Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze i kołatanie serca

Gość perezz22882

Rekomendowane odpowiedzi

Gość perezz22882

Byłem u lekarza termin mam na środę . wcześniej zgłaszałem problem z kołataniem serca , stwierdzone są dodatkowe skurcze nadkomorowe , lekarz je złapał na stetoskopie, obecnie kazał tylko obserwować je, na wszelki wypadek dał recepte na neocardine i kazał przy okazji kupić acard . byłem w piątek drugi termin na środe i bede mieć ekg oraz echo i holtera. jednak te skurcze mi bardzo utrudniają życie. staram sie o nich nie myśleć, ale zaczeły uniemożliwiać wykonanie jakichkolwiek czynności. próbą valsalvy nie wiele moge zdziałac , przerywa ale za chwile wracają. są coraz silniejsze.

Gość perezz22882

jakie są objawy u mnie bardzo szybka praca serca - czasem uczucie ocierania się serca o klatke piersiową.. nie czuje niepokojących objawów gdy tylko jest szybka praca, a gdy jest uczucie tarcia to lekki strach ..... od czasu do czasu pojedyncze stuknięcia lub dudnienie albo pod sercem albo w sercu . jest puk puk puk pstryk puk puk puk puk puk puk puk pstryk .. nie odczuwam *niepokojących objawów* .. kiedy jest napad częstoskurczu wtedy prócz normalnych uderzeń serca jest kilka słabszych ale nie czuje pogorszenia nastroju, jedynie lekkie uczucie strachu.. podczas tych *dodatkowych* uderzeń dostaje wielomoczu i w czasie trwania ataku muszę iść do toalety, także i po ataku również sie wysikać.. .. problem pojawił się popołudniu tak koło szesnastej. serce zaczeło niemiłosiernie stukać , silny puls atakował mi lewa skroń. zjawiły się zawroty głowy i dodatkowo serce zaczeło przez 3 -5 sekund trzeszczeć , nie bić a najnormalniej trzeszczeć jakby pocierać ołówek o styropian, potem ustąpiło. podczas tego ataku prawie poleciałem buzią na stół . gdy poczulem sie lepiej wziąłem acard aby zlikwidować ewentualne skrzepy które mogly zjawic sie przy częstoskurczu neocardina działa słabo, nie zatrzymuje częstoskurczu w całości. ulgi jest jakieś 10 - 15%. , inne objawy to podczas spokojnego biegu nagle łapie mnie ścisk przechodzący w pieczenie pod 7 żebrem, 24 lata mam nie pale ani nie pije alkoholu nie używam innych używek. częstoskrucz mnie łapie o różnej porze , rano popołudniu , wieczorem. cczasem po kilka napadów popołudniu. najdłuższy napad trwał jakieś 4 godziny najkrótszy 3 minuty niekiedy jest 30 i więcej napadów po minute półorej w ciągu całego dnia. sprawdzone sposoby nie działają - nabranie powietrza do płuc szybkim wdechem , napięcie mięśni brzucha i trzymać przez 5sekund. poczym wydech . przerywa na najwyzej minute. częstoskurcz zaczyna się *mścić*.. zamaczanie twarzy w zimnej wodzie nie pomaga.. co mam teraz zrobić? jak to powstrzymać? co kupic w aptece zanim pójde do lekarza? prosze o pilną porade w tej sprawie

Gość perezz22882

Doradzi mi ktoś? dziś około 6rano obudziły mnie dwa epizody częstoskurczu jeden trwał 30sekund 10sekund przerwy i drugi napad minutowy który przeszedł w dodatkowe skurcze i ustąpił ale zostały mi drgawki całego ciała po tym częstoskurczu.. uczucie było jakby włączony mikser w klatce piersiowej.

Wiem niestety jakie to jest okropne uczucie, musisz dostać silniejsze leki, które musi zalecić Ci lekarz kardiolog. Wytrzymaj do tej środy, na echo i holterze wszystko się zapisze i na tej podstawie lekarz zaleci leczenie. Najważniejsze, żeby nie nakręcać się bo nerwy i stres potęgują tachykardię ale sama wiem z autopsji, że to silniejsze i nie da się opanować lęku. życzę dużo zdrowia i pozdrawiam

