Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja aorty wstępnej

Bozena1

Rekomendowane odpowiedzi

Bożeno, mnie dopiero czeka operacja wymiany aorty wstępującej (średnica obecnie ok. 5 8 cm), ale mam za sobą 3 inne operacje serca, więc moge się podzielić swym doświadczeniem. Dochodzi się zwykle kilka miesiecy, tyle,ile zrasta sie mostek. Trzeba go chronić, nie dopuścić do szturchnięcia, uderzenia. Nie wolno dźwigać, wykonywac niektórch prac domowych, ale to wszystko dokładnie powie Ci lekarz. Jeśli wymienią Ci tez zastawke aortalną na mechaniczną, dostaniesz leki przeciwzakrzepowe, przy których ma się określoną dietę i dodatkowe zalecenia. Ja ostanie dwie operacje miałam w wieku 17 lat. Po trzech tygdniach od trzeciej operacji wróciłam do szkoły.Zrobiłam studia dzienne, pracuję. Mam od dzieciństwea stopien niepełnosprawności, ale to ze względu na moją złożoną wadę. Ty tez po operacji ,powinnas się starać o orzeczenie stopnia niepełnosprawności (jeśli dostaniesz umairkowany, będzie Ci przysługiwał dłuższy urlop i zasiłek pielęgnacyjny, który teraz wynosi 153 zł). Czy masz juz date operacji? W jakim ośrodku będzie przeprowadzona? Ja od 14 lat jestem pod opieką Instytutu Kardiologii w Warszawie-Aninie.

DZiekuje za informacje i wsparcie duchowe.WSparcie jest nam wszystkim najpotrzebniejsze.Ide dzis na tomografije i zobacze co zadecyduje kardiolog.Aorta wstepna 4,4-5,1 w/g usc serca,cisnienie tetno ok po lekach Klopoty z niedoczynnoscia tarczycy to dodatkowy klopot.Chcialabym tez dostac sie do Anina......jak to zrobic,czy wykonuja operacje prywatnie,ile to kosztuje czy ktos moze mnie poinformowac.Zycze wszystkim powrotu do zdrowia i dzieki za informacje na Forum-pomagaja

W Instytcue Kardiologii w Aninie operacje są bezpłatne dla osób ubezpieczonych w NFZ. Ja tam za nic nie płaciłam, ani za badania, ani za operacje. Twoja aorta nie jest jeszcze tak bardzo poszerzona, spokojnie. Czy Twój kardiolog mówił, że operacja jest pilna? Poproś kardiooga o skieorwanie do Anina, zadzwoń tam do kliniki kardiochirurgii i spytaj, kiedy mogą Cię przyjąć.

Witaj Bożena, w połowie stycznia miałam przeprowadzoną operację serca:wymiana zastawki aortalnej i aorty wstępującej z powodu powstania tętniaka. 10 dni pobytu w szpitalu (tylko ze względu na długą podroż powrotną do domu, pacjenci miejscowi wypisywani byli po około 6 dniach). Od tygodnia jestem w domu, zaczynam adoptować się do nowych okoliczności. Pakuję się na wyjazd rehabilitacyjny, na który każdy po zabiegach kardiochirurgicznych jest kierowany. Jutro drugi raz będę miała badanie krwi na INR (po wyjściu ze szpitala). Za kilka dni pierwsza kontrola kardiologiczna i........... powrót do życia :) Nie powiem Ci, że czujesz się świetnie po takiej operacji, bo bym mocno skłamała. Pierwszy tydzień jest ciężki, ale w obecnych czasach promuje się leczenie bez bólu, więc podawane są leki przeciwbólowe tak często, jak tego potrzebuje pacjent. Zabieg jest bardzo poważny, więc siły powracają dłużej niż po innych operacjach (np tarczyca czy wycięcia woreczka robaczkowego). Ewa opisała Ci rzeczy, których nie wolno po operacji robić, ale zapewniam Cie, nie jest to takie trudne. Ważne jest, aby mieć kogoś do pomocy w pierwszych tygodniach. Mam nadzieję, że trochę Ci podpowiedziałam. Jeśli jeszcze coś mogę pomoc ,to pytaj. Pozdrawiam - Bet

