Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja wymiany zastawki aortalnej i tętniaka aorty wstępującej

Bet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ja też niestety mam tętniaka aorty wstępującej. Wiem o nim już od ok 5 lat początkowy rozmiar to 46 mm. I tak go badałem co pół roku i wymiary były stabilne przez parę lat dopiero rok temu na echo miał 49 a teraz w lutym 50mm lekarz wysłał mnie naAngioTk i tam wyszło 53 mm. Badanie robiłem w Scanix w Bielsku-Białej. Po konsultacji z moim kardiologiem stwierdził że on nie ufa tym badania bo pomoc ta pracownia używa jakiegoś złego oprogramowania i wyniki nie są wiarygodne już parę osób mu o tym mówili, nie wiem co o tym myśleć spotkaliście się z czyms takim? kolejne badania echo u kardiologa mam w lipcu

W dniu 2.06.2023 o 15:37, Daniel36 napisał(a):

Czułem się dokładnie tak samo jak Ty. Nikt by nie chciał się operować ale jak nie ma wyjścia to trzeba to zrobić. Zastawkę i aortę ogarną Ci na jednej operacji więc na trzeci dzień po operacji będziesz już na nogach. Trzymam kciuki i napisz jak już będziesz po. Daj znać jaką dostałeś zastawkę.

Operacja się udała, zastawka mechaniczna (mam 46 lat) a aorta wyglądała dobrze i nie  było potrzeby podejmować zbędnego ryzyka. Pozdrowienia dla wszystkich i dużo zdrowia. Trzymajcie się.    

Dzień Dobry

3 lata Temu zdiagnozowano u mnie tętniaka aorty piersiowej wstępującej oraz dwuplatkowo zwalniała zastawkę . Tętniak ma obecnie 5.02 do tej pory stał w miejscu . Ostatnio niestety minimalnie ruszył 😞 lekarz zaleca zastanowienie się nad operacja . Lecze się w Zabrzu ale akurat jeśli chodzi o aortę podbno lepiej tam nie operować . Możecie polecić jakiś specjalistów ? Gdzie szukać ? Gdzie się udać . Jestem przerażona mam 46 lat . Generalnie w dobrym stanie fizycznym bardziej przez to paskudztwo psycha i siada . Myślicie ze czekać jeszcze czy się kłaść . U mnie można zrobić operacje tylko metoda w krążeniu pozaustrojowym. Dziękuje za każda wskazówkę 

47 minut temu, Ari1980 napisał(a):

Tak ,jutro mijają trzy tygodnie po operacji.

Super że jest już po. Jak się czujesz? Operował Cię docent Gocoł? Długo czekałeś na termin? 

Umówiłam męża do Profesora Kuśmierczyka w Warszawie ale rozpatruję jeszcze wizytę u docenta Gocoła

ze względu na to że do niego mamy bliżej a on również ma bardzo dobre opinie.

23 godziny temu, Jan1986 napisał(a):

Dobry jest ale odniosłem wrażenie że trochę mało kontaktowy. Musiałem mocno ciągnąć go za język. Co mi grozi? Jakie mam szanse na zejście, jak się przygotować? Czy trzeba rozcinać cały mostek? Ja miałem milion pytań a dla niego to niemalże rutyna ot jak wymiana świecy w samochodzie dla mechanika 

23 godziny temu, Jan1986 napisał(a):

Dobry jest ale odniosłem wrażenie że trochę mało kontaktowy. Musiałem mocno ciągnąć go za język. Co mi grozi? Jakie mam szanse na zejście, jak się przygotować? Czy trzeba rozcinać cały mostek? Ja miałem milion pytań a dla niego to niemalże rutyna ot jak wymiana świecy w samochodzie dla mechanika 

Czy Ciebie również operował doktor Gocoł w Ochojcu? Czy są szanse ustalić termin operacji wcześniej niż czekając pół roku? 

W dniu 15.06.2023 o 19:47, Marcinbb napisał(a):

Witam ja też niestety mam tętniaka aorty wstępującej. Wiem o nim już od ok 5 lat początkowy rozmiar to 46 mm. I tak go badałem co pół roku i wymiary były stabilne przez parę lat dopiero rok temu na echo miał 49 a teraz w lutym 50mm lekarz wysłał mnie naAngioTk i tam wyszło 53 mm. Badanie robiłem w Scanix w Bielsku-Białej. Po konsultacji z moim kardiologiem stwierdził że on nie ufa tym badania bo pomoc ta pracownia używa jakiegoś złego oprogramowania i wyniki nie są wiarygodne już parę osób mu o tym mówili, nie wiem co o tym myśleć spotkaliście się z czyms takim? kolejne badania echo u kardiologa mam w lipcu

Marcinbb,

operowana byłam w 2012 roku,  nie wykonywano mi  tomografii ani rezonansu magnetycznego, a jedynie echo, RTG i koronarografię. Nikt nie wskazywał potrzeby wykonania innego rodzaju badań. Przygotowywana byłam w Szczecinie, a operowana w Zabrzu. Echo było kilka razy przeprowadzane przez  prowadzącego mnie lekarza, następne przed samą operacja przez innego -  z komisji orzekającej o konieczności przeprowadzenia zabiegu i na koniec w Zabrzu przed operacją. Pewnie nie pomogłam wiele, ale masz przynajmniej jakieś porównanie. Może Twoja aorta "potrzebuje" bardziej szczegółowego badania?😄

Myśl pozytywnie👍, nie jest tak źle, jak sobie prawdopodobnie wyobrażasz. 

Życzę zdrowia i dobrych decyzji.😆

Bet 

12 godzin temu, Ari1980 napisał(a):

Cześć. Mam pytanko czy ktoś z was używa aparatu Mission pt/inr meter?Wynik 3,6 z palca z żyły 2,87. Wynik z palca po dwóch minutach a laboratorium po sześciu ,czy to może być przyczyną?

Ari1980,

korzystam z innego aparatu, ale zarówno w instrukcji czytałam, jak i w serwisie poinformowano mnie, że pobierając krew nie można jej z palca wyciskać, powinna naturalnie wypłynąć. Ważne również jest, aby podczas pomiaru nie poruszać aparatem.

Może coś podpowiedziałam?

Pozdrawiam i dobrych wyników życzę.

Bet