Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka mechaniczna a biolologiczna

Gość Agata M

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agata M

Witam, mam 21 lat i niedawno dowiedziałam się że czeka mnie operacja wymiany zastawki i aorty wstępującej. Jako zastawkę zaproponowano mi mechaniczą, ale nie wykluczono biologiczniej. I mam wielki problem, bo niewiem którą wybrać. Wcześciej cały czas trenowałam lekkoatletykę i chciałabym to kontynuować po operacji. Może jest ktoś kto jest w stanie pomóc mi w wyborze

Gość Ewa30zToF

Agato! Dla kobiety lepsza jest biologiczna, ze zwględu na możliwośc urodzenia dziecka. Przy mechanicznej tzreba bnrac leki na rozrzedzenie krwi, żeby nie zrobił się skrzep. Trzeba badać INR, czyli czynnik krzepnięcia krwi.Za to jest ona niemal niezniszczallna, czyli zwykle wystarcza na całe życie. Ale przy zastawce mechanicznej nie można uprawiac sportów kontaktowych, ze względu na ryzyko urazu i krwotoku z powpodu rozrzedzonej lekami krwi. Kiedy i gdzie dokładnie będziesz operowana? Jaka jest przyczyna tętniaka - jak przypuszczam-aorty (wada wrodzona serca, czy zespół Marfana?)

Kurcze gdyby o mnie chodziło bez 2 zdań wybrałabym mechaniczną. Nie chciałabym mieć 2 lub więcej operacji, na ale nie znam innych wad lub zalet mechanicznych i biologicznych zastawek. Najlepiej będzie jak skonsultujesz to z lekarzem. Swoją drogą zazdroszczę optymizmu, przed Tobą poważna operacja a Ty już myślisz o powrocie do sportu :):) nie żebym uważała, że operacja może się nie powieść, wprost przeciwnie życzę aby wszystko się udało i abyś powróciła do zdrowia ale gdybym była w Twojej sytuacji raczej nie była bym wstanie myśleć o sporcie :):) pozdrawiam i zdrówka życzę

Gość nieobecny

Agato, wybór należy do Ciebie. Pacjent ma prawo wybrać jaką zastawkę chce dla siebie. Biologiczna - brak leków rozrzedzających krew i problemów z tym związanych. Jednak ze względu na Twój wiek może powstać potrzeba wymiany zastawki za 15-20 lat. Zastawka mechaniczna - od strony technicznej do końca życia. Istnieją jednak czynniki które mogą spowodować konieczność jej wymiany. Są pacjenci którzy żyją z mechaniczną (starej konstrukcji) już po 30 lat, są tacy którzy musieli ją wymieniać dużo wcześniej. Ja decyzje pozostawiłem lekarzowi i on wszczepił mi mechaniczną. Jeżeli chodzi o sport to sporty typu bieganie, rower, pływanie jak najbardziej możesz uprawiać. Lekarz w moim przypadku nawet zalecił mi ruch. Wszystko będzie dobrze - zobaczysz. Operacja nie jest wcale taka straszna. Trzeba sobie trochę poukładać w głowie i da się to przeżyć. Będę trzymał za Ciebie kciuki! Powodzenia!

Gość Agata M

Bedę operowana w Szczecinie na pomorzanach pod koniec kwietnia. Zespół Marfana u mnie wykluczyli, bo fakt jestem wysoka i mam tego tętniaka aorty ale nic więcej. Nie mam większych problemów z oczami czy stawami. Ja również skłaniam się bardziej do biologiczniej, jednak cała młodość jeszcze przedemną i niechcę być zależna od leków. Zresztą w kardiochirurgi 10-20 lat to bardzo dużo czasu na pewno wiele się zmieni w metodzie operowania i w technologii zastawek więc zdaje mi się że na mechaniczną byłabym skazana do końca, a tak to mam jeszcze możliwość wyboru ze te pare lat. Przynajmniej tak mi się wydaje

Gość mechaniczna

Jeśli możesz spróbuj biologiczną. Mniej kłopotliwe życie potem. Na mechaniczną zawsze będzie czas. Za10-20 lat będą inne zupełnie realia, a i tak będziesz jeszcze młodą osobą;) Jeśli się da, to lepiej bez przecinania mostka, cięcie pod piersią. Powodzenia. I nie martw się o nic. Nie jest tak strasznie. Za jakiś czas zapomnisz o wszystkim. Będzie dobrze:)