Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja wymiany zastawki aortalnej i tętniaka aorty wstępującej

Bet

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.03.2021 o 20:30, Gość Ewa40zToF napisał:

Jamagda! U Ciebie to jeszcze nie ma tragedii :- ) Generalnie trzeba aortę obserwować, a decyzję o operacji powinien podjąć zespół lekarzy po dokładnych badaniach. Masz skierowania na jakieś badania, pobyt w szpitalu? Kiedy masz kolejne echo zrobić?

Ewa, bardzo dziękuje za dobre słowa i wiadomość. 
Trzymam kciuki za Twoja operacje napewno wszystko będzie dobrze. To wspaniałe, że masz takich przyjaciół , którzy Tobie pomogą. 🙂 to naprawdę wspaniałe. To bardzo daleka droga Cię czeka mając na uwadze operacje i powrót po niej będzie trudny. 
co do IK Chciałabym tez trafić do Anina, jak czytam w internecie jedna z lepszych klinik.  Na dzisiaj strach mnie paralizuje chyba potrzeba czasu żeby się oswoić z choroba, na razie to jestem w szoku nie dowierzam ehh psychika mi wysiada. 

Chyba nic więcej nie mogę na teraz zrobić tylko czekać i to czekanie trudne jest na wizytę u pana Profesora. 
 Pozdrawiam serdecznie M. 

Witam,

Noni dziękuje za wiadomość, tak to prawda boje się bardzo, dopiero co zapomniałam strach  operacji nowotworu , ledwo co się pozbierałam i kolejne uderzenie.

Nawet nie wiem o  co pytać Pana Profesora... chyba tylko będę słuchać , bo nie wiem jak dalej postępować. 
czytam forum i zaczynam rozumieć jak trudne są Wasze operacje a pewnie i za chwile moja.

Nie wiem jak ti dalej  będzie ,mam nadzieje, że ta wizyta w poniedziałek u Pana Profesora coś wyjaśni i da kierunek. Zapętlona jestem,  gubię się. Chyba nic mądrego nie napisze dzisiaj, ale sam pobyt daje mi trochę ulgi.

pozdrawiam wszystkich. 
Magda . 

Gość Ewa40zToF

Jamagda! Zapytaj pana profesora o to, jak powinnaś się zachowywać teraz, co Ci wolno robić, a czego nie. Kiedy ewentualnie może być operacja - ile cm musi mieć aorta?  Czy jest ryzyko jest rozwarstwienia? Jak często trzeba robić echo, żeby sprawdzać aortę.  Jeśli trzeba będzie myśleć o operacji, to jaką metodą, np. Dawidsa czy Bentalla? A może jakąś inną? Może jest szansa na założenie stengraftu (takie rusztowanie wzmacniające ściankę aorty), przezskórnie, bez rozcinannia klatki?  Gdzie by ta operacja miała miejsce i jak długo mogłaby potrwać?

Witaj Jamagda

Jestem po 2-ch operacjach serca.. Wiem jak jest ciężko przed operacją. Proszę jednocześnie przyjąć do wiadomości, że mamy kardiochirurgów , za tym kardiochirurgię na światowym poziomie. Obecnie ilość powikłań pooperacyjnych jest bardzo mało. Głowa do góry. Będzie pomyślnie. Ja mam 84,5 lat. 

Życzę zdrowia i odwagi. W razie pytań chętnie odpowiem.  

Gość Ewa40zToF

O, to życzę powodzenia, moja imienniczko :-) Oby operacja się udała, a przebudzenie po niej było jak najmniej bolesne,. Nie walcz z respiratorem 😉 Wyrywanie drenów to nic fajnego, ale da się przeżyć.  Będziemy tu na Ciebie czekać! 

W dniu 6.03.2021 o 20:30, Gość Ewa40zToF napisał:

Jamagda! U Ciebie to jeszcze nie ma tragedii :- ) Generalnie trzeba aortę obserwować, a decyzję o operacji powinien podjąć zespół lekarzy po dokładnych badaniach. Masz skierowania na jakieś badania, pobyt w szpitalu? Kiedy masz kolejne echo zrobić?

