Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle głowy i kłucie w klatce piersiowej

Gość DNN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od dłuższego czasu (jest to już koło roku) mam różne dziwne objawy. Wiele osób (w tym mama) mówi mi że mam nerwicę, ale wolę się upewnić i wykluczyć inne możliwości. Zacznę może od tego, że czasami poczuje takie lekkie ukłucia z tyłu głowy (konkretniej z lewej i z prawej strony) oraz z przodu (przy skroniach). W momencie stresu (ale też nie zawsze) mam odruchy wymiotne (bez wydzielania żadnej substancji, po prostu wymioty). Czuję taki ucisk w klatce piersiowej z lewej strony (ostatni czasy dosyć często, większość dnia) i jakąś *kulkę* w gardle/przełyku/tchawicy. W klatce piersiowej (a to już z obu stron klatki) czuć takie ukłucia (ale to rzadko). Najgorsze jest takie dziwne uczucie, którego nawet nie wiem jak określić, takie jakby *uczucie odpływania*, gdzie czuję jakby moja świadomość miała gdzieś odejść, ale jestem właśnie tego świadomy i wiem co się dzieje, zazwyczaj towarzyszą temu lekkie bóle głowy. Wiem że tych objawów jest sporo, ale może ktoś ogarnia co się może dziać lub miał podobny przypadek. Dodam że byłem w listopadzie w poradni chorób płuc i mi nic nie wykazało, oraz przyjmuję hormon tarczycy. Na dodatek paliłem parę lat (od paru miesięcy robię to sporadycznie, przy okazji wyjść ze znajomymi, nie codziennie), lubię sobie wypić piwko dziennie wieczorkiem do oglądania telewizji i mam siedzący tryb pracy, a po pracy praktycznie żadnego ruchu. No to było na tyle. Prosił bym bardzo o pomoc, gdyż zaczynam się przejmować bardzo moim zdrowiem (od ponad pół roku jestem szczęśliwym małżonkiem i nie chciałbym osamotnić żony). Pozdrawiam serdecznie i liczę na szybką odpowiedź albo poradę. Shalom!

Różne bóle z tyłu głowy po bokach mogą być też od kręgosłupa szyjnego.gdy cały dzień się siedzi np. przed laptopem z głową schyloną,to może głowa boleć od kręgosłupa.szyjnego.Najlepiej zapisać się na basen,co doskonale rozluźnia wszystkie mięśnie i ćwiczy kręgosłup.Dobra jest też odpowiednia gimnastyka rano i wieczorem ,a także w ciągu dnia trzeba robic kilkuminutowe przerwy na odpowiednie ćwiczenia.Czyli CODZIENNA porcja ruchu jest konieczna,gdyż ruch od nerwów odwraca uwagę.Można brac stale na dłużej [systematycznie] ziołowe tabl. uspokajające złożone z kilu ziół.Efekt powinien być po 2-3 tyg. I do tego zużyć 1 opakowanie magnezu z witaminą B6.Warto spróbować.Przede wszystkim ruch.Wiosne mamy,więc marsz w lesie i gimnastyka .....

Braki powietrza, dyszność także spoczynkowa, bół w mostku podczas wysiłku (jak przy chorobie niedokrwiennej), mdłości, rzadko ból tępy, krótki ciemieniowo- potyliczny, marne samopoczucie. Tak - sprawy neurologiczne. Jeśli masz problem (objaw) także kardiologiczny , odwiedz kardiologa (tylko badania mogą sprawę wyjaśnić definitywnie). Co do ruchu i niwelowania stresu popieram. Pozdro.