Gość perezz22882

Dziękuje za słowa otuchy, właśnie miałem dwa epizody częstoskurczu jeden za drugim raczej to były początki ale nie rozwinął się , pojawiły się dodatkowe skurcze pojedyncze i ukłucia, nagłe drżenie pod 7 żebrem , delikatnie zakręciło sie w głowie. i ustąpiło na kilka minut, wróciło z większą siłą ale znów ustąpiło nie boje się częstoskurczów bo tylko strach je potęguje staram się o nich wogóle nie myśleć lecz mimowolnie serce robi co chce. atakują o różnej porze czy to dzień czy noc, lubią mnie napadać gdy biegam, gdy leże mam 6 pytań 1. czy nadkomorowy częstoskurcz może samoistnie przejść w częstoskurcz komorowy a następnie migotanie komór? 2. jak zatrzymac częstoskurcz gdy moczenie twarzy zimną wodą lub branie głębokiego wdechu nie skutkuje? 3. czy częstoskurcz nadkomorowy może być idiopatyczny? 4. przepisane lekarstwo neocardina jest za słabe, przypuszczam że częstoskurcze mogły się kumulować (neocardina mogła je wytłumiać nieznacznie co powodowało ustąpienie objawów ale częstoskurcze dalej były) i o poranku zrobić mocne *wyładowanie* - mozliwe? 5. czy częstoskurcz nadkomorowy jest niebezpieczny i w jakim stopniu? 6. dlaczego gdy serce wchodzi w częstoskurcz , samo nie potrafi ich zlikwidować, czy serce nie ma żadnego systemu obronnego przed częstoskurczami? wiem że ma węzeł zatokowy, pęczek hisa, pęczek kenta i włókna puritiego czy jakoś tak. niech ktoś oświeci co i jak. po dzisiejszym napadzie miałem takie drgawki jakbym dostał potworie mocnej padaczki , pomogła tabletka hydraksyzyny 25mg i drgawki ustąpiły w całości, nie otumaniło, ale serce zaczeło niemiłosiernie się potykać. co chwile przerwy wyrównawcze. co 2 co 3 uderzenie dłuższe przerwy..nie przejąłem się tym i wyszedłem na świeże powietrze - troche pomogło.

W szóstym międzyżebrzu,w linii sutkowej,znajduje się punkt alarmowy wątroby,Narząd ów jest władca mięśni,ścięgien,wiązadeł,krwi.W stanie gdy ma za mało krwi,gdy jest za *gorąca**,może powodować napięcia,kurcze,drgania mięśni.Przy napiętych mięśniach,jako objaw niejako uboczny pojawia sie nadciśnienie,z racji obkurczania naczyń krwionośnych.Traktując serce jako mięśień należałoby leczyć wątrobę aby było zdrowe.To bardzo ogólne i dowolne wnioski w oparciu o med,chińską.Wynikałoby z tego,że praca,zachowanie się serca jest funkcja niedomagań wątroby.Dodam,że Chińczycy o padaczkę obwiniają wątrobę.

O wielu rzeczach jeszcze nie słyszałaś,potrzebne są do tego nie tylko uszy ale i chęć,aby usłyszeć.Nie spróbujesz,wiedzieć nie bedziesz.Bedziesz po prośbie chodzić od jednego do drugiego lekarza a oni będą Cię wciskać w schemat.a przecież jesteś niepowtarzalną osobą.Wtedy gdy światła medycyna uznała za panaceum puszczanie krwi,kilka tysięcy lat przed tym osiągnięciem,Chińczycy uznali,że brak krwi w ciele a zatem i w wątrobie jest przyczyną wielu chorób.Ucz się dziecko ucz,nauka to do zdrowia klucz.Lekarz Załamaną interesuje sie tylko wtedy gdy ja widzi,Załamana ma siebie doba za doba i oprócz pigułek łykania nic nie robi.Powodzenia.Jeśli sie nie mylę bolą Cię plecy.Poproś kogoś aby ponaciskał Ci plecy po obu stronach kręgosłupa,symetrycznie w odległości ok.trzech i półtora szerokości Twego kciuka od jego osi..Zapamiętaj miejsce,w którym ból poczujesz i pędź do lekarza,niech Cię oswieci.Wyśmieje Cie tak jak TY wysmiewasz mnie,da Ci pigólki a ból nie zniknie,moze być ze się nasili.Ale Ty jesteś postepowa.Twój ból Twoja sprawa.Możesz się smiać z wykrzywiona bólem twarzą?

Gość perezz22882

Mam przepisany lek propranolol 10mg czy jakos tak. to ma podobno przerwać napady częstoskurczu - niech ktoś opisze swoje doswiadczenie z tym lekiem zanim zazyje. jestem w trakcie badań w przyszlym tygodniu prywatnie robie holtera a *na fundusz* podstawowe krew mocz , w tym w krwi beda sprawdzac tsh i cholesterol trójglicerydy i inne ..ekg mialem robion am tylko przyspieszony rytm zatokowy ale taki stan cały czas . ekg robione kilkakrotnie. przy okazji puls 128- 130 caly czas sie utrzymuje. w spoczynku serce wogóle nie zwalnia caly czas mnie bije po piersi jakieś 140 na minute.