Ewa, bardzo dziękuje za dobre słowa i wiadomość. 
Trzymam kciuki za Twoja operacje napewno wszystko będzie dobrze. To wspaniałe, że masz takich przyjaciół , którzy Tobie pomogą. 🙂 to naprawdę wspaniałe. To bardzo daleka droga Cię czeka mając na uwadze operacje i powrót po niej będzie trudny. 
co do IK Chciałabym tez trafić do Anina, jak czytam w internecie jedna z lepszych klinik.  Na dzisiaj strach mnie paralizuje chyba potrzeba czasu żeby się oswoić z choroba, na razie to jestem w szoku nie dowierzam ehh psychika mi wysiada. 

Chyba nic więcej nie mogę na teraz zrobić tylko czekać i to czekanie trudne jest na wizytę u pana Profesora. 
 Pozdrawiam serdecznie M. 

Witajcie,

Wczoraj byłam na wizycie u pana Profesora  Biedermana, moja aorta jest do obserwacji nie ma powodu podejmować żadnych działań.

echo serca naprzemian z TK co pół roku. Unikać skoków ciśnienia i dużego wysiłku kontrolować ciśnienie dwa razy dziennie. Kolejna wizyta za rok jeśli nic niepokojącego nie wyjdzie w wynikach. 

uspokoiłam się, odesłałam stres i jest dobrze.

Chcę bardzo mocno  podziękować za pomoc Ewo 40 zToF kochana jesteś Twoja podpowiedz wsparcie i pytania  pięknie dziękuje. 
Będę wchodziła i czytała dalej wiadomości od Was dzielni ludzie.

Bardzo dziękuje raz jeszcze 

Ewa trzymam mocno kciuki za Twoja operacje !!!

Magda.

W dniu 26.01.2021 o 11:31, Gość kruk75 napisał:

Cześć Ewa1966

Również życzę Ci udanej operacji, będzie dobrze!!! Daj znać co u Ciebie jak będzie już po wszystkim 😉

A co u mnie to... W tym tygodniu miałem być już operowany, niestety mój Profesor (operator) doznał złamania ręki, wobec tego będę operowany tuż po świętach przy czym doszły dodatkowe obawy o operację, czy ręka jak oczywiście się już wygoi będzie na tyle sprawna że będzie mógł operować bez problemu( wiem że głupio pisze) ale mam mieszane myśli. Pozdrawiam serdecznie.

Adamie, masz uzasadnione obawy, ale profesor pewnie nie podejdzie do stołu nie mając pewności, że z ręką ok. Ja się zastanawiam czy szpitale nie odstąpią od operacji, albo od diagnostyki jednodniowej skoro trzecia fala jest wzrostowa? Ciekawe, czy Ewa już po operacji? Może już dochodzi do siebie. Trzymam kciuki.

Gość Ewa40zToF

Ech,  w obecnej sytuacji  to mogą odesłać pacjenta nawet po przyjęciu na operację.  Sercowa znajoma z FB tak miała w lutym bodajże. Z powodu zakażonych koronawirusem pacjentów na oddziale odesłali ją do domu i przełożyli termin na nie wiadomo kiedy. Rozumiem, że są zabiegi, które mogą poczekać, ale nie te ratujące życia, choćby pośrednio, takie jak naprawianie tętniaków aorty, jak u mnie. Przecież lepiej zoperować go zawczasu, niż kiedy się rozwarstwi, bo wtedy dopiero będzie szukanie miejsca w szpitalu, a wiadomo, że to nie może być pierwszy lepszy szpital.

Gość AleksandrA

Również życzę Ewie wszystkiego dobrego i dużo siły. Mam nadzieję, że wszystko poszło jak najlepiej.

Z moją mamą dalej jesteśmy na początku drogi, za cztery dni zabieg ginekologiczny w krótkiej narkozie. Później oczekiwanie na wynik his.-pat. Nie wyobrażam sobie, by wykryli komórki rakowe... wtedy pewnie usuwanie całego narządu rodnego, a operacja serduszka to nie wiem kiedy by była : (

Gość Paweł gość

Witam wszystkich.Mam pytanie; co lekarze wam mówią po operacji  w kwestii powrotu do życia sprzed ,czy to jest w ogóle możliwe np.praca fizyczna,kawa ,sex,alkohol i inne różne które przed operacją były ograniczone.jak to jest,jest się naprawionym czy są ograniczenia .napiszcie co i jak jest u was i jaki czas po operacji.

