Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki dwudzielnej po gorączce reumatycznej

Gość Adriano

Rekomendowane odpowiedzi

Prosilbym o interpretacje wynikow badania echokardiograficznego. http://img141.imageshack.us/img141/4521/badanieechokardiografic.jpg Gdy bylem maly czesto chorowalem na angine. Mialem tez chyba zapalenie gardla. Pozniej przeprowadzono u mnie zabieg wyciecia migdalkow. Przypuszczam ze moja wada serca pojawila sie w wyniku gorączki reumatycznej. Niedawno bylem na WKU . Po rozmowie z lekarzem dowiedzialem sie ze mam zaczac sie bardziej troszczyc o serce bo mam rowniez lekka niedomykalnosc zastawki tetnicy plucnej i mitralnej. Od razu po badaniach w wku zaczalem analizowac badanie echo z 2 sierpnia 2011 roku. Gdy bylem wtedu u pani doktor ,stwiedzila ona ze jest wszystko w porzadku ,nie przepisala zadnych lekow. Sport moge uprawiac ale z umiarem. Jednak ostatnimi czasy czuje sie coraz gorzej Czesto zdarzaja mi sie pilujace bole w lewej czesci klatki piersiowej ,szczegolnie wieczorami i jak rowniez w czasie wysilku i po nim. I teraz moje pytanie czy plywanie ,biegi,gra w pilke nozna moga pogorszyc moja niedomykalnosc lub moga uszkodzic serce? Martwi mnie rowniez lewy przedsionek gdyz jest on troche powiekszony jak rowniez niedomykalnosc zastawki mitralnej ktora mam od 12 lat.