Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy kardiologiczne młodych sportowców

Gość jakubpiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jakubpiotr

Witam, w sobote mielismy kolejny przypadek w ktorym mlody sportowiec,pilkarz 23 letni doznaje ataku serca na boisku w trakcie meczu. obrazki z przekazu tv wygladaly bardzo dramatycznie,podobnie jak wczesniejsze z udziałem koamerunczyka FOE,antonio puerty czy mlodeg wegra grajacego w benfice lizbona. to ze dramaty rozgrywaja sie wszedzie to wszyscy wiedza ale zrozumiec nie mogo ze dotyka to ludzi mlodych,zdrowych,wysporowanych,którzy graja w renomowanych klubach.Kluby te placa za nich i ich pensje grube miliony.zawodnicy maja dostep do najlepszych specjalistow,supernowoczesnej aparatury medycznej i tak dalej...a mimi to wypadki sie zdarzaja.przeciez taka gwiazda zacznie na cos sie uskarzac a juz sztab ludzi wokol niej tanczy. mnie to przeraza ze spotyka to wlasnie ich,ludzi na swieczniuku io tm sie mowi.ale ile jest takich bezimiennych ofiar,tego nikt nie wie.zwykly kowalski nie ma sztabu medycznego ktory czuwa i chuhca na jego zdrowwiem. my mamy problem z dostanie sie do kardiologa,jesli juz sie uda po kilkumiesiecznym oczekiwaniu lekarz poswieca 15 minut na pacjenta zrobi ekg,no ewentualnie USG. oczywiscie czas ten mozna skrócic umawiajac sie na prywatna wizyte-to kosztuje. i ostatni problem.jak maja sie czuc osoby piszace na tym forum o swoich problemach np.czestoskurczach,dodatkowych pobudzeniach i innych,ktorym lekarze mowia ze to nic groznego. ten 23 late tez na pewo na nic sie nie uskarzal a spotkalo go cos strasznego i to tak w mlodym wieku. na moja psychike wplywa to bardzo negatywnie.wniosek nie znamy dnia ani godziny,a my sercowcy chyba jestesmy bardziej narazeni na takie ekscesy niz wytrenowani,wysportowani zawodowi zawodnicy. sport to przeciez zdrowie-ale sport wyczynowy z takimi obciazeniami to juz chyba zdrowy do konca nie jest. pozdrawiam

Jakubpiotr, jeżeli masz zdrowe serce tzn. bez patologii a zdarzy Ci się skurcz serce czy inny częstoskurcz to naprawdę nic Ci się nie stanie i lekarze maja racje, gorzej by było aby mówili inaczej!!!!!!!Jak tego nie jesteś w stanie zrozumieć to niestety musisz leczyć psyche!!!!!!!!!!!!! Nie ma innego wyjścia , bo arytmia zdarza się wszystkim ludziom tylko jedni to czują a drudzy nie!!!!!!!!!!! A piłkarz , który doznał ataku serca był po prostu przetrenowany a Ty chyba nie trenujesz w nadmiarze aby paść !!!!!!!!

Nie sadze by Muabma byl przetrenowany bo wydarzenie mialo miejsce w 41 minucie meczu a codzienne treningi to min 4 godzinki zarowno sparingu jak i silowni. Mysle ze okaze sie ze chlopak ma jakas wade serca lub od urodzenia cierpi na arytmie. Mam nadzieje ze z tego wyjdzie i szczerze mu tego zycze bo widac bylo jak wspanialym kumplem byl gdyz wielu jego kolegow plakalo przy wydarzeniu i po.

Daga no to jeszcze gorzej , przecież piłkarze i inni sportowcy z górnej półki są chyba badani przez lekarzy a wady serca czy arytmie to można chyba bardzo łatwo zdiagnozować , tak mi się wydaje a tak na marginesie to jest przecież ich praca i powinni być badani pod kątem wykonywania danej pracy , chyba ze komercja bierze gorę nad rozsądkiem.