Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia gorąca po wymianie zastawki aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie (eh, po raz kolejny sięgam po pomoc osób na tym forum, bo zauważyłem, ze jest tu mnóstwo inteligentnych i doświadczonych, które swoje przeżyły - w przeciwieństwie do mnie). Ponad pół roku temu miałem wymienianą zastawkę aortalną. Operacja przebiegła bez problemu, poza infekcją dróg oddechowych, która szybko została zwalczona antybiotykami. Czułem się bardzo dobrze, nigdy nie narzekałem (no może z początku nie był to szczyt marzeń, ale zawsze mogło być gorzej). Niestety od jakiegoś czasu pojawił się pewien problem. Otóż mam dziwne uderzenia gorąca (czasem jest to klatka piersiowa, brzuch, czasem nogi). Nie jest to bolesny czy piekący ból - po prostu uczucie gorąca, jakby krew w środku się gotowała. Przy dotykaniu ciała czuć wyraźne ciepło, podczas gdy często dokuczało mi uczucie zimna. Nieraz jest tak, że nogi czy dłonie mam zimne, a w brzuchu czuć to ciepło. Nie mam problemów z bólem i co przychodzi mi na myśl to ewentualnie jakaś infekcja...chociaż i tego nie jestem pewien, ponieważ jaka infekcja dokuczałaby mi w ten sposób? Chciałbym też dodać, że owe uderzenia gorąca pojawiają się przeważnie wieczorem/w nocy, głównie po długim przebywaniu na zewnątrz (chcąc czy nie chcąc, zaczęło się mniej więcej od tych mrozów -20 stopni w dzień, gdzie trochę przemroziłem nogę). Przy mierzeniu temperatury wychodzi temperatura w normie. Obecnie biorę leki: Bisocard 5mg, aspiryna 150mg w południe, Spironol 50mg. Jestem na diecie białkowej (dukana), ponieważ mam jeszcze problemy z wagą, ograniczam węglowodany i tłuszcze niemalże do 0. Co do akcji serca to po operacji miałem nieco przyspieszoną, z czasem uregulowała się (zapewne dzięki bisocardowi) i teraz jest ok 50 uderzeń na minutę, w nocy spada do ok 40. Czasem (nie zawsze) przy nasilającym się gorącu zauważyłem przyspieszenie akcji serca. Jeszcze naszła mnie taka myśl - czy mogłoby to wynikać z nadczynności wątroby w wytwarzaniu ciepła? Wątroba odgrywa dużą rolę w termoregulacji, może po prostu próbuje ogrzać wychłodzone partie ciała, dlatego w innych nadmiar ciepła odczuwany jest w ten sposób? Wiem, że powinienem to skonsultować z lekarzem, ale tutaj są osoby, które wiedzą nieraz nie ustępują lub same mają wykształcenie medyczne, więc będę bardzo wdzięczny za informacje z czego mogłoby to wynikać :( Pozdrawiam, Marcin