Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sport przy niedomykalności zastawki trójdzielnej

All94

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 18 lat i niedomykalność zastawki trójdzielnej I/II stopnia. Mniej więcej do 12/13 roku życia w porównaniu do rówieśników miałam dobrą kondycję. Potem zaczęłam mieć jedną z najgorszych w klasie, chociaż uprawiałam sport więcej niż inni znajomi. W wieku 15 lat wykryto u mnie niedomykalność, po tym jak zemdlałam. Teraz bardzo szybko się męczę, często źle się czuję, jestem śpiąca, pocę się, jest mi słabo w zatłoczonych pomieszczeniach. Mam zwolnienie z w-f. Lekarz powiedział, że nie mogę uprawiać sportów wyczynowo. Inny mówił też, że jak przytyję(od zawsze jestem szczupła - bmi 18) to niedomykalność może zniknąć. Czy mogę coś zrobić, aby mniej odczuwać te dolegliwości? Czy poprawa kondycji w moim przypadku jest możliwa? Więcej wysiłku spowoduje powiększenie się dolegliwości czy ich zmniejszenie się? Jak wpływa na moje serce picie niedużych ilości alkoholu(mam wrażenie, że czasem jestem po nim bardziej zmęczona)?

Witaj, nie piszesz z czego wynika niedomykalność - powiększony przedsionek (trywialnie mówiąc powiększył się otwór do *zatkania* przez prawidłową zastawkę i ma ona nieco za małą średnicę) czy coś z listkami samej zastawki? W każdym razie u mnie przy okazji echa serca wykonanego dla zdiagnozowania arytmii, stwierdzono niedomykalność trójdzielnej I/II. I to w sytuacji, gdy codziennie jeżdżę na rowerku treningowym ok. 35 km, w równym rytmie serca tak ok. 135 na min. I stałym ciśnieniu 140-150/ 70. Tak mniej więcej od trzech miesięcy, dla zabicia wagi. Męczyło mnie to pierwsze dwa tygodnie, a teraz to rutyna. Niestety, przyplątała się arytmia no ale to już inna historia. Tak, że myślę, że powinnaś zasięgnąć rady innego specjalisty, lekki trening na pewno nie zaszkodzi, wzmocni serce (a więc równocześnie zbuduje mięsień sercowy) Natomiast Twoje przypadłości niekoniecznie muszą być skutkiem tej *nieszczelności*, mogą wynikać z małej ilości hemoglobiny (a więc *ciężarówek* do rozwożena tlenu do komórek lub wielu innych przyczyn. Nie wpadnij w depresję albo jakąś nerwicę, bo to samonakręcająca się sprężynka do pogłębiania subiektywnych odczuć. Trzymaj się