Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siłownia po wszczepieniu mechanicznej zastawki aorty

MarcinWWW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 4 lata temu miałem operacje na otwartym sercu , w planie było wszczepienie zastawki którą sie co jakis czas wymienia , jednak gdy mnie otworzyli okozało się że gdzieś pod płatem serca mam tętniaka, operacja trwała 11 godzin udało się usunąc tętniaka, oraz wszczepili mi zastawkę mechaniczną już na stałe , dodatkowo miałem robioną plastykę aorty wstępującej..od 7 roku życia palę papierosy , od 9 roku można powiedzieć że nałogowo , chorobę serca wykrył mi internista , słyszał jakieś szmery i skierował do zabrza było to gdy miałem około 11-12 lat . Miałem niedomykalność zastawki , nie była ona aż tak wielka więc mogłem normalnie funkcjonowac. Dodam że kocham sport, całe życie , tylko piłka nożna , grałem w 2lidze pingponga , siłownia w dośc zaawansowanym stopniu. Gdy miałem 14-15 lat zacząłem bardzo szybko rosnąc w 12 miesięcy urosłem 26 centymetrów, niedomykalność stawała sie coraz większa, musiałem zrezygnować całkowicie z uprawiania sportu i lekarze już mnie uświadamiali że w niedalekiej przyszłosci bede musiał przejść zabieg wymiany zastawki. W wieku 16 lat jak już wspominałem wykonnali zabieg któy przeprodził sie w bardzo poważna operacje.. Wszystko poszło ok , po operacji rzuciłem papierosy , załamałem sie całkowicie że musze definitywnie skonczyc z siłownia , gra w piłke jak i pingponga , było to całe moje życie , po prostu było do bani , szybko dochodziłem do siebie pod wzgkedem fizycznym , ale lekarze zabronili i do tej pory zabraniaja uprawiania sportu profesjonalnego czyli zero gry w jakis klubach , cięzkich treningów itp...Teraz mam 20 lat nadal palę , zaczałem kilka miesięcy po operacji , bałem się ,ale ciągło mnie do tego i niestety zapaliłem , nic mi się nie działo wiec palilem i pale nadal :/ Wiem że postepuje strasznie nie odpowiedzialnie ale to jest silniejsze odemnie...Chciałbym zmienic swoje zycie , skonczyc z papierosami , ale rowniez zaczać uprawiac jakis sport , bardzo chciałbym zacząc chodzić na siłownie , tylko zaden lekarz na wizycie nigdy nie ma czasu ze mną o tym porozmawiać , może Wy pomożecie ? Czy stanie się coś jak zaczne cwiczyć , podnosić jakies niewielkie cięzary , po operacji przez te lata bardzo przytyłem , pojawiły sie dośc spore piersi , przez tabletki ktore brałem jak i tusze :) Czy jest ktos z Was w stanie okreslic mi dokladnie co moge cwiczyc , czego nie moge , i czy może sie cos stać gdy np bede cwiczył na klatke piersiowa podnosił np jakies 20 kl , zeby choć troche , wyrzezbic cialo. Z góry bardzo dziękuje :)

Gość Ewa30zToF

Cześć, Marcinie! Mam 321 lat i za sobą 3 operacje serca. Mma tez bioligiczną zastawkę płucną. kardiolodzy po takich operacjach, jak nasza, odradzają i siłonię, i sporty kontakowe. Ty mając zastawkę mechaniczną bierzesz pewnie leki przeciwzakrzepowe, które zwiększają ryzyko krwawienia, czy krwowotku w przypadku urazów. Sporty, ktore możemy uprawiać, to jazda na rowerze, pływanie, nording walking. Odradza się dźwiganie, ćwiczenia statyczne, przy których trzeba wstrzymywac oddech. Nadwagę można zrzucić właściwą, czyli zdrową dietą. No i oczywiście natychmiast rzuciłabym palenie na Twoim miejscu. Zapraszam Cię na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie znajdzie więcej takich osób jak Ty, po co najm niej jednej operacji.

