Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłujące bóle w klatce piersiowej przy nadciśnieniu a dodatkowe skurcze

Gość Marcin 75

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin 75

Witam, Od kilku miesięcy raz na kilka dni/kilka tygodni mam z lewej strony klatki piersiowej kłujące bóle, dość bolesne. Pojawiają się seriami, po kilka-kilkanaście, trwających ułamek sekundy każdy, w odstępach półsekundowych - sekundowych. Czasami mam wrażenie, że są synchronizowane ze skurczami serca. Od 5 lat leczę nadciśnienie tętnicze (Tritace, Diuresin, Acard). Kiedy się to zaczęło, powiedziałem mojemu kardiologowi, ale on mi odparł, że to *skurcze dodatkowe - nie ma się co przejmować*. Kiedy bóle nie ustępowały - zrobił EKG w spoczynku (ok) i wysłał na próbę wysiłkową. Wynik: *nie wystąpiły istotne rzeczywiste zmiany, w EKG w okresie recovery wystąpiło jedno przedwczesne pobudzenie komorowe. Reakcja tensyjna prawidłowa. Pacjent nie zgłaszał dolegliwości bólowych. Wynik badania ujemny.* To było w grudniu. Do dzisiaj był spokój, może kilka mało znaczących epizodów. Niestety dzisiaj rano miałem najdłużej trwającą serię bólową, trwającą kilka minut. Dodam, że było to po pewnym wydarzeniu, które mnie lekko zdenerwowało - powtarzam: lekkie zdenerwowanie, nic wielkiego. Teraz jest spokojnie, chociaż takie lekkie pobolewanie od czasu do czasu czuję. To jest dokładnie w tym miejscu, gdzie jest serce. Czy iść znów do kardiologa, czy może do innego specjalisty? Przy próbie wysiłkowej powiedziano mi, że to nie serce - może przełyk albo nerwobóle kręgosłupa. Ale mi to jakoś wygląda na serce, już sam nie wiem...

Witam, Proponuję zbadać kręgosłup - można wykonać rentgen kręgosłupa odcinka szyjnego i piersiowego. Być może bardziej specjalistyczne badania kręgosłupa będą przydatne, jeżeli w rentgenie znajdzie się istotne zmiany. Opisane dolegliwości nie są charakterystyczne dla choroby serca. Warto często mierzyć ciśnienie i tętno i dbać, żeby wartości pomiarów były prawidłowe.