Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej po zachłyśnięciu się posiłkiem

Gość Hipochondryk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hipochondryk

Witam, zacznę od tego że jestem mega hipochondrykiem. Więc bardzo możliwe, że z tego powodu wywodzi się moja dolegliwość. Wczoraj (tj. 1 lutego) jedząc zupę pomidorową zachłysnąłem się. Chwila i doszedłem do siebie. Troszeczkę po kasłałem i był ok. Niestety po chwili zdałem sobie sprawę że w lewej części klatki piersiowej czuje lekki dyskomfort. Coś jak ucisk, jak by coś mi tam siedziało. Pierwsza myśl że to przez tą zupę. Gdzieś tam w drogach oddechowych utknął mi ryż. Jak to ja od razu zacząłem przeszukiwać internet w odpowiedzi. Moja mama powiedziała mi że na pewno wtedy sobie tam podrażniłem. I właśnie nie wiem czy to podrażnienie czy coś mi tam faktycznie siedzi. Nie miewam napadów kaszlu (tylko początkowo przy zaksztuszeniu). Sam się prowokuje żeby kaszlnąć żeby stamtąd to coś (o ile jest) wydostać. Dopiero dnia następnego w tym miejscu gdzie czułem ucisk czuje jak by rozpalenie, faktycznie jak bym miał tam podrażnione i dodatkowo kłujący ból w klatce piersiowej (w tym samym miejscu miejscu). Jeśli mi nie przejdzie jutro wędruje do lekarza i zobaczymy co powie. Cholernie się boje czytałem że takie przypadki to tylko bronchoskopia żeby wyciągnąć to *ciało obce*. A nie ukrywam, że bez narkozy nie dam się tknąć. PS: Zapomniałem dodać, że dzień przed tym zajściem przed zaśnięciem miałem duży problem z suchym kaszlem. Od jakiegoś czasu też spory katar (raczej chrobowy) i po przebudzeniu ostry ból gardła który po pewnym czasie mija. Chociaż możliwe, że wszystko zbyt koloryzuje.. Otworzyłem ten wątek bo chciałem usłyszeć wasze zdanie. Mam się czym martwić? Wiem że nikt z was mi na to pytanie do końca nie odpowie ale wasze obiektywne zdanie :) Dzięki z góry

Wyluzuj ,nawet jak się człek zachłyśnie śliną to ból jest okropny i gdybyś się zachłysnoł ryżem oczy by ci wyszły 3 razy na wierzch ....Po to jest odruch kaszlowy żeby wykasłać takie paprochy jak ryż .Gdybyś się zachłysnoł wykałaczka albo kawałkiem jabłka lub innego tworu to można było by zasugerować jakieś wziernikowanie .....ale zupka sama wyjdzie.

Gość Hipochondryk

Ucisk, duszności. Raczej na pewno to nie na tle nerwowym. Znajomy lekkarz (mieszkajacy w tej samej klatce) powiedział że powinno do poniedziałku samo przejść a jeśli nie to pójde do lekarza rodzinnego i on dalej zdecyduje co robic. Miedzy innymi ten znajomy lekarz powiedział ze jesli samo nie przejdzie to moze przerodzic sie w zapalenie pluc i leczyc wtedy antybiotykiem, a wtedy to cialo obce sie wyeliminuje... Tak czy siak dzieki za odpowiedz, juz sie wlasciwie uspokoilem :)