Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból pooperacyjny mostka i klatki piersiowej

lutz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 26 lat i jestem 8 tygodni po operacji serca. Miałam operacje ROSS, niestety nie wszystko poszło zgodnie z planem i mam teraz dwie zastawki biologiczne (zamiast płucnej i mitralnej) i jedna moja własną (aotralną, wziętą z płucnej - na tym polega operacja Ross). Operacja odbyła z w Niemczech, w Monachium, w Klinice wrodzonych wad serca. Operacja trwała 7 godzin, po operacji byłam 2 dni na OIOMIE i potem trafiłam na odział. Około 5 dni dużo spałam na lekach przeciwbólowych, a po tygodniu zaczęłam już wracać do sprawności. Usunięto mi cewnik, drenaż i wyjeto rurki z szyji. Powoli mogłam się poruszać, wstawać. Po 11 dniach okazało się, że mam infekcje rany pooperacyjnej. Dostałam silne antybiotyki i po 2 tygodniach infekcja zniknęła, a u mnie w tym czasie pojawiły się problemy z wodą w ciele, nerkami, gorączkami.. Jednak wszystko zostało ustabilizowane, po miesiącu wróciłam do domu i tak już mijają 2 miesiące od operacji a ja wciąż odczuwam ból w klatce piersiowej,aktualnie od 3 dni między piersiami po lewej stronie. Przy głębszym oddechu również. Przy podnoszeniu się, wysiłku, unoszeniu rąk. Za 2 tygodnie zaczynam rehabilitację i liczę, że sprawność mi powróci. A tym czasem bardzo się przejmuje każdym bólem, szczegółem. Stres. Po prostu stres.