Gość Ewa40zToF

Pawle! Właśnie po to robią te operacje, żebyś mógł normalnie żyć 😀 Nie wiem, jak z alkoholem, bo nie piję go i nigdy nie piłam, ale pewnie sporadycznie można go pić, choć to zależy od branych leków (generalnie nie powinno się ich mieszać z alkoholem i tak, piwo to alkohol!), ale seks i praca są dozwolone. Oczywiście nie po kilku dniach od zabiegu, ale po kilku lub kilkunastu tygodniach. O szczegóły pytaj lekarza, który zna Twoją sytuację zdrowotną. Ja pracuję normalnie, oczywiście nie fizycznie. Ale ostatnią operację miałam w liceum. Wróciłam do szkoły chyba trzy tygodnie później, bo nie mogłam wytrzymać. 

Gość Ewa40zToF

Tak, zostały mi 3 tygodnie do starości 😉 Myślę o tym, jaki tort kupić i gdzie. Na razie wieści brak. Pewnie do czasu wizyty kontrolnej o mojej kardiolog w w miejscu zamieszkania (21.04) nic się nie zmieni. A we wrześniu,przy poprzedniej kontroli, byłam pewna, że będzie już to wszystko za mną. Nawet powiedziałam pani doktor, że się widzimy ostatni raz...albo przed operacją, albo w ogóle. A tu Covida przeszłam, moja bratowa zaszła w trzecią ciążę,  a o operacji ani widu, ani słychu. 

Witam. Pawle, każdy nasz przypadek może być inny. Wiele zależy od tego jaka wada, czy pojedyncza czy złożona. Czy dochodzą inne choroby przewlekłe. Jeśli stan po zabiegu jest dobry to na pierwszej kontroli lub wcześniej, możesz uzyskać zalecenia. Oby jak najmniej. Ewo, myślę, że Twój wiek to jeszcze do starości daleko, a jak przejdziesz operację to ubędzie Ci parę lat. Bo jak człowiek nie ma problemu z męczeniem się przy codziennych czynnościach to już ma inne życie. Wiem, że tak będzie. Może to wynagrodzi Ci te emocje i dłuższe oczekiwanie w pandemii. Ja czekam na telefon, bo wiem że przed szpitalem mam mieć test. I nie wiem czy pójdzie zgodnie z planem, czy z powodu trzeciej fali odwołają. Wyglądam też wieści od drugiej Ewy. Bo kciuki wciąż zaciśnięte. 🙂

Gość Ewa40zToF

Noni, Ty to umiesz humor poprawić 🙂 Ja już wyglądam na 20 lat, co mnie wcale nie cieszy,. ale fakt, że przez to szybkie męczenie się czuję się jak staruszka i to w zasadzie odkąd pamiętam. Nie liczę na cud w postaci radykalnej poprawy kondycji i zniknięcia zadyszki, bo łudziłam się tak przed ostatnia operacją i...tyle.

Wiem, że w Aninie robią operacje, bo w innym wątku żona pacjenta pisała, że wczoraj miał zabieg właśnie na aorcie.

Też czekam na wieści od mojej imienniczki i mam nadzieję, że wkrótce się odezwie.

Gość Paweł gość

Dzięki.mam dylemat kogo słuchać.jeden lekarz mówi że mnie naprawili i mogę robić wszystko,drugi znajomy lekarz straszy że muszę uważać niby tak jak przed operacją.czy może się coś rozpruć, pęknąć po 14 miesiącach .jak to jest?

Gość Ewa40zToF

Pawle, uważać nigdy nie zaszkodzi 🙂 Cięty mostek jest zawsze słabszy, niż taki nieruszany. Lepiej więc zrezygnować z boksu czy innych kontaktowych i urazowych sportów 🙂 Operowane serce też może nie zawsze lub nie w stu procentach działać tak, jak zdrowe, bo to jednak są zrosty, blizny itp. Może się pojawić jakaś arytmia. Jesteś sercowym VIP-e, i dlatego masz o siebie dbać 🙂