Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wywoływanie częstoskurczu do badania Holtera

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że zajmujemy się tu głównie sposobami na umiarowienie go, ale czasem musi być odwrotnie. Pół roku od ablacji wrócił częstoskurcz nadkomorowy. Za parę tygodni będę miała holter, który - jak znam życie, bo przez 11 lat tak było - nic nie wykaże. Znacie jakiś sposób na wywolanie częstoskurczu? Może da się coś zrobić, żeby on się pojawił *na życzenie*? Zależy mi na tym zapisie, bo kardiolog nie bardzo będzie miał powód, żeby mnie wziąć na drugą ablację, jak mu nic nie pokaże na papierze. Macie jakiś pomysł?

Castanieta,doskonale Cię rozumiem,ja też się bałem że holter jak na złość nic mi nie wykaże ale wykazał aż za dużo ;) U mnie częstoskurcz się czasami uaktywnia jak energicznie kucnę,poleżę głową do dołu a nogami do góry,kichnę,kaszlnę lub mam czkawkę. Czasami wystarczy się troszkę powygłupiać,np. skakanie po kanapie,energiczne zachowania itp. Lecz wiadomo,każdy organizm jest inny i częstoskurcz może się każdemu uaktywnić w inny sposób.Popróbuj,pamiętaj że wszystko z umiarem,będziesz miała na to całe 24 godziny.

Kobayashi - dzięki za światły komentarz. Nie interesują mnie drogi na temten świat, tym bardziej że od częstoskurczu nadkomorowego raczej się nie schodzi. To nie jest eksperyment, tylko próba uporania się z czymś, co mi trochę przeszkadza w życiu. jeśli stać cię na codzienny holter np. przez miesiąc - to sobie używaj, mnie nie stać, więc chcę wykorzystać badanie w stopniu maksymalnym.

Gość desdemona

Mi wystarczy pudełko ptasiego melczka i po ok 30 min gotowy częstoskurcz. do tego cola i jazda... takie naturalne sposoby, które same nam wywołują napad, można wykorzystać. z dużą dawką alkoholu, kawy czy nie energydrik nie radzę - to moze źle się skończyć