Witam! Z tego co wiem nie musisz rezygnować z niczego. Popatrz co teraz robisz. Rozwalasz sobie serce i płuca chemikaliami. Powiem Ci co ja bym zrobił. Nawiąż kontakt z jakimś kardiologiem, ale dobrym renomowanym najlepiej pracującym w szpitalu kardiochirurgicznym. Robiłem ostatnio kompletne echo serca w Krakowie u takiego kardiologa, kosztuje 120 zł, a niektórzy u mnie w Słupsku biorą nawet 200 za echo bez ustalenia wymiarów( jaja nie?). Powiedz mu jak mają się rzeczy i, że chcesz zmienić skład ciała i zacząć uprawiać sport. Niech obejrzy serce, naczynia powie co widzi. Powiedz mu, że masz zamiar uprawiać sport i potrzebujesz jego wsparcia. Powiedz, że potrzebujesz kompletnego echo serca z wymiarami jakie posiadasz i założenia karty, bo od tej pory chcesz być jego pacjentem i na bieżąco monitorować swoje serce gdyż zaczynasz żyć intensywniej, pragniesz zrzucić balast i poprawić kondycję oraz grać w piłkę nożną, bo to kochasz i robisz od dziecka. Musisz powiedzieć specjaliście, że chcesz badać się 3-4 razy do roku i patrzyć jak zachowuje się serce, czy nie pojawiają się patologie. Jeżeli podejmiesz trening, ale na razie wprowadzający, piłeczka z 3 razy w tygodniu umiarkowanie, może być brameczka na razie:), ciężarki do 5 kg, tenis stołowy. Następnie idziesz za 2-3 miesiące od pierwszego echo serca sprawdzić jak ma się serce. I tak pozostałe razy w roku. Jak nic się nie będzie działo to możesz zacząć jechać tak samo albo nawet intensywniej. Możesz w późniejszym okresie nawet zmniejszyć ilość badań jeżeli uznasz, że jest ich za dużo, a nic się nie zmienia. Z tego co wiem osoby z tego forum po takiej operacji jak ty ćwiczą ciężarami. Ale trzeba pamiętać , że każdy ma inny układ krwionośny i inaczej nadwyrężony. Sądzę , że niegranie w ping ponga to przesada tak samo jak w piłeczkę. Tylko trzeba pamiętać, że należy wyrobić sobie kondycję, bo serce jest osłabione przez tytoń, który palisz i nadwagę. Jedno czego nie wolno robić po takiej operacji jest uprawianie sportu zawodowego, wiem to bo czytałem artykuły z tym związane m.in znawcy w tym temacie profesora Pupki. Ale od tego też są wyjątki chociażby w NBA. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego INR w Twoim przypadku. Jedno co Ci mogę powiedzieć to to, żebyś się nigdy nie poddawał i osiągał swoje cele. Trójbój siłowy na pewno nie jest wskazany. Jak masz jakieś pytania pisz na maila. I rzuć szlugi z dnia na dzień, bo to nałóg dla słabych. Jak twoje serce ponownie wypełni się sportem będziesz wymiotował czując ten smród. Pozdrawiam serdecznie Billymarks.

Gość Ewa30zToF

Billy, a Ty jak często robisz echo serca? Mnie wyznaczają raz na rok, raz na pół roku i wszystko. Prywatnie nie robię, bo szkoda mi pieniędzy, zresztą w Koszalinie i tak mi niczego nie doradzą, bo jestem pod opieką pśrodka w Aninie. Aniu05: Dzięki za komplement :-) Moi rodzice i ja wciąż nie mozemy urworzyć, że zyję tak długo. Lekarze dawali mi kilka lat, najwyżej 15, a ja żyje już dwa razy dłużej :-) Pięknie jest być tak dorosłym :-)

Dziękuje Ci bardzo Billy, dałeś mi wiele bardzo przydatnych rad ..Sprobuje cos pomyśleć o tym Krakowie, jestem z Gliwic i lecze sie w Zabrzu , nie narzekam na lekarzy bo są bardzo dobrymi specjalistami mimo wszystko * mimo wszystko* bo troche byłem rozczarowany tym że po tylu bardzo dokładnych badaniach przed operacja nie wykryto tętniaka. Wiele razy poruszałem temat mojego sportu lecz zawsze słysze to samo , rekreacyjnie *nie mam czasu na takie rozmowy* :)...A czy papierosy bardziej szkodzą sercu czy raczej płucą ? Czy są to takie grozby zeby sercowcy nie palili ? Może glupie pytanie ale czasami sam staram sie oszukiwac z tymi cholernymi fajkami :/

