Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne po antybiotyku przy zapaleniu korzenia zębowego

Gość Iwona1x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w zwiazku z zapaleniem okolo korzenia zebowego (w skutek zle zaleczonego kanalowo zeba kilkanascie lat temu) stomatolog przepisal mi Clindamycin-MIP 600mg, do wybrania 12 tabletek, jedna co 12h. Po zarzyciu kazdej tabletki - ok 1-2h po, mialam male skutki uboczne ze strony ukladu pokarmowego - male rozwolnienie, a takze *dziwny* posmak w ustach. Wiekszych efektow ubocznych nie mialam, wiec nie zglaszalam tego do lekarza.Po odstawieniu leku skutki uboczne cakowicie zniknely. Natomiast ok tydz po ostawieniu leku zaczelam miec bardzo zimne stopy, uczucie ciezkosci i tak jakby *nieprawidlowego krazenia* w nich. Nigdy nie mialam wczesniej tego typu objawow, wiec moje pytanie jest takie czy moze miec to zwiazek z przyjmowaniem wyzej wymienionego antybiotyku? I co w takiej sytuacji zrobic? Dodam jeszcze ze ogolnie mam niskie cisnienie,ktore waha sie ok 90-100/60-70, natomiast tak jak mowie - wczesniej nie mialam podobnych objawow w dolnych konczynach. Bardzo prosze o porade, gdyz watpie aby stomatolog ktory mi lek przepisal mogl mi takowej udzielic (juz mu mowilam o moich *malych* skutkach ubocznych podczas brania antybiotyku i stwierdzil ze to nic zlego).Z gory dziekuje ze odpowiedzi. Pozdrawiam

Nie wiem co to jest-chyba pisze w ulotce o skutkach ubocznych-jeśli chodzi o poprawę krążenia w nogach- to jest dobry esceven ziołowy.Tylko efekt jest odczuwalny dopiero po dwóch opakowaniach,a nawet nieco później .Moja siostra jak to brała,to w połowie trzeciego op. dopiero ustąpiło jej uczucie zimnych nóg.

Witam, Brałem również Clindamycin-MIP 600mg na suchy zębodół podczas wczasów. Minęło 3 dni po * wybraniu antybiotyku* i mam dziwne bóle w nogach - okolice łydek. Ból ciągnący, rwący kojarzy się też ze słabym krążeniem, trwa już 3 dni i jest czasem nie do zniesienia :/ . Podczas brania antybiotyku miałem również straszny nie smak w ustach. Wie ktoś czym jest spowodowany ból nóg ?

Witam,po trzeciej dawce tego leku zabrało mnie pogotowie do szpitala.Miałam sztywny - spuchnięty język,problemy z oddechem,ból w nogach - sztywnienie,zimne nogi i ręce.Zaburzenia widzenia - żółe plamy.UratowŁ mnie mąż.Pozdrawiam Monika

Stanowczo odradzam branie tego antybiotyku. Pytajcie lekarza czy Clindamycin jest potrzebny, czy nie ma innego mniej inwazyjnego antybiotyku. To bomba atomowa dla organizmu, jeszcze w życiu tak źle się nie czułam. Po 3 dniach stosowania moje objawy to: ból głowy, zaburzenia myślenia i mowy, utrata węchu, objawy grypopodobne, wcześniejszy okres po 14 dniach od ostatniego, bardzo silne zmęczenie. Przerwałam branie leku po 3 dniach, a po 5 dniach od odstawieniu czuję nieznaczną poprawę, ale najbardziej dokucza mi bół głowy i mgła myślowa, oraz sile osłabienie i dalej nie odzyskałam węchu. Mam nadzieję że z czasem dojdę do siebie i te efekty da się odwrócić. 

Biorę bardzo dużo priobiotyków, bo ten antybiotyk bardzo niszczy florę bakteryjną, wręcz wymiata ją z organizmu i wiele osób ma bardzo duże problemy gastryczne: biegunki, zapalenia jelit i żołądka. Wybieram się też do neurologa. Poczytałam na forach angielskich o tym co ludzie piszą o efektach ubocznych, to bardzo groźny lek. Link poniżej:

https://www.drugs.com/comments/clindamycin/

W dniu 13.02.2021 o 12:07, Gość ***Mmm napisał:

Witam,po trzeciej dawce tego leku zabrało mnie pogotowie do szpitala.Miałam sztywny - spuchnięty język,problemy z oddechem,ból w nogach - sztywnienie,zimne nogi i ręce.Zaburzenia widzenia - żółe plamy.UratowŁ mnie mąż.Pozdrawiam Monika

Stanowczo odradzam branie tego antybiotyku. Pytajcie lekarza czy Clindamycin jest potrzebny, czy nie ma innego mniej inwazyjnego antybiotyku. To bomba atomowa dla organizmu, jeszcze w życiu tak źle się nie czułam. Po 3 dniach stosowania moje objawy to: ból głowy, zaburzenia myślenia i mowy, utrata węchu, objawy grypopodobne, wcześniejszy okres po 14 dniach od ostatniego, bardzo silne zmęczenie. Przerwałam branie leku po 3 dniach, a po 5 dniach od odstawieniu czuję nieznaczną poprawę, ale najbardziej dokucza mi bół głowy i mgła myślowa, oraz sile osłabienie i dalej nie odzyskałam węchu. Mam nadzieję że z czasem dojdę do siebie i te efekty da się odwrócić. 

Biorę bardzo dużo priobiotyków, bo ten antybiotyk bardzo niszczy florę bakteryjną, wręcz wymiata ją z organizmu i wiele osób ma bardzo duże problemy gastryczne: biegunki, zapalenia jelit i żołądka. Wybieram się też do neurologa. Poczytałam na forach angielskich o tym co ludzie piszą o efektach ubocznych, to bardzo groźny lek. Link poniżej:

https://www.drugs.com/comments/clindamycin/

Witam mam pytanie w sprawie Leku Clindamycin- MIP 600 . Dermatolog przepisał mi ten antybiotyk bo leczę się na  zmiany skórne które zamieniają się w bolesne  ropnie miejsce docelowe pod pachą i pod udem . Czy ktoś z Państwa aplikował ten lek w kierunku takiej choroby jaką ja mam nazwa choroby Trądzik Odwrócony . Antybiotyk mam już w domu lecz nie mogłem go brać bo jestem Potwierdzony wynikiem dodatnim COVID. Postanowiłem wejść na forum i poczytać widzę że z tym lekiem to jest Masakra z Miazgą co tutaj czytam włos się jeży. Dziękuję z góry z info jak ktoś się wypowie w  tej tematyce . Pozdrawiam serdecznie życzę Zdróweczka .