Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne kłucie w klatce piersiowej, gorące mrowienia i uczucie duszenia się a nerwica

Gość Sylwiatz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sylwiatz

Witam mam na imię Sylwia, mam 22 lata. Nerwica lękowa pojawiła się u mnie 2,5 roku temu zaraz po porodzie, a mianowicie silne lęki, obawa, strach przed śmiercią (że umrę i nie będzie kto miał się mi zając dzieckiem) i inne dziwne myśli przychodzily mi do głowy. Z tego wszystkiego urodziły się silne kłócia w tył głowy, serce oczywiście waliło jak opętane co bardzo sprawiało ból i teraz to co mnie męczy najbardziej uczucie że zaraz braknie mi powietrza i sie uduszę :( bardzo sie tego boję. Gorące wylewy do głowy, mrowienia przeszywające od czubka głowy po palce u stóp. Lecze się już lekami takimi jak . Rexetin doszlo do takiego stadium ze juz Lafactinem ale narazie spowrotem zeszlam na rexetin poniewaz lafactin nie pomagal mi w tak zwanym oddychaniu a to mnie męczy najbardziej i tego się boje. Wyniki na tarczyce i inne sprawy jak serce krew są oczywiście w porządku. Nie mam oczywiście też miesiączki juz od tych dwóch lat. Co moze byc nastepujaca przyczyna do uderzen gorąca ale bedac na wizycie u pani doktor ginekolog twierdzi ze nie bedzie mnie szprycowac dluzej lekami wywolującymi ze miesiaczka sama przyjdzie i tak sie mecze juz 4 miesiac nie majac miesiaczki. Prosze o rady o pomoc jak pomóc sobie w takich sytuacjach przede wszystkim wieczorach które są bardzo niepokojące przez ten strach i obawą przed uduszeniem. Staram się i przywyklam juz do tej choroby ale jednak przeszkadza mi ona w spokojnym trybie zycia i wychowywaniu dziecka ktore jest bardzo energiczne, mąż przebywa za granicą za jakims groszem. Prosze o rade jak to przetrwać albo i moze jak to wyleczyc ?:( moze ktoś z was przezywa to co ja?

Powinnaś sobie zrobić badanie poziomu prolaktyny i hormonów tarczycy,albo również badanie cyklu hormonalnego .To najlepiej ginekolog-endokrynolog sie na tym zna.Brak miesiączki[jeśli wcześniej było z tym w porządku ] może być wynikiem zaburzenia pracy przysadki,która pełni funkcje ,,nadrzędną** w stosunku do jajników.Jeśli zbada sie poziom prolaktyny [ok.22 zł] i będzie on podwyższony,tzn., że trzeba go doprowadzić do normy i wtedy miesiączka wróci.Oczywiście jeśli zachodzi u ciebie ten przypadek.Na obniżenie lekarze przepisują lek bromergon.Na początku trzeba go brać w małych dawkach i co 2 tyg. sprawdzać poziom prolaktyny ,by zobaczyć jak organizm reaguje na lek.Czasem 2X pól tabletki już przywraca równowagę.Brać po jedzeniu.Lek oczywiście przepisuje lekarz ,jeśli będzie taka konieczniość.Używa się w trakcie jedzenia.Trzeba często badać poziom hormonu, aby wykpić sie jak najmniejszą dawką.No, ale to tylko gdybanie.

Z tego co czytam to sa typowe ataki paniki ktore mam juz 2 lata, a po terapi lekami na depresje ktora probowalam stlumic so one bardziej czestsze, z tego co wiem ataki paniki lek przed smiercia kolatanie serca sa wywolane w twoim umysle bo masz ten strach ze cos zaraz sie stanie i mozg to odczytuje i wysyla sygnaly ostrzegawcze do calego ciala dlatego cialo reaguje tak jakby mialo dojsc do tej krzywdy..ktorej rzeczywiscie nie ma...radzilabym poczytac i zrozumiec o atakach paniki i lekach, dzis mialam wlasnie taki naplyw goroaca wrecz parzylo w klatce piersiowej i miliony malych klojacych igielek ogolem mialam dzwoni na pogotowie bo myslalam ze to juz koniec i przyszlo sobie ot tak z niczego tez mam dwojke dzieci i sama je wychowuje tez sie martwie ze jak cos sie mi stanie ode same zostana w domu...proponowalabym skontaktowac sie z psyhoterapeutom brzmi troche kijowo ale tabletkami tego nie wyleczysz a mozesz sobie rozregulowac wszystko i system nerwowy..ja juz mialam pierwsza konsultacje...powodzenia....xxxx i pamietaj tobie nic nie jest tylko masz to w umysle xxxx