Gość Ewa30zToF

Marcinie, papierosy zawierają ponad 4 000 trujących nasz organizm substancji! Nikotyna i tlenek węgla (zabójczy czad) to najbradziej znane. palenie szkodzi całemu organizmowi. Uszkadza działanie wielu narządów, prowadzi doi zakrzepicy, wielu rodzajówq nowotwórów, miażdżycym, zawałów itp. Utrudniają oddychanie, zabierają tlen komórkom, więc cały organizm jest niedotleniony. Jesteś wielkim szczęściarzem, bo lekarze w porę wykonali Ci operację, usunęli tętniaka aorty (też go mam) i dali nową zastawkę. Człowieku, nie zmarnuj tego!!!

Gość Ewa30zToF

Marcinie, zastawki mechaniczne są wieczne :-) Działają na pewno tak długo, jak żyje pacjent, nawet kilkadziesiąt lat mozna z nią żyć. Bardzo rzadko ponoć konieczna jest wymiana takiej zastawki. Ja lecze się od 14 lat w Instytucie Kardiologii w Warszawie-Aninie. Zrobili mi tam druga i trzecią operację. teraz czeka mnie kolejna z powodu własnie tętniaka aorty. Byc może od razu wymienią mi zastawke płucną, bo obecną mam już 13 lat i 4 miesiące :-) Nie myśl negatywnie! Żyjesz, sam chodzisz, jesteś samodzielny. Jestem w kontakcie z 230latką, która nie miała tyle szczęścia, co my i czeka ją przeszczep serca i płuc jednoczęsnie, w dodatku za granicą, bo ośrodek w Zabrzu nie podejmie się tego (ma przeciwwskazania do przeszczepu, ale się nie poddaje). Natalia musi zebrać na razie 10 tys. zł na badania w Niemczech, a potem, jeśli ją zakwalifikują, ok. pół miliona złotych.

Ewa w 2011 r. robiłem echo serca 3 razy, ale wynika to z tego, że potrzebowałem tych badań, bo tak kazał kardiochirurg, który wykonał jedno z nich. Nie marnuję czasu i staram się o kwalifikację do operacji, gdyż im szybciej tym lepiej. Piszę oczywiście o swoim przypadku. Co do funduszy to również mnie nie stać. Szczególnie, że u kardiochirurga bylem w 2011 roku 2 razy, a wizyta kosztuje 300 zł. Jakbym miał zacząć treningi to oczywiście zrobiłbym tak jak poleciłem Marcinowi. Zresztą już o tym rozmawiałem ze swoim kardiologiem. Ewa co do Ciebie to po operacji też ruszysz i będziesz mogła więcej, bo tętniak nie będzie Ciebie już ograniczał. Marcin co do Ciebie to nie musisz gonić do KRK, bo Zabrze ma specjalistów światowej sławy i tam znajdziesz kogoś odpowiedniego. Co do tego jeśli jeszcze palisz papierosy, albo będziesz palił to nic nie osiągniesz poza szybszym zgonem. Pamiętaj wydolne płuca pozwolą Twojemu sercu łatwiej pracować. Papierosy spowodują, że krew zamiast być żadsza będzie bardziej gęsta. Takie są realia.

Witam chcialbym sie dowiedziec Marcinie jak z ta Silownia u Ciebie wyszlo??? Ćwiczysz ? jestem miesiac po wszczepieniu zastawki aortalnej i protezy aorty wstepujacej i chcialem sie wybraz na silownie za okolo 5 miesiecy jak sie mostek zagoi oczywisie lekarze odradzaja ale wszystko z GLOWA oczywiscie jesli jeszce tu zagladasz daj znac jak to z ta silownia wyszlo u Ciebe pozdrawiam Pawel