasze życiee?

Gość Ewa30zToF

Daj sobie czas na powrót do pełni sił. Przeszłaś naprawdę piważną chorbe i powinnaś się cieszyć, ze w ogóle żyjesz. Ja w dzieciństwie przeszłam przewlekłe infekcyjne zapalenia wsierdzia. To był koszmar. Stałam już jedną nogą nad grobem. Potem przeszłam 3 operacje serca. Dzisiaj mam 31 lat, pracuję, cieszę się życiem. Nie uprawiam sportów, bo to nie jest najważniejsze. Uważaj na siebie!

To zależy jak poważne było to zapalenie. Jak długo byłaś w szpitalu i jakie są wyniki. Czy serce ma odpowiednią frakcje wyrzutową, nie ucierpiały zastawki, czy nie ma jakiejś arytmii. Daj sobie czas na dojście do siebie. Ja przeszedłem zapalenie mięśnia sercowego prawie 2 lata temu. Dziś jedyny ślad po nim to czasem raz na kilka/kilkanaście dni albo miesiąc pojedynczy skurcz dodatkowy. Kardiolog po serii badań (echo 3 razy, ekg wielokrotnie, holter 2 razy) powiedział, że nie widzi przeciwwskazań do sportu i nie zapisał też żadnych leków. Z resztą nigdy ich nie miałem przepisanych. Ja spędziłem 6 dni w szpitalu, ale niektórzy spędzają nawet miesiąc wszystko zależy jak sobie organizm radzi. Trzymaj się, głowa do góry.

Ja Ciebie rozumiem mialem to samo tez uprawialem sport zapalenie przeszedlem 3 lata temu i do dzisiaj nie trenuje, niestety choroba nie wybiera :. najwazniejsze zebys sie nie zalamywala jestes mloda i na pewno poszukasz sobie odpowiadniego zajecia dla siebie :) Pozdrawiam

Zapalenie miesnia sercowego nie zawsze go uszkadza. Zapytaj swojego lekarza czy sport wchodzi w gre. Na pewno przez pierwsze pol roku moze rok to nie, ale pozniej?. Sa przypadki nawet w zawodowym sporcie gdzie sportowcy po przebytym zapaleniu kontynuowali kariere po przejsciu badan kompleksowych sa to np. Aitor Karanka ktory zaslabl na treningu wiele lat temu a pozniej rpzez kolejne 10 lat gral w Realu Madryt. jest tez pewien polak wystepujacy w koszykarskiej lidze niemieckiej ktory chorowal na ta przypadlosc i gra dalej. Wszystko zalezy od badan i ogolnego odczucia. Pozdrawiam

Witam wszystkich : ja zawsze mowie ze zdrowie i zycie jest nawazniejsze niz praca czy kariera zawodowa. Zwracajac sie do wpisu internautki ze starała sie do policji to nie masz czym sie przejmowac tym ja tez sie starałem do policji, jestem teraz w NSR i za niedlugo mam manewry wojskowe a dzisiaj wyszedłem ze szpitala spowodu zapalenie miesnia sercowego i osierdzia bylem w szpitalu 7 dni i sie tym wogole nie przejmuje ja dziekuje Bogu tylko ze zyje a reszta przyjdzie i prosze wszystkich zawsze nie nadkladajcie zdrowia ani zycia przez durna prace lub kariere zawodowa. pozdrawiam wszystkich cieplo. :D

Wy tak piszecie i ja sobie czytam, miałem to samo co wy . 3 lata temu miałem zapalenie mięśnia sercowego , grałem , biegałem i wg od 3 lat nie robię praktycznie nic, czasem sobie kopnę w piłkę , i mam 17 lat, życie się zwaliło trochę, ale trzeba żyć , bule w klatce odczuwam czasem, ale jakoś se daje rade, pozdrawiam was , I nie bójcie się tak tej choroby :) najlepiej nie czytajcie takich forum bo to nie pomaga ;) tylko się zamartwiasz potem i boisz,

Gość anonim anonim

Witam was wszystkich majac 19lat zachorowalem na zapalenie miesnia sercowego i osierdzia u mnie bylo groznie bo mialem stan przed zawalowy juz wiec nie bylo ciekawie przed choroba bylem aktywnym cholpakiem trenowalem boks i cwiczylem na silowni pewnego dni moje zycie runelo w grozach po chorobie nie moge nic bol serca pojawie sie dosc czesto ale mysle ze jeszcze kiedys bedzie dobrze nie ma co sie zalamywac trzeba cieszyc sie z zycia

Ja też przeszłam zapalenie mięśnia sercowego , miałam wtedy 20 lat dziś mam 36 . Były poważne powikłania , uszkodzona zastawka mitralna , zakaz zachodzenia w ciąże , kazano przerwać co najmniej na rok studia . Ale nie poddawałam się , studia nie przerwałam skończyłam w terminie , obecnie mam dwoje dzieci , jestem po przestrzenie zastawki mitralnej na biologiczną . Grunt to pozytywne myślenie i nie poddawać się , a będzie dobrze . Po prostu należy pogodzić się z tą chorobą .