Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki z nadciśnieniem

Gość Daniel7878

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Daniel7878

Witam. Od kilku lat lecze sie na nadcisnienie (na chwile obecna unormowane lekami)i stwierdzona niedomykalnosc zastawki w 2005 roku bylo ++. W zeszlym tygodniu mialem badania gdyz od ok 10 dni pojawily sie dusznosci, zawroty glowy i bole w okolicach serca. Po pierwszej wizycie zostalem poproszony o przyjscie za 3 dni i wykonanie echa serca. Oto cale wyniku z Echa: LP 33mm IM slad LK 49/28 mm IA +/++ PMK 12mm IT mala RVSP niestotny ACT 194ms ŻGD 17 mm Napływ mistralny E>A Przepływ płucny 1,11m/s EF 60% Wielkosc jam prawidlowa.Zastawka aortalna prawdopodonie 3 platkowa z lekka niedomyklanoscia.Zaznaczony przerost lewej komory serca,bez zaburzen relaksji.Bez cech nadiscnienia plucnego,przeplyw plucny niecoprzyspieszony. Zalecono brak stresu,odpoczynek i kolejne badanie echo ( bedzie w tym tygodniu) Zwracam sie z pytanime czy mam sie martic i czy wyniki sa zle czy miarowe jak mozna to tak nzwac. Lekarz nic nie mowi tylko *zobaczymy po kolejncyh dokladniejszych wynikach,tylko prosze wypoczywac* Chcialbym cokolwiek wiedziec gdyz dla mnie to magia te wszytskie cyferki. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam daniel.

Nie wiem dlaczego masz napisane przerost lewej komory skoro jej wymiar to 49mm co całkowicie mieści się w normie. Ale normy to jedno, a obraz serca drugie. Daj znać co powie lekarz, bo sam mam niedomykalność i takie informacje są na cenę złota tym bardziej, że niedługo czeka mnie operacja, a o kwalifikację do niej nie jest tak prosto. Mój mail jest w moim profilu jak coś Pozdrawiam serdecznie!