Mile Panie-kolezanki po chorobie...dziekuje Wam bardzo za informacje,ktore nikt nie potrafilmi dac.Po tomograficznym badaniu okazuje sie ,ze aorta wstepujaca w najszerszy mmiejscu 40mm ale okazalo sie ze brak u mnie prawej tetnicy wiencowej jej funkcje przejela lewa dominujaca,ide na konsultacje i martwie sie .....co myslicie o tym....serdecznie pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia

Bożena, faktycznie aorta *normalna* ma średnicę ok 30 mm. Operuje się tętniaki w okolicy 55 - 60 mm, oczywiście w zależności od pacjenta i innych okoliczności. Informacje, jakie podajesz dotyczące przejmowania funkcji jednej tętnicy przez drugą niestety nic mi nie mówią. To są właśnie te indywidualne cechy pacjenta. Zdaj się na opinię lekarzy:):):) Pozdrawiam - Bet

Witam ja miesiąc temu przeszedłem operację na ostro tzn z domu karetką na szpital i operacja. Było ciężko 10h operacji 4 dni śpiączki. Wymieniona część aorty wstępującej i zastawka aortalna. moja aorta miała 3 miesiace wczesniej podczas kontroli 4,8cm a przy operacji juz 5,3cm. Wtedy doszlo do ostrego rozwarstwienia. Lekarze mówili że wyszedłem z tego jak cud. Udar trwajacy jeden dzień odpuścił. Teraz mija miesiac jestem na rehabilitacji. Jest juz bardzo dobrze. Czuje sie super chodzę po schodach jeżdżę na rowerku. Dodam że mam lekko poza 20 lat.

Hejka A ja jestem 4 miesiąc po operacji tetniaka aorty wstępującej i plastyce zastawki aortalnej, czuję się BDB! ale są takie dni kiedy mam nierówne bicie serca tzw arytmie,nieraz trwa ona chwile a niekiedy pare godzin,, i mam pytanie do Was czy też odczuwacie niekiedy takie dolegliwości??? Mówiłem o tym lekarzowi kardiochirurgowi na kontroli i on powiedział że taki stan może trwać do roku czasu po operacji.....pozdrawiam serdecznie!!!

~Chris27, ja miałam dosyć szybkie przyspieszenia, potem nierówne bicie, przez kilka sekund jeszcze w szpitalu, zaraz po operacji. Pani doktor zmieniła mi lek - na betabloker. Przyjmuję malutką dawkę. Być może, to mi umiarowiło serce??? A może nauczyło się ono normalnie pracować???:) Chociaż czasami słyszę (zwłaszcza jak położę się do łóżka, kiedy jest już cisza i spokój), że potrafi mi delikatnie nierówno pracować. Nie zgłaszałam tego lekarzowi. Przypuszczam, że takie niewielkie zmiany, to norma. W końcu to jest jakiś sztuczny mechanizm - traktuję to jako *sprzęt* mechaniczny napędzany moim organizmem (zamiast prądem):) Przypominam sobie wówczas, że mam zwolnić w życiu, jeśli chce pocieszyć się nim jeszcze przez wiele lat:) Jeśli to mocno Ci dokucza, to alarmuj lekarzom. Kilka godzin niemiarowości wydaje mi się nienaturalne. Życzę powodzenia w zdrowieniu:) Bet

Dziękuję za odpowiedź,,, myślę że przejdę się z tym do lekarza,,, nigdy nie miałem żadnej arytmii a tu nagle coś takiego więc niepokoii :) nawet po operacji nie miałem żadnych takich *niedociągnięć*,, teraz mnie to troszkę denerwuje bo bije dobrze a tu nagle taki przeskok i tak co jakiś czas.... miałem robione kilkanaście razy ekg i wszystko było OK, może to jest problem z cholesterolem bo na ostatnich wynikach miałem podniesione trójglicerydy .....pozdrawiam i również zdrowia życzę tykającym :)