Propranolol to typowy betabloker, spowolni pracę serca i obniży troszkę ciśnienie. Możesz spokojnie łykać a Heniu skoro jesteś taki obeznany w masaż i bólach kostnych to może powiesz mi co mam zrobić z biodrem? Boli mnie lewe biodro, ból pojawia się tylko w okresie zimowym i często przy przebywaniu długo w jednej pozycji, boli przy chodzeniu. Moja mama ma tą samą dolegliwość ale ona ma 56 lat. Smaruje to maścią rozgrzewającą, pomaga jako tako na kilka godzin. Co to może w ogóle być i co mam z tym zrobić? to chyba nie możliwe żeby w wieku 23 lat pojawiały mi się jakieś choroby reumatyczne...

Jesli ktos po pólnocy nie śpi,narzeka na ból biodra,ma bardzo duże szanse na kłopoty z pęcherzykiem żółciowym.Do kompletu mozna by jeszcze wymienić migrenowe bóle głowy,sztywność karku,kłopoty z widzeniem / okulary? / a nawet krótsza nogę jaskra też bywa tu normalną rzeczą.Przyczyna może tkwić w watrobie,której pęcherzyk jest tarczą- jest zbyt gorąca albo w nerkach szczególnie lewej,która jest zbyt chłodna.Jeśli chcesz wiecej bredni poczytać,to daj swego maila,bo dwa zdania to za mało na taki problem.

Gość perezz22882

Problem jest tez taki ze przy spowolnieniu serducha mam raz za razem przerwy wyrownawcze.. a kiedy bije za szybko to przeskakuje . nie jest to tlo nerwicowe, w poniedzialek wyniki baddań krwi i moczu na holtera musze czekac tydzien :s

Gość perezz22882

Rano 2 szklanki herbaty 1 szklanka niegazowanej wody źródlanej i sniadanie , w południe 1 szklanka tej samej wody przy obiedzie 2 herbaty 1 szklanka wody kolacja i 2 szklanki wody przed snem jeszcze jedna. uczucie miksera w klatce piersiowej nawróciło się wiedzialem ze to częstoskurcz. ale trwal jakies 7sekund a mimo to przyszly silne drgawki ktore trwaly z 10minut . jest jeden problem po tym częstoskruczu tylko niewiem czy to jego sprawka otóż nie moge położyć dłoni na plecach , gdy podnosze reke do góry i zginam by dłoń posadzic na obojczyku już czuje ból , kiedy sięgam pleców ból narasta i jest silny opór.. biceps nie boli a ten mięsień pod nim po drugiej stronie ręki..

Perezz,na piątym palcu, u obu dłoni,pod paznokciem od strony palca czwartego znajduje sie ostatni punkt kanału akupunkturowego serca.Jest to punkt reanimacyjny,uzywany również w przypadku częstokurczu neurogennego--cokolwiek to znaczy.Znajdż go posługując się paznokciem kciuka.Jeśli serce ma kłopoty,ból będzie jak od igły i baaardzo dotkliwy.Jeśli nie ma przy ucisku bólu,serce jest w porządku.Jeśli jednak ten ból jak od igły poczujesz,czekaja Cię tortury.bo żeby wpłynąć na serce,poprawić jego kondycje należy ten właśnie punkt kciukiem traktować.Zniknie ból,znikna kłopoty z sercem.Nie mam pojęcia jak zadziała w czasie ataku częstoskurczu,ale pytasz więc i próbować musisz.

Gość perezz22882

Biore propranolol 10mg po 1 pastylce gdy napada mnie częstoskurcz i mam spokój na kilka dni jednak kiedy propranol zaczyna dzialac robi mi sie cieplutko pod sercem i pojawialy sie spore przerwy miedzy uderzeniami serca, czasami pomiedzy tymi przerwami slabsze uderzenia (ekstrasystole czy jakos tak?) to nie byly dodatkowe skurcze, tylko podwójna praca przedsionków i komór. po chwili ustąpiły, teraz spokój ale nie wiem co dalej. do lekarza w piątek po wyniki badan krwi oraz moczu ekg - przyspeiszony rytm zatokowy 120/90 niestabilne tętno raz 129 raz 140 ciekawostka jest to ze serce wogóle nie chce zwolnić !! caly czas robi łubudubu 120 na minute dzien i noc, nie czuje dyskomfortu dopóki pan częstoskrucz nie złapie mnie za serce. ignoruje napady częstoskurczu co mi zalecił lekarz, no i na wszelki wypadek dal ten propranolol .

Gość perezz22882

Dziś podczas niezbyt szybkiego biegu dostałem silnego częstoskurczu, nagle musiałem się zatrzymać i serce zamiast bić *falowało* w tym czasie silne pieczenie po obu stronach szyi które przeszło po 10sekundach , pomału wracałem do domu bo to uczucie falowania się nawracało. .. mimo iż biore propranolol ataki są nadal. do lekarza dopiero w poniedziałek - prosze o pilną porade